Written by 6:58 pm Rady a tipy • 2 Comments

Nový článek: Barové pábení 10/2021 – Don Q 2009

Jak jsem předesílal, blog bude i nadále pokračovat na svých původních základech. Proto jsem si pro vás dnes připravil novou láhev do baru, ale světe div se, i do sbírky. Když jsem procházel různé eshopy, co si tento měsíc pořídím, úplně jsem s hrůzou zjistil, jak moc se za poslední dva roky alkohol zdražil. Neuvěřitelně. Některé láhve jako např. Ron Barcelo Imperial i o 50%. A rozhodně není sám. Pro říjen 2021 bych rád upozornil na láhev Don Q 2009, kterou můžeme klidně v dnešní optice nazvat populárním názvem „hybridní“, protože se může stát jak ozdobou vašeho baru, tak velmi příjemnou investicí.

Proč mě tento rum zaujal

V posledních dvou letech mě velice příjemně překvapují rumy právě z oblasti Portorika. Oproti konkurenci mají velmi často až jakousi řemeslnou kvalitu. Don Q, název inspirovaný Don Quijotem, má vše, co od poctivého rumu za cenu kolem 1200,- očekávám. Ba, co více. Kvalitou i investičním potenciálem za mě doslova o parník poráží svoji konkurenci.

Nasládlý, byť nedoslazovaný, krásně zabarvený, byť nedobarvovaný rum z Destillerie Serrallés je velmi povedeným dílem, který odráží téměř 160 let dlouhou rodinnou tradici jedné španělské rodiny. Zrání probíhá v sudech z amerického bílého dubu, využívají se kvasinky izolované v 50. letech minulého století, kdy běžné kvašení u běžných lahví proběhne za max. 44 hodin, tj. necelé dva dny, naopak u této láhve byla použita poctivá varianta, kdy se nechává kvasit až 10 dní. Vyrobeno bylo pouze 6000 lahví a další zajímavostí je obsah alkoholu, který je pro Evropu 49,25% a pro zbytek světa 40%. Ještě bych zmínil, že 70% produkce Don Q míří do USA. Když si toto vše dáte dohromady, tak si vlastně musíte říci, no tento rum je prostě skvělá koupě. A také že je.

Hodnocení

Design láhve Don Q 2009 je tuctový, ničím zajímavý, etiketa také ničím nevyniká, ale na druhou stranu dává celkovému vzhledu jistou dávku originality. Barva rumu je vzhledem k jeho stáří moc krásná. Ve vůni cítíte překrásné tóny vanilky, dřeva, citrusy, hřebíček, máslo, lesní ovoce. V chuti poznáváte dub, opět lesní ovoce, přezrálé švestky, červené víno, koření a příjemnou vanilku. Dokončení je příjemně dlouhé a na rum zajímavě komplikované.

Závěrem

Tento rum mě více jak příjemně bavil. Také bych rád řekl, že zásoby v ČR, a nejen zde, jsou omezené a tenčí se, protože poměr cena vs. kvalita je více jak zajímavý. Musím také znovu uvést jednoduchou myšlenku, za kolik se tato láhev bude prodávat za 5 let? Především a hlavně nebude, ale její cena by byla o mnoho desítek procent vyšší. Já vlastně vůbec nevidím důvod, proč tuto láhev nemít. Skvělá volba. Pokud se pro láhev rozhodnete, můžete využít slevového kódu, který jsem pro vás ZDE dojednal: MKRUPICKADQ , čímž se dostanete na nejlevnější nabídku na trhu. Omezení slevy je na dvacet nákupů, pokud si koupíte láhve dvě, dostanete poštovné zdarma.

MK

Close