Written by 7:53 am Rady a tipy

Nákup alkoholu? Křečkujte na horší časy.

O víkendu jsem se tak trochu trousil místnostmi, abych si uklidil ve svém baru a porovnal zásoby alkoholu. Musím říci, že na některé velmi pěkné láhve jsem dokonce zapomněl, ale tak již mám svůj věk, kdy jsem je odložil bokem, že je tento víkend zase přechutnám. Nicméně, jak jsem si to tak vše skládal, začínal jsem vzpomínat na okamžik, kdy jsem daný alkohol koupil, ale hlavně za kolik. Najednou jsem s hrůzou zjistil, jak se za posledních cca pět let cena zvedla. Přiznám se, nic příjemného.

Na jaké láhve se soustředit

Předem vím, že se opětovně pouštím na tenký led, kdy mi někdo řekne, že tady mají tu láhev o pár korun levněji. Hned na začátku bych však chtěl říci, že to není účelem článku. Tématem je, jak se průměrně zvedla cena v českých obchodech a eshopech a u jakého alkoholu. Podobnou službu sledování ceny má jak wine searcher, tak naše česká heureka.cz o jejíž data bych se dnes chtěl opírat.

Před třemi lety vůbec nebyl problém koupit např. Ararat 20y za cenu pod 1000,-. Za 999,- jí snad měli úplně všude, někde jsem jí kupoval za 920,-. Dnes je nejnižší cena 1299,-, avšak průměrná cena zhruba 1500,-. Neříkám, že navýšení 380,- za top nabídku vás položí na zadek, na druhou stranu je to nárůst o 30 – 41%, v průměrné ceně 50%. No a to není rozhodně málo. Další lahví, o které jsme se zde bavili, byla Torres 30y. Pokud si vzpomenu, tak jsem jí kupoval něco kolem 1560,-. Dnes je její nejnižší cena 2143,-. U této láhve se jedná o nárůst zhruba 37%.

Na druhou stranu bych chtěl uvést třeba Laphroig 10y, která šla o zhruba sto korun dolů. Pokles zaznamenal také např. Redbreast 12y. Takto bych mohl pokračovat dál a dál. Jinou kapitolou jsou některé rumy jako např. Ron Millonario XO, jehož jsem kupoval za zhruba 1700,-, pak se vyšvihl přes 2000,-, aby se vrátil na cenu kolem 1850,-.

Obilí vs. kvalitní ovoce

Můžete říkat jenom whisky, whisky, whisky a do nekonečna to opakovat. Já ale vidím trochu jiný trend, který začíná u běžných lahví k pití. Jak začíná být whisky populární, i zavedené značky musí jít u neinvestičních lahví s cenou dolů. Naopak velmi často přehlížené ovocné destiláty začínají pomalu tu a tam nabírat druhý dech, kdy si jejich výrobci s oprávněnou drzostí začínají říkat čím dál vyšší ceny, ale co je důležité především, trh je akceptuje a nemá s tím problém.

Závěrem

Na světě existuje jen málo potravin jako je med, který se nikdy nezkazí a vydrží třeba několik tisíc let. Dalším produktem je alkohol. Ale jak jsem již mnohokrát psal. Výroba již asi nikdy nebude levnější. Roste cena vody, elektřiny, pracovní síly, tzn. poroste i cena alkoholu. Ten se také naštěstí nekazí. Proto bych doporučoval již dnes se zamyslet nad tím, zda si občas nekoupit nějakou tu láhev navíc a založit si jí do archivu ne jako “investici”, ale jako ve stylu: místo mám, nějakou korunu navíc mám, chleba to nejí, tak si tu láhev koupím, „hodím“ jí do kouta a konec. Za takových 10 – 15 let super objev a ta cena? K nepřekonání. Nikdy totiž nevíte, jak dopadnete. Já jsem prožil rozchod ve stylu parodie této reklamy a musím říci, hlavní chybou ex bylo, že mi nezmizely zásoby vína a destilátů. Když jsem dopadl jako tento mladík, otevřel jsem si tu Barolo, tu Chateauneuf du pape, sedl si na skládací, zahradní židličku z Ikei, dal si nohy na parapet a bylo mi vlastně fajn.

Svět se točí a je tolik dobré whisky a rumu za solidní ceny, že bych neváhal a kupoval je na horší časy, které určitě přijdou. A je jedno, zda s důchodovým věkem, rozvodem, rozchodem, ztrátou zaměstnání nebo jinou nemilou událostí. Pálenky z vína jsou na vzestupu a v budoucnu si za ně rozhodně připlatíme. Je třeba přemýšlet trochu jinak. Žádné divadlo ani show netrvá věčně.

MK

Close