Written by 11:17 am Rady a tipy

Jak poznat originální láhev. Díl první.

V mnoha diskusích se mě často ptáte, jak poznat, zda je opravdu vaše láhev originální. No tak na to je velmi složitá odpověď. Tak složitá, že na ní asi neumím dát pravdivou odpověď. Nicméně i přesto všechno, lze napsat několik jednoduchých postřehů a odpovědí, jak se tato problematika řeší ve světě a na co si dát pozor.

Proč je jednoduché padělat alkohol

Alkohol není bankovka, kterou si stát hlídá. Záleží na každém obchodníkovi, zda a jak si zabezpečí originalitu své láhve. Někdo to dělá více, někdo méně důsledněji a někdo vůbec. Pak se nemůžeme divit, jak snadné je zfalšovat láhev alkoholu. Vždyť jde jen o sklo, kousek papíru, plechu a nějaký ten plast nebo korek. Zkrátka, nic sofistikovaného. A za to jsme někdy ochotni utratit mnoho tisíc korun.

Jak se vyrábí padělek

Za vše vlastně mohou, mimo jiné, všemožní blázni sbírající cokoli. Cukry, etikety, prázdné láhve atd.. Ono to vlastně nemá cenu, nikdy ani nebude, ale oni to prostě ve slepé víře sbírají, protože jsou prostě naivní. Této naivity využívají samozřejmě podvodníci. Zkupují originální prázdné láhve, etikety, dokonce i kolky a vše pak „dávají“ dohromady. Jen ten obsah je prostě obrovský podvod.

Další variantou jsou nové láhve, kde občas existují doslova duplicitní linky, které chrlí jednu whisky za druhou. Žádná však není originál. Takovéto výrobky nejčastěji kupují bary, večerky, ale i běžní spotřebitelé, kteří si myslí, jak dobře pořídili. Bohužel, realita je pak často jiná. Jenže se má za to, že pokud si někdo takovou skleničku objedná na disco v zakouřeném baru, často pak s kolou, stejně nic nepozná. A zákazníci večerek už vůbec ne.

Kolik je padělaných láhví

Toto číslo je velmi složité nějak zhmotnit, avšak budeme-li se bavit o vínu, které má vcelku slušně propracovaný systém a s tímto nešvarem se potýká mnohem více, jedná se až o 20% raritních láhví. U whisky bude tento problém menší, ale i tak můžeme hovořit o tisících padělaných ultra prémiových whisky. A popravdě, tady již končí legrace. Většinu padělků dávají do oběhu totiž sami obchodníci s investičním alkoholem. Mají originály, ví, jak vypadají, na co si dát pozor, každý je zná a mají přístup. To je často velmi silné lákadlo na to, proč to nezkusit. 

Ego a zdravý rozum u super drahých láhví

Nedávno jsem psal článek o nejdražší skleničce whisky, kterou ochutnal jistý čínský turista ve Švýcarsku. V článku bylo také jasně napsáno a varováno, byť to nebude asi příklad váš ani můj, že whisky datované do první poloviny minulého století a dříve, mají velmi často pochybný původ a u láhví jako např. Macallan se téměř s jistotou jedná o podvod. U takovýchto láhví skutečně hovoříme jako o mistrovských dílech padělatelů, jak jsem popsal v odstavcích dříve.

Nejčastější padělané láhve

Převážná část falzifikátů se pohybuje kolem těchto značek: Macallan, Ardbeg, Glenmorangie, Laphroaig, Bowmore a The Glenlivet. V poslední době k těmto stálicím přibývají japonské whisky a nejrůznější americké destiláty. V tuto chvíli padlo mnoho žalob a čeká se na soudní verdikt.

Kde se nejčastěji prodávají padělané láhve

Je to zcela dle očekávání eBay. Na tomto portálu se pohybují doslova super dobře znalé a organizované skupiny podvodníků, kteří své „řemeslo“ opravdu dobře znají. Koncový spotřebitel, nakupující, hraje opravdovou ruletu o své peníze. Už mi takto nabízelo více lidí své láhve, když jsem odmítal, začali mi posílat dokonce emailem i certifikáty. To by byla asi poslední cesta do pekel. Fakt jsem se musel smát. Ne, nic takového nechci, nemám zájem.

Sbírky s trochou falše

Dalším velmi častým krokem podvodníků je prodej ucelených sbírek, kde 95% láhví je originálních a mezi ně se, samozřejmě čirou náhodou, vloudí několik falešných, leč velmi drahých láhví. Může být i pravdou, že o tom prodávající skutečně neví, ale to vás jako kupce moc nezajímá. Takže i taková je realita.

Proč je falešných láhvi tolik

Je to vcelku jednoduché a je to stejné jako u bankovek. Mohu se mýlit, ale neznám žádný zákon, který zakazuje, na rozdíl od peněz, vlastnit falešnou láhev. Prodávat ano, to je samozřejmě podvod, ale vlastnit ne. A dokud se o podvod nepokusíte a vše máte pro svoji „osobní potřebu“, vše je nakonec právně v pořádku. 

… pokračování příště …

MK

Close