Written by 11:43 am Rady a tipy • One Comment

Jak poznat originální láhev. Díl druhý

V minulém díle jsme se spíše zabývali teorií ohledně podvodných láhví investičního alkoholu. Nyní si pojďme říci několik vět po stránce praktické.

Jakou láhev kupujeme

Důležité je, do čeho vlastně investujete. Pokud si kupujete láhev Macallan roku např. 1972, pak byste měli být přirozeně více ostražitější, nežli např. u tipů, které vám dávám. Čím raritnější láhev, tím samozřejmě dražší s méně ochrannými prvky nežli v současnosti.

Pokud někdo z vás touží stát se majitelem opravdu staré láhve, měl by si k ní vyžádat platný certifikát, ideálně od pánů z Rare whisky 101.

Je to totiž jasná indikace padělku. Pokud vám někdo nenabídne certifikát ihned, je to divné. Pokud vám jej nabídne dodatečně, je to hodně podezřelé. Pokud vám nabídne kus papíru, bůh ví odkud, pak je na čase vše okamžitě ukončit a sbohem.

Musím se přiznat, že jsem od bývalého kolegy také koupil nějaké láhve z roku 1970 a také bez certifikátu. Ale u něho se jednalo o prokazatelné dědictví a skutečně jsem věděl, jak k láhvím přišel. Na druhou stranu jsem byl kontaktován, zda bych nechtěl koupit 12 ks láhví investičního champagne za vcelku velmi pěknou cenu. Nekoupil ani jednu. Opravdu nejsem blázen.  

Jak kupujeme alkohol

Pokud kupujete investiční alkohol na nějakém portálu jako je eBay apod., pak bych se skutečně obával, že láhev nemusí být originál. Konkrétně eBay je opravdu velmi rizikovou adresou.

Máte-li tedy chuť vlastnit něco raritního, využijte služeb renomovaného aukčního domu, makléře nebo zavedeného obchodníka.

Zdravý rozum

Jedním z největších klišé, které v investování do alkoholu znám, je, že byste měli investovat do zaniklých značek. Přiznám se, že jsem k tomu velmi často skeptik. Pokud se v tomto segmentu skutečně nevyznáte, dejte si pozor, aby tato láhev vůbec kdy existovala. Na trhu se totiž pohybuje velmi mnoho whisky, které svět skutečně neviděl. Pokud si něco nemůžete na 100% ověřit, nekupujte to. Jednou z nejdůležitějších věcí, jenž se naučte, je říkat NE. V životě vám to ušetří spousty peněz a starostí. A že vím, o čem hovořím.  

Zpětná vazba je velmi důležitá

Věnujte při koupi velkou pozornost nabízené láhvi. Existovala skutečně tato palírna, mohla být v tomto roce vůbec whisky destilovaná, protože spousta společností několikrát svoji činnost přerušilo atd.. Velmi mě také zajímá kvalita whisky. K čemu mi je unikátnost whisky, když láhev byla pouze průměrná nebo dokonce podprůměrná. Nesmysl něco podobného kupovat. Whisky nejsou známky. Whisky se opravdu i někdy pije.

Design

Velkým problémem, také to tu velmi často řešíme, je, že určitá whisky má několik obalů. Na to dejte opravdu pozor a sledujte, o jaký obal se vlastně jedná. Pokud se v ČR objeví whisky s obalem, který byl určený pro asijský trh, minimálně zpozorním.

Následně je velmi důležité zaměřit se na barvu destilátu, štítek, kolek, uzávěr atd. Detaily, barvy, zlacení, pečetě, pravopisné chyby. To je oč tu běží.

Super nabídka

Kolik vám je? Smějete se důchodcům a šmejdům? No pokud věříte super nabídkám, naprosto neodolatelným příležitostem atd. pak prosím. Ale i u whisky dobře fungují „africké dopisy“. Zkrátka a jednoduše si udržte chladnou hlavu. Mimochodem, nejvíce podvodných láhví pochází z Itálie.

Kolek a LOT kód

Pokud se kolek a LOT kód neshodují s tím, co je na etiketě, bude tady asi něco divně. Pokud LOT kód zcela chybí, nebo je první pohled nesmyslný, opět zachovejte chladnou hlavu a řekněte super výhodné nabídce NE.

Hladinka

Obsah alkoholu v láhvi je také velmi zajímavým indikátorem. Již jsem se setkal s láhvemi, kde bylo neobvykle hodně nebo málo destilátu uvnitř, což lze porovnat s normálem, nebo fotografiemi. Máte-li podezření, je opět lepší nic nekupovat.

Suma sumárum

Pokud kupujete aktuální investiční láhev na léty prověřeném, specializovaném webu, případně u podobného prodejce, která má správný obsah a vypadá jako na fotografii, nemusíte se v 99,99% obávat, že byste koupili špatnou láhev. Nicméně i v tomto případě doporučuji minimálně věnovat pozornost LOT kódu.

Inspirace vínem

Bude to nyní znít velmi zvláštně a paradoxně, ale falešných láhví jsou desítky milionů po celém světě. Nejsou to však láhve raritní, naopak zcela běžné, kde je ochranných prvků málo a zákazník je laik. Ve velké zkratce by se dalo říci, že nejvíce falšované jsou úplně obyčejné destiláty a pak ty 21y + starší.

Jak již v prvním díle bylo napsáno a i název tohoto bodu tomu odpovídá, nic co by nebylo denním chlebem vinařů.  Na scénu tak přichází již vyzkoušená mikročipová technologie, která je používána např. Chateau Lafitem a Moutonem Rothschildem. Velkým propagátorem tohoto bezpečnostního prvku jsou v USA, Jižní Koreji a UK, konkrétně Johnnie Walker nebo u obchodníků Whisky Exchange.

RFID

Co to přesně znamená? Radio Frequency Identification. A jak to funguje? Jedná se o vcelku velice jednoduchý čip, který je součástí obalu a vy si pomocí mobilní aplikace může velmi snadno zkontrolovat, zda je láhev originální, případně nikoli. V současné době je tento čip pro masové použití poměrně drahý, ale jeho cena za poslední dva roky sklesla o 85%. To byl také impuls např. pro Jižní Koreu, aby se tento identifikátor stal součástí každé láhve. Důvod je vcelku jednoduchý. Miliony falešných láhví v jejich barech.

Pokud si však myslíte, že je RFID všelék, tak rozhodně není. Prázdná láhev s čipem může být totiž opět naplněna neoriginálním obsahem a znovu nějakým barmanem vystavena k prodeji. Ach ty peníze.

Závěrem

Je opravdu paradoxem, že nejvíce kopírované láhve jsou ty nejobyčejnější. No není to zase tak nelogické. Kdo v zábavních barech, diskotékách apod. pozná v 01h ráno originální destilát? A společnosti rozhodně nevydělávají na prodeji 21y whisky. To je zkrátka dobrá reklama a investice. Pro příklad, v ČR existuje jedno nejvíce falšované víno. Víte jaké? Sklepmistr. Vcelku překvapení, že?

Nicméně si myslím, že pokud se člověk chová rozumně, není jediný důvod se strachovat z koupě falešné láhve. A nezapomeňte na moji radu. Vezměte účtenku a vhoďte jí na věky věků dovnitř obalu. Minimálně tím podpoříte i za 50 let originalitu své láhve. A každý reálný dokument se počítá. I na konečné ceně.

MK

Close