Written by 9:09 am Diskuse • 12 Comments

Rizika spojená s investováním do whisky

V poslední době se množí, z mého úhlu pohledu, až fantaskní zprávy o tom, jak je investování do whisky naprosto triviální záležitost a přitom je to zároveň zlatý důl. No tak zase pozor, chtěl bych zvolat. Není to pravda. Whisky investování má mnoho rizik, o kterých ani netušíte. Je až komické, kolik nyní máme redaktorských whisky odborníků, zvláště těch, kteří často ani whisky nepijí a doma mají max. Fernet. Jsou to doslova lumpové, protože píší o něčem, čemu vůbec nerozumí a mnozí se pak jejich „radami“ řídí. Nyní bych vám chtěl říci, úplně „na tvrdo“, jak to vidím já.

Rodina a především děti

Není většího nepřítele nežli vaše rodina. A jak je to možné? Co třeba takto:

•             Rozvod, rozchod – nebyli byste ani první, ani poslední, komu by partnerka zcela znehodnotila nebo úplně vzala celou sbírku.

•             Děti – v době puberty se děti chtějí ukázat před ostatními, a tak tatínkovi vezmou doma láhev. Je jich tam tolik, že to nepozná. Whisky s colou je prostě „in“.

•             Uklízení – nevěřili byste tomu, co vše dokáže žena před svým mužem zatajit a zamaskovat. Rozbitá láhev bude vždy ta nejdražší.

•             Finanční problémy dětí – Táto mám problém, táto prodej, zachraň mě. Více to nepotřebuje komentář.

Moje rada zní: Uložte sbírku mimo dům, kde máte přístup jen vy.

Skladování

Whisky sice není náchylná na skladování jako víno, ale také má řadu důležitých pravidel, jak nezničit obsah. To vám žádný redaktor nenapíše. Proč? Odpovědi netřeba.

Padělky

Investování do alkoholu nejsou bankovky se všemi těmi ochrannými prvky. Je to jen sklo, kus papíru, plechu/plastu/korku a obsah. Možná bychom se divili, kdo má všechno doma padělek v dobré víře.

Investiční bublina

Nejsem blázen. Je tu a je velká. Není otázka, zda splaskne, ale kdy. Osobně tomu dávám max. deset let. Před třemi lety jsem téměř na den předpovídal problémy kryptoměn, především Bitcoinu. A je to tady.

Nyní se nacházíme na začátku třetí čtvrtiny investičního cyklu, který očekávám. Rozpracuji do více bodů pro pochopení a na konci budu specifikovat.

Na začátku bylo nadšení. Byli to blázni jako já, kteří chtěli něco sbírat, ale něco, co je baví a má smysl. Místo přesyceného trhu s vínem jsme se vrhli na cognac a whisky. Chutnalo nám to, užívali jsme si to a trochu jsme na tom vydělávali.

O whisky de facto nebyl moc zájem a tak jsme prožívali ráj. Kupovali jsme úžasné láhve za skvělé ceny a vůbec jsme si nepřipouštěli, že se blíží katastrofa. Lidé se ve whisky neorientovali, preferoval se alkohol typu „hlavně když se motám“ a tak výrobci prodávali za skvělé ceny.

Pak přijdou nadšenci jako já a říkají ostatním, whisky je super byznys. Je to jako kupovat od indiánů zlato za zrcátka. A tak se k vám přidávají další a další. Náhle si toho začne všímat skupina majetných obchodníků, kteří zjistí, že na všem mohou vydělat. Whisky se začíná kupovat ve velkém, začínají se tvořit fondy, ceny letí raketově nahoru, včetně českých produktů, které se náhle prodávají za naprosto nesmyslné ceny. Gold Cock byl typickým příkladem šílenství. Neumím si představit lepšího představitele Černého Petra.

V tuto chvíli se začínají oslovovat naivní investoři, kterým je předkládáno mnoho tabulek a čísel, jak je to opravdu skvělá investice. Láhve mizí z trhu a ceny stoupají. Jenže najednou je tu první zásadní problém. Láhve se přestávají pít a lidé si je schovávají. Všichni se začínají chlubit tím, co vše zakoupili a kolik na tom vydělávají. Jenže všichni jsou spokojení, tedy až na nás, co se v tom pohybujeme mnoho let, protože ceny nových láhví raketově stoupají. Zajímavostí této fáze je, že se především kupují „ikonické“ značky, což je druhý problém. Kdo zná holandskou historii investování do tulipánů, ví, o čem hovořím.

