Written by 1:11 pm Rady a tipy • 7 Comments

Rozdíl mezi armagnacem a cognacem

Předem říkám, že cognac a armagnac je velmi široké téma a já bych se chtěl v tomto článku zabývat pouze jednou úzkou částí, což je rozdíl mezi těmito dvěma pálenkami. V minulosti jsme si již řekli, proč je cognac brandy, ale brandy nemusí být cognac. Dnes tu máme dalšího zástupce vinného destilátu a také rovnou z Francie.

Historie

Velmi často očekáváme nějaká přesná data, ale bohužel vás zklamu, v případě armagnacu nejsou moc k dispozici a to i přesto, že v roce 2010 jsme oslavili sedm set let od první dochované zmínky o tomto nápoji. Možná tedy několik zajímavostí. O armagnacu se hovoří jako o nejstarší vinné pálence, kdy prameny uvádí rok 1310, kdy Vital Du Four, převor z Eauze v departmentu Gers napsal o čtyřiceti výhodách armagnacu (Pour conserver la santé et rester en forme). Pravdou však je, že historie může být mnohem starší, uvážíme-li, že již koncem 8. století přivezli do Evropy, z dnešního úhlu pohledu velmi paradoxně, Arabové nové znalosti destilace. Ale můžeme jít ještě dále, až do starého Říma. Tím vás ale nechci zatěžovat. 

Rozdíly ve zkratce armagnac vs cognac

•             Na výrobu se používá několik odrůd vína, zatímco pro cognac z 98% se na Ugni Blanc

•             Charakter čerpá z pískového podloží, zatímco cognac křídové.

•             Je tradičně pouze 1x destilován, zatímco cognac vždy 2x destilován

•             Pro zrání používá sudy vyrobené z místních dubů, zatímco cognac duby z oblasti Limousin. Což již není zcela pravda, vysvětlím později.

•             Eviduje svůj ročník, zatímco cognac většinou směs ročníků.

•             Ročně se vyrobí cca 25 000 kartonů, zatímco cognacu cca 2,5 milionů kartonů.

Odrůdy vína

•             Ugni Blanc – vynikající odrůda pro destilaci, která se pěstuje na písčitých vinicích v regionu Bas-Armagnac.

•             Folle Blanche – odrůda podporující elegantní aroma s živými, suchými a ostrými tóny. Je velmi vhodná u sudů, kde zraje destilát deset a více let.

•             Baco – vynikající odrůda pro staré ročníkové destiláty. Má velmi pozitivní vliv na chuť a její délku. Colombard – důležitá odrůda pro celkové scelování a konečný charakter.

Odrůdy používané pro výrobu cognacu: Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard

Lokality

•             Bas-Armagnac – Nejlepší a největší oblast, co se počtu vinic týče, zhruba 8000 ha. Půda je zde písčitá s vyšším výskytem železa a kousky jílu. Převažují zde odrůdy Bacco a Ugni Blanc.

•             Ténaréze – Oblast známá koncentraci vynikajících nezávislých producentů. Je o něco menší, zhruba 6 500 ha. Vinice zde mají písčité, jílovité a vápencové podloží. Hlavní odrůdy jsou Ugni Blanc a Colombard.

•             Haut-Armagnac – Suverénně nejmenší viniční oblast se zhruba 500 ha byla ještě před sto padesáti lety chápána jako nejlepší, což je dnes chápáno naopak. Velmi se však o tom vedou diskuse, protože podloží je zde podobné jako u oblasti Cognac.

Cognac: Cognac

Výroba

Armagnac se pálí nejčastěji v zimě následujícího roku po sklizni, obvykle v lednu, avšak nejpozději do 31. března. Z hroznů se lisuje šťáva, která se následně nechá tři týdny fermentovat na slabé víno, zhruba 9% alkoholu. Následně probíhá dlouhá, jednorázová destilace, kdy je na konci destilát s obsahem alkoholu až 72%, nicméně nejčastěji mezi 60-63% procenty. Během zrání přirozeným způsobem klesá obsah alkoholu na 40 až 46%.

Když je nový armagnac vypálený je oproti cognacu více ovocný a obsahuje mnoho charakteristických látek, ať již chtěných i těch nechtěných. Ty nechtěné se však redukují přirozenou oxidací po relativně velmi dlouhé době 12-15 let v sudu. A to je vlastně jeden z nejvýraznějších rozdílů oproti cognacu, který je dvakrát destilovaný a druhou destilací negativní látky mizí ihned. Tento způsob výroby je tak z ekonomického hlediska mnohem výhodnější.

Cognac: dvojitá destilace

Zrání

Zrání probíhá nejčastěji v 400-420 litrových sudech. Dříve to bylo téměř výhradně z černého Gaskoňského dubu, avšak z důvodu nedostatku tohoto dřeva se dnes často používá stejné sudy jako na cognac, Limousin. Nejstarší armagnacy jsou po padesáti až šedesáti letech stáčeny do skleněných demižónů, kde odpočívají. Ono po takto dlouhé době již nemají sudy destilátu co dát, naopak mu mohou vzít.

Ročníky a směsi

Velmi dobré armagnacy můžete zakoupit jako ročníkové láhve z jednoho sudu, které zrály zhruba ideálně od 18 do 40 let. Velmi zjednodušeně, co v sudu uzrálo, to se nalahvuje a prodá. Na rozdíl od toho cognac je vždy coupage ideálně několika ročníků a různých původů. Musím na závěr odstavce dodat, že už i toto stoprocentně neplatí a některé armagnacy jsou zdařile unifikované coupage.

Produkce

Možná jen pro zajímavost. Cognacu se prodá stokrát více nežli armagnacu. Na světě se vyrobí zhruba 16 miliard lahví lihovin a armagnac svojí produkcí šest a půl milionu láhví je pouze 0,04 procenty z tohoto objemu.

Závěrem

V článku jsem se nechtěl zabývat nějakými zdravotními účinky armagnacu, dnes je zdravé a zároveň nezdravé snad úplně vše. Faktem však zůstává, že Gaskoňci milují tučnou a těžkou stravu lemovanou sádlem, játry, husami, kachnami, zvěřinou atd.. Nezapomínají však na své oblíbené víno a armagnac, ideálně po ránu a před spaním. Co k tomu říci? Podle průzkumů patří mezi nejzdravější, nejspokojenější a nejdéle žijící v Evropě. A je mi osobně jedno, zda díky látkám, které víno a armagnac obsahuje, nebo zda díky pohodě po požití těchto nápojů.

Právě dnes jsem si pořídil armagnac Sempe 1981. Cena je naprosto fantastická.

MK

Close