Written by 8:04 am Zaujalo mě • 8 Comments

Whisky trh v současné podobě končí

V dnešním článku bych se chtěl zabývat novým trendem staření whisky a to pomocí moderních technologií. Samotný proces lze chápat velice jednoduše. To, co trvalo přírodní cestu např. deset let, nyní může trvat čtvrt roku, měsíc nebo i při použití správných látek den. Zdá se vám to šílené? Bohužel, je to tak.

Blender jako krejčí

Jaká je v současné době budoucnost whisky a ostatních destilátů je velmi těžké predikovat. Jediné, co můžeme říci, že trh, jak jej známe dnes, již s největší pravděpodobností nebude existovat. Bude mít úplně jinou podobu. Levný čirý alkohol, chemicky stařený alkohol a přírodní cestou stařený alkohol. Někdo by si řekl, že asi nevěří vlastním očím, co zde píši, ale je to tak. Dlouho jsem se odhodlával napsat tento článek, ale faktem je, že budoucnost alkoholu a zvláště toho investičního, bude úplně jiná, nežli si dnes představujeme. A jak to tedy je?

Pusťte na to chemii

Způsobů, jak dosáhnout dobře stařené whisky je několik. Jednu odpověď jsem dostal ze Zemědělské university, kdy mi XY trvdil, že přidáním látky XY (nebudu zde nikoho navádět) lze během okamžiku dostat 10y starou whisky. Rozdíl téměř nerozeznatelný. Hmm, je to tak.

Další variantou je různé střídání teplot v přesně stanovených časových intervalech, různé působení světla a následně přidání dubové štěpky do vysokotlakých nerezových nádrží. Ač se může zdát, že se jedná o složitý proces, naopak.

Dále lze k urychlení celého procesu použít reproduktorů, které vytváří v sudu cílené otřesy. A nakonec tu máme nejmodernější přístroj a zároveň postup, což je ultrazvuk, jehož působením se velmi citelně snižuje doba staření.

Věk není žádný problém

A jakou největší dobu staření lze těmito způsoby získat? Na základě chemických rozborů bylo zjištěno, že ani 33y whisky není žádný problém. A co je zajímavějšího, tyto whisky již sbírají první úspěchy a ocenění.

Jaká je rychlená whisky

Na tuto otázku je velmi těžké v této chvíli odpovědět, protože celý proces je poměrně na začátku. Co je však jisté, že např. pomocí ultrazvuku se dnes vyrábí úplně nové, unikátní whisky, které mají celou škálu nových chutí. Zároveň však platí, že se lze přiblížit jakékoli jiné whisky, což znamená, že je to jen otázkou správného nastavení, tedy jde jen o software.

Známé rychlené whisky

No paradoxem je, že dle zákona by se tyto nápoje whisky nazývat neměli, nicméně ano, již dnes můžete ochutnat whisky budoucnosti. Jedná se např. o Highspire nebo Deviant „whisky“.

Závěrem

Musíme se uvědomit, že dnes jde především o byznys. Rychle vyrobit, rychle prodat, rychle vydělat. Někdo si dnes říká, to se nemůže ujmout. Naopak. Nástup těchto destilátů bude raketový, protože cena a vlastně chuť bude hrát v jejich prospěch. Ve své podstatě tu máme jasný substitut. Oblek. Kdo dnes má oblek šitý lidskou rukou. A stejně tak to vidím i u destilátů. Poctivé destiláty tu byly, jsou a budou, ale hlavní proud se bude odvíjet již někde jinde. Z uvedeného jasně vyplývá, že cena současných láhví, při naplnění mých obav, půjde raketově nahoru.

MK

Close