Written by 12:00 pm Zaujalo mě

4 jídla chudých, která jsou dnes známkou luxusu

Chudí lidé jedli mnohem lépe a zdravěji, než si dnes většina z nás dokáže představit. Je to pořád stejné. To, co bylo zesměšňováno, bylo za pár let v módě, to, čím bylo opovrhováno, dnes nacházíme v menu těch nejvybranějších restaurací.

Miluji jídlo, víno, whisky, cognac atd..  Kdo mě zná, ví, že si umím všeho užívat. Jenže na druhou stranu, pokud se mě někdo zeptá, co mám nejraději, tak ho překvapím. Není to ani můj oblíbený kaviár, krevety, ryby, mušle, mléčné selátko atd. Vždy své okolí překvapím, že mé nejoblíbenější jídlo je obyčejný, poctivý, český bramborák.

Kaviár

Ač se vám to může zdát neuvěřitelné, kaviár byl původně jídlem chudých ruských rybářů, jež ho jedli s obyčejnými bramborami. Takže když takový chudý rybář prodal žádané maso, nezbylo mu často nic jiného, než se spokojit s kuličkami kaviáru.

Mušle

Stejně jako u kaviáru, byly mušle považovány za jakési smradlavé a slizké jídlo, prostě něco tak akorát pro chudinu. S tímto postojem se často setkáváme ve staré dobré Anglii, kdy rybáři ve svých sítích vytáhli na břeh mimo ryb i mušle. Ryby se prodali a o mušle nikdo neměl zájem.

Losos

Možná se budete divit, ale tuto rybu jste mohli za první republiky relativně běžně chytit v Praze ve Vltavě. Lososovité ryby se v Československu jedly tak často a v takovém množství, jak vyplývá z dobových článků, že někteří Pražané z nich byly doslova znechucení. Dnes losos stojí osmkrát více nežli kuřecí a rozhodně není běžnou součástí našich jídelníčků.

Šneci

Opět se můžeme podívat zpět do dob první republiky, kdy šneci byli zcela běžným pokrmem a neodmyslitelnou součástí vánoční tabule. Dnes za tento předkrm zaplatíte okolo tří set korun. Ale jak říkám, žijeme jen jednou.

A závěrem

Určitě neváhejte a zkuste ochutnat všechny zmíněné pokrmy. Alespoň jednou za život. No, pokud je ochutnáte, garantuji vám, že to nebude jednou za život. Život je prostě série malých radostí a já jsem rád šťastný. Pokud neseženete pravý ruský kaviár, zkuste rozhodně kaviár z lososa. Miluji hru, kdy mám v ústech ty červeno-zlatavé kuličky a špičkou jazyka je postupně drtím o horní patro. Praskají a úžasná chuť vám vytryskne do celých úst.

MK 

Close