Written by 7:47 am Rady a tipy

Nový článek: Whisky a destiláty. Investice bez limitu 08/2021

Každý člověk si občas může dovolit nějakou bláznivinu, a tak jsem si dovolil tento měsíc popustit uzdu svému bláznovství a napsal tento článek na tři silně spekulativní tipy, které se však mohou, ale nemusí, v budoucnosti ukázat jako sakra velmi zajímavé láhve. Rovnou a předem říkám, že doba přes prázdniny není na tipy ideální a je to vlastně každoroční evergreen, kdy prostě sympatické a snadno dostupné láhve nebývají. K získání níže popsaných láhví je tedy potřeba trochu zamakat, aby je člověk získal. Rozhodně to ale není nemožné.

Langatun Marsala Cask Finish

Mým prvním tipem je vlastně osobní velmi příjemná zkušenost s těmito whisky. Byl jsem upřímně překvapený, co lze ve Švýcarsku vyrobit a vzhledem k této zemi i za docela slušné peníze. Na whisky Langatun mě baví až na obsah 0,5l skoro vše. Krásná láhev s propracovaným designem, zajímavá barva destilátu a to i jeho samotná vůně a chuť. Když whisky ochutnáte, velmi se přibližuje skotským konkurentům, ale přesto zjistíte, že si zanechává svůj osobitý, švýcarský, řemeslný charakter. Nechci vám nyní říkat, že Marsala Cask Finish je to nejlepší, co lze od tohoto výrobce koupit, byť mě tato varianta chutnala asi nejvíce, ale je to i zároveň doporučení, že právě tato značka stojí za pozornost.  

Lindores Abbey Single Malt Scotch Whisky MCDXCIV

Zatím jsem neměl možnost ochutnat, ale láhev je již na cestě. Tak uvidíme. I když si myslím, že to žádná extrémní chuťově zážitková pecka nebude, co mě zaujalo je marketing, který se kolem této láhve vytváří, a když si zvážím přijatelnou cenu, musím se jasně ptát, zda tato láhev patří do baru nebo jako spekulativní investice do skladu? Druhá varianta je správně. Tento článek je o investování a i přesto, že nejsem příznivcem tohoto druhu whisky, musím přiznat, že její držení vám může udělat docela slušné zhodnocení a o to vám asi ve většině případů jde. Pokud hledáte snadnou investici, je právě tady.

Four Roses Limited Edition 2020 – Small Batch

Nemyslel jsem si, že někdy budu chtít do své sbírky Four Roses, ale nakonec s narozením syna 2020 jsem si vytvořil docela slušnou část právě s tímto rokem. Limitovaná série 2020 má nízký počet lahví, než byste asi čekali, je velmi chutná a voňavá. Co mi však na této láhvi vadí, je již nyní probíhající spekulace, kdy se výsledná cena napříč Evropou může pohybovat v rozdílu i 40%, což je na mě prostě mnoho. Mě se podařilo sehnat tuto láhev opravdu lehce nad 5000,-, což byla cena přijatelná a sláva, nelituji.

Závěrem

Srpen bývá tradičně nejslabším měsícem na tipy, ale je tomu tak zcela přirozeně od vzniku tohoto blogu. Na druhou stranu si myslím, že se není nutno ani za jeden tip stydět a jsou velmi slušné láhve. Tak zase příští měsíc. No, v rámci tipu měsíce ještě jednou tento.

MK

Close