Znáte bílý cognac? V klidu, pro mě to byla také donedávna novinka. Tradice značky Godet je zajímavá z mnoha důvodů, my si však zdůrazníme dva. Tak předně se jedná o poslední ryze rodinou společnost vyrábějící cognac a to již téměř 250 let. Slušné ne? A v druhé řadě je to samotná tradice výroby a prodeje, která započala v 16. století, kdy se v La Rochelle usadil nizozemský obchodník Bonaventure Godet, jenž si vydobyl slávu nejdříve prodejem vína, následně výrobou a prodejem cognacu.
První bílý cognac
O Godet Antarctica Folle Blanche se hovoří jako o prvním komerčním cognacu světa, což nemohu potvrdit ani vyvrátit. Jak sem se zabýval tímto neobvyklým destilátem, narazil jsem na tuto poznámku, kterou se mi ale nepodařilo ověřit:
The first commercial white Cognac has been created by a micro distillery from Fins Bois in 1974. London famous Tiki bar Trader Vics was the first bar in the World to list it from 1976.
Pokud se nebudu mýlit, dnes si můžete zakoupit bílý cognac pouze od Godeta nebo Rémy Martina. U Godeta byla k výrobě použita pouze odrůda hroznů Folle Blanche a své čirosti vděčí čistě přirozenému procesu filtrace. Folle Blanche se moc nevyužívá pro svou náchylnost k plísním a jen tak tak přežila v roce 1870 pohromu způsobenou Philloxerou, která zničila 80 % všech vinic v oblasti Cognacu.
Jak může být cognac bílý?
Za vším bychom měli hledat odrůdu vína a ledovou „ chill“ filtraci při teplotě – 10 stupňů celsia. Důležitou roli hraje dále fakt, že pálenka zraje sedm let ve velmi starých sudech, které již vylučují minimální množství taninu a tím koňak neobarvují. Rémy Martin má trochu odlišný způsob výroby jeho cognac zraje pouze pět let.
Aroma: Květiny, náznaky karamelu, heřmánek, špetka jalovce, sušené meruňky.
Chuť: Sladká, sušené ovoce, opět trocha heřmánku, sultánky a pomerančový květ.
Závěr: Plný, kořeněný, bohatý na jalovec.
Jak se má konzumovat
Obě společnosti doporučují servírovat bílý koňak na ledu v longové sklence, čímž cílí především na mladé konzumenty.
Proč mě láhev zaujala
Tentokrát budu stručný. Žijeme pod diktátem EU a najednou se zde objevuje nový destilát, který popírá staletou tradici. Moje reakce je jednoduchá. To prostě nemůže dlouho vydržet. Buď se takový cognac zakáže, výborná zpráva pro investory, případně se trh zcela zvrhne.
Já sázím na Evropu plnou omezení a zákazů. Nejsem pesimista, jen realista a investor. Co je pro investory lepšího, než zákaz?
Jak vidím její budoucnost
Popravdě vše jsou pouze domněnky. Pokud bude tento druh cognacu zakázaný, máte unikátní láhev, jejíž cena bude poměrně velmi slušně stoupat. Pokud ne, tak jste si za necelých tisíc korun zakoupili první bílý cognac, což také není z investičního hlediska tak špatné. Prostě a jednoduše stát na začátku vzniku nového druhu destilátu.
Ať tak, či tak, domnívám se, že přehlížet bílý cognac Godet je chyba. Je to taková láhev, co byste měli ve sbírce mít. Hotovo.
Závěrem
Nyní budu parodovat vcelku vtipnou reklamu. První bílý cognac, od Godeta, za cca 800,- korun. No není o čem přemýšlet. Nebo kolik byste si představovali za unikát?
Osobní přiznání: Kdo o bílém cognacu nikdy neslyšel, není to žádná potupa. Já také ne. No a co, člověk se prostě pořád učí. Však, o tom tento blog je, ne?
MK
Zpětný pohled
No tak jak vidíte, stále čekám na ten zákaz, který nepřichází, ale faktem je, že jsem ještě nějakou tu láhev přikoupil a stále nelituji, jen je mi jasné, že s touto lahví je to běh na dlouhou trať. Pořád mi ale něco říká, Martine, mít první láhev unikátního cognacu, být při tom. To prostě nemůže špatně dopadnout. A za těch 800,-? Pohoda.
MK
A jak je to s pitím, opravdu je to za tu cenu dobré? Přemýšlel jsem o ní a našel jsem jí i s panáky v setu a to ve mě zrovna neevokuje “investiční láhev”? Kolik stojí konkurence od Remy Martina?
Dobrý den, nikdo jiný, nežli Godet dnes čirý cognac nevyrábí, snad se nemýlím. Jaký je? Pokud máte rád vodku, bude vám chutnat. Já to beru jako investici s tím, není to úplně můj šálek kávy, ale zase to není špatné a mít první čirý cognac, který se možná přestane vyrábět, mi prostě přijde fajn. MK