Written by 12:13 pm Moda a styl

Tucet základních pravidel v oblékání každého muže

Jednoduchá pravidla, která však drtivá většina mužů nedodržuje, což je velice smutné, protože i my máme děti a kdo je bude vychovávat k pohybu ve společnosti ani raději nechci domýšlet.

1) Mějte oblek

Jakkoli to zní šíleně, je to tak. Čtyřicet let komunismu se na této společnosti podepsalo tak, že spousta mužů vůbec nevidí důvod mít oblek. Když jsem řešil v minulé práci, že lidé budou chodit na vrcholné porady v obleku, zvedla se vlna odporu. Spousta kolegů vůbec neviděla důvod, proč by si jej kupovala. Nevím tedy, jak chodili do divadla, na plesy, svatby, pohřby a do společnosti vůbec. Raději to ani vědět nechci.

2) Základní barva obleku je modrá a černá

Obě barvy jsou absolutní základ vašeho šatníku. Modrou nosíme přes den, černou v noci. Modrý oblek je naprosto universální a v poslední době trendy více, jak kdy jindy. 

3) Nikdy nezapínejte poslední knoflík u saka

Bylo to řečeno už snad tisíckrát, tak raději ještě jednou. Sako není spacák. Více o zapínání v mém článku v kategorii Móda a styl.

4) Bílá košile není základ šatníku. Pět bílých košilí je základ šatníku

Pokud si myslíte, že si koupíte jednu bílou košili a máte vystaráno, není to pravda. Košile se lehce ušpiní a co pak? Mít další v zásobě je praktickou nutností. No ještě bych to poupravil. Pět bílých a pět světle modrých je základ šatníku.

5) Krátký rukáv pod sako nepatří

Nedokáži si představit mít pod sakem krátký rukáv. I když máte podšívku z kvalitního hedvábí, není to na kůži ani příjemné a ani díky přirozenému pocení hygienické. Navíc manžeta by měla být vidět jeden až jeden a půl centimetru.

6) Dejte přednost manžetám

Pokud volíte košili, zvolte zapínání na manžetové knoflíčky, se kterými se můžete dosyta vyřádit. Manžety jsou velice šik.

7) Sundejte ze saka všechny visačky a značky výrobce

Visačka nebo značka výrobce není  na saku proto, abyste se chlubili, že máte oblek od Armaniho. Pomatujte si, že nejlepší značka vašeho saka je vaše vyšité jméno na podšívce. Proto je také taková visačka lehce přišitá na každé straně jedním stehem. Takže ihned dolů.

8) Kravata by se měla dotýkat spony pásku.

Kravata by neměla být ani dlouhá, ani krátká. Pokud nejste s její délkou spokojení, rozvázat a zkusit ještě jednou a lépe. Je ta vaše vizitka. Více o historii a nošení také v mém dalším článku v kategorii Móda a styl.

9) Nenoste kravatu s obrázky, dětskými motivy a nevažte na ní složitý uzel

Máte kvalitní oblek, obuv, pásek, tak proč vše zkazit kravatou. Není jediný důvod dělat z kravaty cirkusové umění. Srdíčka a extravagantní nepraktické uzly nechte kolotočářům. Vy máte úroveň.

10) Noste k obleku pásek nebo šle

Nikdy nevycházejte v obleku ven, aniž byste měli jedno nebo druhé. Také obojí se dohromady nenosí. Kalhoty bez opasku jsou jako svatba bez prstýnků.

11) Ponožky si kupujte kvalitní a dlouhé. Ideálně pod kolena

Ponožky by měly být tak dlouhé, aby nikdy nebylo vidět vaše lýtko, nedej bože chlupaté. Je to stejné jako chlupy z nosu. Také nic moc. Barevně je ladíme k obuvi nebo kalhotám. Odvážnější a zkušení mohou experimentovat. Černá barva je základ. Mě osobně se líbí v barvě burgundy.

12) Boty mějte na šněrování z pravé kůže

Obuv mějte kvalitní a zcela zásadně na šněrování. Běžecké a sportovní boty patří na dráhu. Vy jdete do společnosti. Nezapomeňte je sladit s opaskem a dokonale vyčistit.

MK

Close