Written by 12:20 pm Zaujalo mě

Státní vyznamenání? Buďte v klidu.

Již to nebude dlouho trvat a republika bude zase plná rozdávání nejrůznějších vyznamenání, ocenění apod.. Dnešní článek bude o podobných údělní, které mě nechávají naprosto v klidu. Proč?

Letem světem trocha všeobecné teorie

Ať se již jedná o vyznamenání, řád nebo medaili, chápejme to jako určitou formu veřejného ocenění od vrcholného představitele moci nebo nějaké organizace. Oceňování touto formou zná lidstvo již tisíce let a není to tedy nic nového.

Proč se udílení medailí tolik řeší?

Protože lidé jsou neuvěřitelně naivní, nevzdělaní a mediálně negramotní. Každý si myslí, že máme demokracii a že vlastně každý může do všeho mluvit. Další samostatnou kategorií je česká povaha, kdy i ten největší pobuda u piva v čtyřkové hospodě má dojem, že i on je snad povolán bohem k tomu, aby hlásal nekonečnou pravdu, kdo je morální autoritou, kdo je statečný atd.. Není tomu tak. Vzpamatujte se. Drtivá většina českého národa by si měla uvědomit, že v tomto divadle hrají pouze roli diváků a to ať se jim to líbí nebo ne.

Byl jsem tam

Kdo by mě chtěl vidět a najít při udílení nejvyšších státních vyznamenání na Pražském hradě, neudělalo by mu to při shlédnutí televizního záznamu moc velký problém. V roce 2009 jsem byl u této ceremonie přítomen a musím říci, že i přes vážnost a pompéznost celé situace mě to nechávalo naprosto klidným. A má to hned několik důvodů:

Rozum musí vítězit nad citem

Nyní se vám pokusím vysvětlit velice jednoduše, proč bychom neměli tolik udílení státních vyznamenání řešit. A půjdeme na to od nejméně k nejvíce závažným argumentům.

Dnes oceňuje kde kdo

Jakou má vlastně hodnotu medaile jako taková? Pojďme se zamyslet nad tím, že dnes se už ani člověk nevyzná v nepřeberné hromadě nejrůznějších ocenění. Nyní mě spousta lidí bude chtít kamenovat, ale já vždy s nadsázkou říkám, že medaile má pro mě cenu tři sta korun na burze. Smějete se mi? Tak se běžte podívat na nějaký aukční portál nebo burzu. A tam uvidíte, jakou mají vlastně cenu ta blýskavá vyznamenání, kvůli kterým často lidé úplně zbytečně riskovali svoje zdraví a život. Tam uvidíte tu naprostou dehonestaci státních vyznamenání. A když se vrátím zpět k otázce, kdo všechno uděluje vyznamenání, řády a medaile? Svět prostě chce být klamán.

Smysl udělení státního vyznamenání nebo medaile

Tak těch smyslů je několik, my se však budeme zabývat tím, který jsem si osobně nazval Napoleon. Když se slavný Napoleon dostal k moci, začal rodině a věrným kolem sebe rozdávat šlechtické tituly, majetky atd. Jenže, co dát svým věrným vojákům? Žold? To už přivedlo do pekel římské císaře. Musel jim nabídnout něco, co ho nic nestálo a všichni by po tom toužili. A tak začal zavádět nejrůznější formy řádů a vyznamenání. Tyto řády však měli jednu jednoduchou funkci. Rodině rozdal šlechtické tituly, statky, apanáže a obyčejné osoby doslova opil pocitem významnosti prostřednictvím jednoduchého kusu kovu. Jak geniálně jednoduché, jak geniálně účinné.

Kdo všechno dostával v minulosti státní vyznamenání, řády a medaile

Kdo by si myslel, že dříve vládla jiná morálka, taková ta nezkažená, jak se uvádí v jednom českém filmu, tak ten se neskutečně mýlí. V minulosti jste si mohli řád koupit a velmi často do šlechtických stavů byly povyšovány metresy, levobočkové a nejrůznější pochybné existence. Tato vyznamenání mají také svoji nepochybnou diplomatickou roli. Nicméně nezřídka stejné vyznamenání nebo řád v minulosti dostávali stejně prostitutky jako čestní a stateční vojáci. Zkrátka, zbraně nejsou jen kovové.

Velká sláva, polní tráva

Opravdu si myslíte, že na těchto vyznamenáních stojí svět? Pokud ano, kdo byl vyznamenán v roce 1930, 1955, 1982 nebo 1999? Víte to? Tak vidíte.

Česká republika vs. zahraničí

Jak už bylo řečeno, my Češi ze sebe rádi děláme středobod celého vesmíru. Nesmysl. Podívejte se, jak to chodí v zahraničí. Když dostali Beatles řády od britské královny, vyvolalo to celospolečenské pozdvižení a diskusi. A dnes? Mnozí ani nevědí, že se něco takového stalo, někteří ani neví, kdo je to Beatles.

Nic se nezměnilo

Jak si můžete lehko spočítat, doba se vůbec nezměnila. Státní vyznamenání, řády a medaile pořád dostávají lidé, kteří jsou morální autoritou a svými hrdinskými činy si je bezpochyby zaslouží, čest všem vojákům, hasičům, policistům, lékařům, lidovým hrdinům. Na druhé straně je vždy budou dostávat pochlebovači, kamarádi a klasické nebo morální prostitutky. Nehledejme v tom nic jiného, než prostě prozatímní vůli vládnoucí vrstvy.

Závěrem

Ti, kdo si skutečně zaslouží ocenění, je vlastně k životu nepotřebují, byť by to byla třešnička na dortu. Již jejich život je tím největším oceněním jaké mohou dostat. Ti, kdož je obdržet neměli, nezasluhují, abychom se kvůli tomu rozčilovali. Ani ta nejlesklejší medaile jim charakter nespraví.

Osobní pohled na závěr

Čest a největší poklonu těm, kdo zlatou medaili např. z olympiády prodají a peníze věnují na dobročinné účely. Čest těm, kteří své vyznamenání nakonec stejně věnují zpět nějaké státní instituci. Pohled věřícího člověka zůstává stejný. Jako nazí jsme se narodili, jako nazí odejdeme k bohu. Ten nás bude soudit za to, jací jsme a jak jsme žili.

Jediné, co má smysl, je rodina a vlast. To, jaké děti vychováme a to, co jim předáme. Vyznamenání na to nemá vliv.

MK

Close