Written by 11:50 am Moda a styl • 2 Comments

Co musí obsahovat dobrý krém na boty?

Nejde vám dosáhnout opravdového lesku na vašich botách? Možná kupujete špatný krém. Na českém trhu je spousta druhů krémů na boty, ale jaký je ten vhodný pro dokonalý lesk? Pravdou je, že pokud půjdete po přesném složení takového výrobku, moc se toho nedozvíte, protože výrobci si svého tajemství vcelku dost cenní. Nicméně i zde platí několik jednoduchých pravidel.

Tekuté „čistidlo“

Je na vás, zda podlehnete reklamě a své lenosti nebo naopak. Tekutá varianta s houbičkou je rychlá, ale má svá velká negativa. Tak předně kůže moc nemá ráda vlhko. Už jenom toto je pro každého opravdového milovníka obuvi jasný argument. Kůži tím vlastně ničíte. Tekutá varianta vám dodá jen krátkodobý lesk, protože neobsahuje ty nejdůležitější látky a neumožňuje vlastně tu hlavní činnost a to je leštění.

Výhody:

•             Rychlý lesk

•             Snadné použití

•             Žádné zašpinění rukou

Nevýhody:

•             Vyšší pořizovací cena

•             Lesk dlouho nevydrží

•             Poškození kůže

Tuhý krém

Tuhý krém na boty je jasná a lepší varianta. Rozumím, chce to práci, trochu se ušpiníte, ale výsledek stojí rozhodně za to.

Výhody:

•             Je levnější

•             Má dlouhodobý efekt

•             Šetrný k obuvi

Nevýhody:

•             Chce to prostě práci

•             Musíte dokoupit příslušenství: kartáče, látku na leštění

Co by měl kvalitní krém na boty obsahovat

Jednou z nedůležitějších látek je karnaubský vosk. To je totiž přesně ta správná „ingredience“, která dodává vaším botám lesk. Jeho použití je vcelku široké od krémů na boty, přes cukrovinky, farmacii, vosky na nábytek i automobily. A co to tedy přesně je?

Karnaubský vosk

Trocha chemie:

Jeho hlavní složky jsou estery mastných kyselin (80-85 %), mastné alkoholy (10-16 %), kyseliny (3-6 %) a uhlovodíky (1-3 %). Charakteristický je pro něj obsah glykolů (zhruba 20 %), hydroxylových mastných kyselin (okolo 6 %) a kyseliny skořicové (asi 10 %). Tvrdí to mnohem chytřejší lidé, než jsem já, tak je to pravda.

Jinak tento vosk žluté až světle hnědé barvy se získává z listů brazilské palmy Copernicia prunifera. Název podle INCI je Copernicia Cerifera (carnauba) wax, v potravinářství se značí E 903 a dosud nejsou známi nežádoucí účinky na zdraví člověka, jen zcela ve velmi výjimečných případech může dojít k alergické reakci.

Velmi mě pobavila informace: Je vhodný pro vegetariány, vegany a všechna náboženství. Ti kluci v USA v tom mají jasno.

Jak funguje?

Abyste dosáhli absolutně dokonalého lesku na vaší obuvi, musíte si předně uvědomit, že toho nelze dosáhnout přes noc. Chce to doslova roky. Pokud máte rámovou botu rok, je to opravdu novorozeně. Velmi dobrých výsledků lze začít dosahovat nejdříve tak po dvou letech.

Pravidelnou údržbou obuvi a krémování s přípravkem obsahující karnaubský vosk dosáhnete toho, že postupným leštěním se vám na kůži vytvoří tenký film, který neustále vrstvíte na sebe. Čím více vrstev, tím více lesku. Je však nesmysl nanášet krém na obuv každý den. Po čase vás to stejně přestane bavit a je to zbytečné, vše potřebuje čas.

Pokud se podíváte na perfektně lesklé špičky bot, jsou to desítky a stovky leštění karnaubským voskem. Povrch připomíná naleštěnou lentilku. Aby ne, když se používá k dosažení efektu stejná látka.

Jaký krém doporučit?

Máte mnoho možností, ale je vcelku jedno, zda si koupíte krém na obuv za čtyřicet korun nebo za sto padesát. Cenový rozdíl je způsobený pouze značkou a reklamou.

Pokud se bavíte se samotnými odborníky a ševci, všichni se shodují na jasné variantě: Kiwi shoe polish. Jen si při jeho koupi dejte pozor na přítomnost karnaubského vosku. Jak to poznáte? Na obalu je zelený štít s nápisem carnauba wax.

Závěrem

Tuhý krém na boty lze jen doporučit. Za trochu práce získáte o devadesát procent větší a dlouhodobější lesk, ochranu a tím i prodloužíte životnost obuvi. Krásné, kvalitní, čisté a lesklé boty o nás vypovídají daleko více, než si dokážete představit. U mě je to jedna z prvních věcí, na kterou se podívám a mám hned jasno, kdo přede mnou stojí.

MK

Close