Nicméně jsme pořád ještě všichni spokojení. Všichni vyděláváme, i když mnozí z nás jen fiktivně, jenže oni to neví. Tato doba může trvat i několik let, tedy až do té doby, něž se objeví nějaký další „bitcoin“. Náhle si ti bohatí investoři uvědomí, že vše má svoji cenu a trh již neroste dvoucifernými čísly a tak se, jak to velmi dobře umí, začínají potichu svých láhví zbavovat. Ceny trochu klesnou, objevují se lákavé slevy, což ti ostatní s vidinou zisku a pocitem štěstí využijí k urychlenému nákupu, přičemž nechápou, že více zlata na děravé lodi znamená rychlejší potopení a zkáza.

Najednou na trhu již nikdo ve velkém nenakupuje a běžní sběratelé nemají tolik peněz a tím pádem síly trh rozhýbat. Mimo jiné, najednou se objevuje nová investice např. nákup kosmického prachu. Lidé se začínají láhví zbavovat a musí s cenou dolů. Problémem investování do whisky je totiž její dlouhodobost. Nejvyšší cenu má whisky sbírka s nějakou strukturou a myšlenkou, jenže na to oni neměli čas. Proto dochází k citelnému poškození trhu, kdy vydrží jen ti nejsilnější a opět srdcaři.

Nyní se spousta láhví prodává pod cenou, dochází k velkým odprodejům, ale tím se vytváří i pozitivní proces. Konečně se tyto láhve začínají pít, protože to je jedna z výhod whisky. Něco se vypije, něco se prodá, něco se daruje. Tato doba bude trvat cca 3-5 let. 

Drtivá většina se od whisky odklonila, protože nyní nakupují kosmický prach. K čemu je? K ničemu, ale je to přeci kosmický prach. Nyní to dochází i výrobcům. Opět se budou zavírat palírny, dojde k omezení výroby, výpovědím, svět „nebude“ chápat proč. Zlatá éra je pryč. Silní výrobci se vrátí od brutální komerce ke starým postupům a začínají znovu vyrábět kvalitní a finančně dostupné whisky. Celý svět tuto komoditu odepsal. Jenže, ani nikdo neví proč, přichází jedna celebrita za druhou a říkají, whisky je super a nyní nastává obrovský comeback. Bohužel však je trhu 85% plevele a 15% opravdu dobrých investic, jejichž cena letí raketově nahoru. Fénix povstal z popela a whisky dostává svoji další šanci.

Závěrem

Tato rizika, která zde popisuji, tu jsou a osobně si myslím, že tak to nějak bude. Smutné na tom je fakt, že 85% láhví budou odepsány, nebo se budou pohybovat trhem jako bludný Holanďan od nikud nikam.

Kdy tato situace nastane, je velmi těžké predikovat, protože pořád je ještě kam jít. Indie, Jižní Amerika. To může tento stav oddálit, nikoli však způsobit jeho nerealizaci.

Cílem nebylo někoho vystrašit. Cílem bylo vám říci, že whisky je skvělá investice, jenže má svá rizika. To největší spatřuji v pochopení, že je to dlouhodobá investice, velmi rád uvádím 20 let a vím, proč to říkám, a pak musíte budovat sbírku s rozumem. Pokud budete věřit zdravému lidskému rozumu a vezmete si z tohoto článku něco pozitivního, musíme konstatovat a zakončit článek tím nejpozitivnějším: Pokud nás něco historie investování do vína, whisky a cognaců učí, tak je to fakt, že se jedná o velmi výnosnou, nejméně rizikovou a nesmrtelnou investici. Zvítězí však, jako ve všem, jen rozumní, střízliví, kteří pochopili minulost, proto znali i buducnost. Důležité je nevěřit nereálným představám a obchodníkům s „elektřinou“.

MK

Close