Written by 12:26 pm Rady a tipy

Talisker 18y – DOPORUČUJI – ideální investice 03/17 + zpětný pohled

Tento článek byl zveřejněn v březnu 2017

Už si jí chci koupit skoro dva roky. Dnes nastal čas to udělat. Palírna Talisker byla založena r. 1830 bratry Hughem a Kennethem MacAskillovými a to na ostrově Skye. Během své existence změnila několik majitelů, aby ji v současnosti vlastnila společnost United Distillers. Zajímavostí je, že se od r. 1997 neskladuje již na ostrově, ale na pevnině.

Whisky Talisker je jednu ze složek míchaných Johnnie Walker a White Horse, byť většina produkce se stáčí jako single malt.

Ocenění

•             International Wine & Spirit Competition, 2008: Gold (Best In Class)

•             World Whiskies Awards, 2016: Islands (non Islay) Single Malt 13 to 20 Years

•             International Wine & Spirit Competition, 2015: Gold

•             World Whiskies Awards, 2007: Best Islands Single Malt Whisky 13 to 20 Years

Aroma: pestrá, hořící vřes, sladký tabák, staré skladiště, vyhořelý ohňostroj. Pod tím je mandlová pasta/nugátové sušenky a lehký bylinný tón. Spousta kouře. Sytá a pestrá.

Chuť: pomalý start, pak pepř, lehký náznak uzené ryby, ovocný sirup. Postupně nabírá na síle až k výbušnému závěru.

Závěr: červený pepř.

(Mezi námi, tady si s popisem někdo fakt vyhrál.)

Proč mě tato láhev zaujala

Popravdě velkou roli u mě hrají dva faktory. Talisker 10y byla jednou z mých prvních láhví a pak mám tu značku zkrátka rád. Každý měsíc hledám zajímavou investiční příležitost a každý měsíc skoro dva roky si říkám, až nebudeš vědět coby, kup si tuhle láhev. No a vzhledem k tomu, že mi tento měsíc dodavatelé nedodali dvě vyhlédnuté láhve, padla kosa na kámen a Talisker 18y je můj typ pro měsíc březen.

Nutno si ale přiznat, jak můžete vidět výše, není to žádná nicka. Má docela zajímavou sbírku ocenění. Jen prostě pořád nevím, proč se její cena zkrátka nepohybuje. No vím. Je jí v oběhu moc. A na to tak trochu sázím. Je jí moc a je dobrá. Nikdo jí nevěnuje příliš pozornost. Jenže čas, kdy bude na trhu nedostatková, se prostě blíží. Neříkám, že to bude za rok, za dva, ale za pět určitě. Jenže to už bude její spekulativní cena výše. Proto si říkám, Martine, pojď do toho.

Jak vidím její budoucnost

Její budoucnost vidím přesně tak, jak píši. Prostě nikoho nepřitahuje, i když je dobrá. Jenže lidé si na ni zvyknou a budou jí v budoucnu chtít, protože jí každý bude znát. A na tuhle velkou poptávku sázím. Věřím, že bude dva až čtyři roky stagnovat a pak se to kolem roku 2022 zlomí a ona nabírat na hodnotě. Následně bude pomalu, ale velmi jistě stoupat výš a výš.  

Závěrem

Cena kolem 2500,- za tuto láhev není malá, ale ani závratná. Může si jí dovolit každý. Já jí mám ve sbírce jako nějaký základní stavební kámen. Všichni o ní budou mluvit, ale já jí budu vlastnit. Nostalgie frčí i ve whisky. A tady je váš byznys.

MK

Zpětný pohled 09/2021

Moje predikce byla celkem dobrá. Talisker 18y je velmi líná láhev. Jak ale již dnes můžeme pozorovat u jiných whisky, mění se design láhve, etikety, krabičky. Já si osobně myslím, že to bude i osud Taliskeru. Koupě nelituji, protože tyhle „staré, poctivé“ láhve s tím, co nás v budoucnosti čeká, budou ceněné. A pak, během let, mám celou řadu Taliskerů, tak vlastně spokojenost.

MK

Close