Written by 1:58 pm Rady a tipy • 5 Comments

Ardbeg Kelpie DOPORUČUJI ideální investice 06/2017 + zpětný pohled

Hledáte láhev, která vám vydělá sto procent za první rok? Tady jí máte. Ardbeg distillery byla založena na místě původní černé palírny v roce 1815 Johnen McDougallem a v rukou této rodiny zůstala až do r. 1977, kdy ji koupila společnost Hiram Walker and Sons. V r. 1983 dochází k jejímu uzavření, aby byla v roce 1997 po koupi společností Glenmorangie Plc znovu obnovena.

Zajímavosti Ardbegu je orientace na single malt whisky. Do širokého povědomí se dostává v roce 2012, kdy její whisky Ardbeg Galileo vyhrává v soutěži World Whisky Awardstitul titul nejlepší whisky světa.

Aroma: intenzivní s mnoha různými variacemi silné mastné rašeliny, tmavé čokolády, uzené ryby, mořských řas, plus klasické ardbegovské tóny jako je smetanová káva, kouřový pudr, borovicová pryskyřice i některé náznaky uzeného kokosu.

Chuť: pepř, měkká karamelka, turecká káva, kouřová slanina a spousta tmavé hořké čokolády v kombinaci s broskví, hřebíčkového oleje a návrh černé olivy.

Závěr: nekončící s hlubokou příchutí hřebíčku, dehtu a bohatého karamelu.

Proč mě tato láhev zaujala

Musím se přiznat, že Ardbeg nebyl nikdy moc šálek kávy, protože svým vítězstvím whisky roku se stal čistě spekulativní whisky. Stal se pro mě „tajnou“ atrakcí. Znáte to. Někde je krásné místo, někdo to zveřejní a na druhý den se z tichého a okouzlujícího koutu země stala promenáda připomínající Disneyland. A tak jsem i já pořád slyšel Ardbeg, Ardbeg, Ardbeg, až jsem se stal na tuto whisky alergický.

Když mě čtenář mého webu Kalina na tuto láhev upozornil, vlastně jsem si jí prohlédl jen tak z principu. City prostě do byznysu nepatří.

Pak jsem náhle uviděl to šílenství, které je za mě úplně nesmyslné. Jenže jak jsem se o láhev více zajímal, zjistil jsem, že to fakt není špatná investice. Vynikající marketing, uměle vytvořená potřeba, limitovaná série, bezpochyby kvalitní whisky a doslova nenažranost obchodníků. Však se podívejte. Za koupenou láhev mi i s poštovným z účtu strhli zajímavých 3457,- korun.  Na eshopech se již dnes prodává za 10 800,-. Naprosto nesmyslná cena. Absolutní obchodní perverze. Jenže přiznejme si. Tohle právě ten byznys, který hledáme.

Jak vidím její budoucnost

Nebudu se dlouho rozepisovat. Jeden rok – 100% zisk. Stačí vám to takto? Dejte ty peníze do banky a stejný zisk budete mít za cca 40 let. Nebo s touto láhví za rok. Nějaké další otázky? Ne? V pořádku.

Kde jí zakoupit

Já jsem jí včera zakoupil na Whisky Exchange. Jediná nevýhoda je, že je pouze jedna láhev na osobu. Takže pro další požádejte své přátele.

Závěrem

Jakou hodnotu dosáhne tato láhev po dvaceti letech? Popravdě se přiznám, že nevím. Nedokáži koncovou hodnotu takto na začátku „života“ láhve odhadnout. Pokud bych mohl být troufalý, očekával bych, že atakuje částku třiceti tisíc. Uvidíme, kolik lidí jí bude pít a kolik lidí jako my, jí bude škudlit.

MK

Zpětný pohled

Ardbeg Kelpie byla vlastně sázka na jistotu, i když pokud si vzpomínám, mohu se mýlit, kritizoval tento tip Jirka, že bylo vypuštěno do prodeje 80 000 lahví. Nyní se láhev pořád drží na své ceně lehce přes 10 000,- a zatím konec. Jak to bude v budoucnu? Osobně to vidím tak, že tento stav bude trvat určitě i následující tři roky. Pokud však plánujeme držet láhev 20 let, i dnes to hodnotím jako skvělou investici. Aby ne. Za rok jsem vydělal skoro 300%, za ty roky rozpočítáno do čtyř let, pořád krásných 80%.

MK

Close