Written by 10:57 am Lifestyle • 2 Comments

Cappuccino – co jste dosud možná netušili

Cappuccino patří v České republice k jednomu z nejoblíbenějších druhů kávy a Češi jako národ, v přepočtu na jednoho obyvatele, jsou jedněmi z největších konzumentů na světě. Pojďme si tedy o něm říci něco více.

Název

Jak už název napovídá, cappuccino je odvozeno od slova cappuccini, tedy kapuce, jež je spojována s františkánským řádem kapucínů.

Kapucíni

Řád menších bratří sv. Františka – kapucíni (jednalo se o skupinu reformátorských bratrů) vznikl oficiálně 12. ledna 1535 na základě breve vydané Pavlem III.

Historie kapucínů a vzniku roucha

Matteo da Bascio na zpáteční cestě z pohřbu potkává žebráka, se kterým se ze soucitu dělí o své oblečení. Po tomto činu a pravidelné modlitbě slyší hlas, který ho vyzývá, aby vzal starý hábit a k němu přišil dlouhou špičatou kapuci. Své poselství dále šíří v Římě.

Z pouhé přezdívky se časem stává oficiální název. Dnes řád působí ve více jak stu zemích světa.

Cappuccino není původem italský nápoj

V Evropě se mléko do kávy vůbec nepřidávalo a pila se tedy na „turecký způsob“. K této novince dochází ve století sedmnáctém, ale až ve století osmnáctém a pozor VE VÍDNI, která je proslulá svými kavárnami, se lidé setkávají s novým druhem kávy podávaný pod názvem „Kapuziner“, což je káva se smetanou a cukrem. Správná barva „Kapuzineru“ je shodná s barvou roucha řádů kapucínů, a tak se do ní přidává tak dlouho smetana, až je dosaženo požadovaného odstínu.

Moderní historie cappuccina

Novou podobu dostává cappuccino ve třicátých letech dvacátého století v severní Itálii, i když se podobá spíše dnešní „vídeňské kávě“ – šlehačka, skořice nebo čokoláda.

Současnou podobu nalézáme až po druhé světové válce, kdy dochází ke kultivaci výroby espressa a k dokonalejšímu šlehání mléka. Horká mléčná mikropěna je otázkou teprve pár desítek let zpátky.

Jak vypadá dnešní cappuccino

Tento druh kávy si můžeme rozdělit na jednoduché třetiny:

•             1/3 – espresso

•             1/3 – mléko

•             1/3 – mléčná pěna 

Mléčná pěna by měla být na povrchu jemná a zarovnaná. Ideálně bez bublinek, skořice a kakaa. Bez bublinek znamená velkých, proto hovoříme o mikropěně a ta by měla mít po našlehání šedesát až sedmdesát stupňů. Dle chutí každého konzumenta.

Budoucnost cappuccina

Jak jste si již mohli přečíst, cappuccino se neustále vyvíjí a to platí i dnes. Budoucnost může být bez mléka, pouze s našlehanou mikropěnou a espresso pro gurmány nahrazuje dvojité ristretto. Takže kdo ví, jaký standard bude za dvacet let.

Kdy konzumovat cappuccino

V České republice se cappuccino pije ráno, odpoledne, večer, včera, dnes a zítra. Jenže vše má nějakou svoji logiku a tudíž i pravidla. Vzhledem k velkému obsahu mléka se cappuccino pije maximálně do dvanácti hodin, z čehož vyplývá, že se jedná a striktně ranní nápoj. Po obědě by si již správný gentleman a milovník kávy měl dát espresso. Zkrátka drobné detaily z nás dělají velké gentlemany. A to nám jde, ne?

MK

Close