Cappuccino patří v České republice k jednomu z nejoblíbenějších druhů kávy a Češi jako národ, v přepočtu na jednoho obyvatele, jsou jedněmi z největších konzumentů na světě. Pojďme si tedy o něm říci něco více.
Název
Jak už název napovídá, cappuccino je odvozeno od slova cappuccini, tedy kapuce, jež je spojována s františkánským řádem kapucínů.
Kapucíni
Řád menších bratří sv. Františka – kapucíni (jednalo se o skupinu reformátorských bratrů) vznikl oficiálně 12. ledna 1535 na základě breve vydané Pavlem III.
Historie kapucínů a vzniku roucha
Matteo da Bascio na zpáteční cestě z pohřbu potkává žebráka, se kterým se ze soucitu dělí o své oblečení. Po tomto činu a pravidelné modlitbě slyší hlas, který ho vyzývá, aby vzal starý hábit a k němu přišil dlouhou špičatou kapuci. Své poselství dále šíří v Římě.
Z pouhé přezdívky se časem stává oficiální název. Dnes řád působí ve více jak stu zemích světa.
Cappuccino není původem italský nápoj
V Evropě se mléko do kávy vůbec nepřidávalo a pila se tedy na „turecký způsob“. K této novince dochází ve století sedmnáctém, ale až ve století osmnáctém a pozor VE VÍDNI, která je proslulá svými kavárnami, se lidé setkávají s novým druhem kávy podávaný pod názvem „Kapuziner“, což je káva se smetanou a cukrem. Správná barva „Kapuzineru“ je shodná s barvou roucha řádů kapucínů, a tak se do ní přidává tak dlouho smetana, až je dosaženo požadovaného odstínu.
Moderní historie cappuccina
Novou podobu dostává cappuccino ve třicátých letech dvacátého století v severní Itálii, i když se podobá spíše dnešní „vídeňské kávě“ – šlehačka, skořice nebo čokoláda.
Současnou podobu nalézáme až po druhé světové válce, kdy dochází ke kultivaci výroby espressa a k dokonalejšímu šlehání mléka. Horká mléčná mikropěna je otázkou teprve pár desítek let zpátky.
Jak vypadá dnešní cappuccino
Tento druh kávy si můžeme rozdělit na jednoduché třetiny:
• 1/3 – espresso
• 1/3 – mléko
• 1/3 – mléčná pěna
Mléčná pěna by měla být na povrchu jemná a zarovnaná. Ideálně bez bublinek, skořice a kakaa. Bez bublinek znamená velkých, proto hovoříme o mikropěně a ta by měla mít po našlehání šedesát až sedmdesát stupňů. Dle chutí každého konzumenta.
Budoucnost cappuccina
Jak jste si již mohli přečíst, cappuccino se neustále vyvíjí a to platí i dnes. Budoucnost může být bez mléka, pouze s našlehanou mikropěnou a espresso pro gurmány nahrazuje dvojité ristretto. Takže kdo ví, jaký standard bude za dvacet let.
Kdy konzumovat cappuccino
V České republice se cappuccino pije ráno, odpoledne, večer, včera, dnes a zítra. Jenže vše má nějakou svoji logiku a tudíž i pravidla. Vzhledem k velkému obsahu mléka se cappuccino pije maximálně do dvanácti hodin, z čehož vyplývá, že se jedná a striktně ranní nápoj. Po obědě by si již správný gentleman a milovník kávy měl dát espresso. Zkrátka drobné detaily z nás dělají velké gentlemany. A to nám jde, ne?
MK
Dobré dopoledne, o vhodnosti pít cappuccino do 12ti hodin mluví pouze Italové. Z mého hlediska je to čirý nesmysl jejich zvyky přenášet na způsoby v ČR. S gentlemanstvím to taktéž nemá co společného. Co se týče kávy, tak v naprosté většině kaváren v Itálii jsem dostal otřesné kafe na všechny způsoby.
Krásné odpoledne, souhlasím s tím, že určitě nejde paušalizovat: co Ital, to gurmán. S pitím cappuccina do 12h to je prostě ustálený protokol a etiketa. Můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak nejvýše, co s tím můžeme udělat. Za mě, ať si jej každý pije, kdy chce, ale ve společnosti by se to prostě nemělo. Já to třeba dodržuji, jsem přísný konzervativec, ale respektuji i volbu ostatních (když to není můj doprovod 🙂 ). MK