Written by 10:46 am Zaujalo mě

Vína slavných osobností

Vyznat se ve vínu patří k základním dovednostem každého muže a nejednou mi tato znalost pomohla být velmi úspěšným u opravdu atraktivních dam. Mít vlastní vinařství a dělat vlastní víno je ale splněný sen.

Slavné osobnosti to nemají s tímto koníčkem vůbec jednoduché. Riskují pověst svého jména a přitom příjem z těchto aktivit nemusí být významný. Je to stejné, jako když každý herec chtěl mít v České republice po revoluci svoji restauraci. Až na absolutní výjimky zkrachovali všichni. Na druhou stranu, život není jenom o penězích a takové víno od Pierra Richarda je opravdu vynikající. Musí to být nádherné probouzet se s výhledem na vlastní vinohrad. Kdo ví, třeba i mě se to jednou povede. Vhodný pozemek stále hledám.

Antonio Banderas

Antonio Banderas v roce 2009 majetkově vstoupil do vinařství Anta Natura, které se následně přejmenovalo na Anta Banderas. Vinařství se specializuje na výrobu těžších červených vín a hospodaří na dvě stě třiceti hektarech vlastních vinic v oblasti Ribera del Duero.

Sting

Tento zpěvák se původně na svém statku Tenuta il Palagio v Toskánsku o velikosti devět set hektarů věnoval ekologickému zemědělství. Postupem času se vedle pěstování ovoce a zeleniny začal také věnovat výrobě medu, olivového olej, uzenin a vína. Jeho prvotinou bylo vlastní Chianti DOCG 2011. V současné době mají jeho vinice kolem dvě stě hektarů.

Francis Ford Coppola

F.F.Coppola, jak už jeho jméno napovídá, nezapře svůj původ a tedy vrozenou lásku k vínu. Víno vyrábí již od roku 1975 a v současnosti hospodaří na šesti stech hektarech unikátních vinic u městečka Rutherford. Jeho vína jsou dnes velmi vysoce hodnocená a to i mezi odborníky. Velmi povedené jsou především cabernety.

Jarno Trulli

Nejrychlejší vinař světa, jak se mu přezdívá, zdědil lásku k vínu již po svém dědovi, který byl v tomto oboru také poměrně úspěšný. V roce 2000 spolu s otcem Enzem a manažerem Lucio Cavutem zakoupili vinohrad Podere Castorani u města Pascara na poběží Jadranu. Historie tohoto vinařství se traduje již od roku 1793. Přes vysokou počáteční investici pět milionů liber, dnes vinařství prosperuje a vyrábí osm set tisíc láhvi ročně. Jeho fanouškové si mohou zakoupit např. víno: Jarno Rosso Colline Pescaresi IGT je 100% Montepulciano d´Abruzzo.

David a Victoria Beckhamovi

Dalo by se říci, že mezi vinaři jsou naprostými nováčky, jelikož nápad na výrobu vlastního vína měli až při svém devátém výročí svatby. V současnosti skupují vinice ve vyhlášené kalifornské oblasti Napa Valley a najímají vyhlášené odborníky. Nechme se tedy překvapit.

Richard Gere

Tento herec si během svého života, jako spousta jiných zamiloval italské Toskánsko. Pokud se tam někdy vydáte na výlet, můžete si zakoupit nějaké jeho víno, které je produkované pod hlavičkou společnosti Tenuta San Filippo di Montalcino.

Pierre Richard

Můj oblíbený herec, člověk a gurmán hospodaří od roku 1986, kdy koupil usedlost v panství Evêque u Středozemního moře a zrenovoval na něm původní vinice o rozloze dvacet hektarů. Pierre Richard velmi dbá na ruční sběr a tradiční výrobní postupy. Jeho vína jsou od začátku velice úspěšná a získala poměrně velké množství prestižních ocenění. Osobně mám několik láhví doma a mohu říci, že pro zimní večery naprosto vynikající.

Gerard Depardieu

Tento úspěšný herec zakoupil svoje první vinice v roce 1989 a neustále je rozšiřuje na dnešních sto dvacet hektarů. Stejně jako u Pierra Richarda se zde dbá na velmi vysoký podíl ruční práce a tradiční postupy. Měl jsem možnost ochutnat i tato vína, avšak za téměř stejnou cenu jako u Richarda dostanete víno podstatně nižší kvality. Nechci říci, že je to špatné víno, ale je o nějaké dva stupínky níže.

Andrea Bocelli

Rodina Bocelli hospodaří již od roku 1730, avšak víno začal pěstovat až roku 1930 dědeček sourozenců Andrea a Alberta. Zajímavé je, že všechna jména mužských potomků začínají na písmeno A, aby byl zachovaný monogram rodu. Víno je velmi svěží, voňavé a můžete jej např. mimo jiné ochutnat ve VIP salonku před koncertem mimořádného tenoru. 

Známých osobností, které mají vlastní vinařství nebo svou značkou nějakého vína je mnoho. Za jiné můžeme ještě jmenovat: Mario Andretti, Lionel Messi, Greg Norman, Igor Larionov atd. Ve českých luzích a hájích se můžete setkat např. s jménem Karel Roden. Tak třeba někdy i Martin Krupička.

MK

Close