Written by 9:16 am Zaujalo mě

Pijeme nosem

Kvalita, čerstvost, delikátnost, to vše vnímáme především nosem.

Nezřídka se setkávám, jak lidé pijí vynikající cognac, nápoj převalují v ústech, kdy na konci popisují své dojmy a vjemy pomocí jazyka. Děláte to také? Tak to vás zklamu. Minimálně 80% vnímání vašich chutí a to včetně jídla, probíhá prostřednictvím nosu, nikoli jazyka.

Co má na vnímání chuti vliv:

  • Složení
  • Teplota
  • Konzistence
  • Předchozí pozitivní / negativní zkušenost

Jak funguje mozek

Podle vědců se vnímání chuti nachází v temenním laloku mozkové kůry, kde se pomocí kombinace základních složek vytváří výsledná chuť.

Jak funguje jazyk

Jazyk je doslova posetý chuťovými pohárky umístěnými ve vláskovitých papilách, které vybíhají z horního povrchu jazyka. Další místem výskytu je sliznice měkkého patra zadní stěny hltanu. Chuťové pohárky si můžeme představit jako malé baňaté útvary ve slizničním povrchu. Slizniční povrch je nad chuťovým pohárkem prohlouben v malou jamku.

Každá chuť má u jazyka své místo: hořké cítíme v zadní části jazyka, kyselost po stranách, slanost vpředu a sladkost na jeho špičce.

Pátá chuť jazyka

Podle posledních průzkumů, lze hovořit dokonce o páté chuti, kterou je poněkud paradoxně glutaman sodný, což je aminokyselina, která se běžně vyskytuje téměř ve všech potravinách, zvláště pak u mléčných výrobků. Tato látka je dnes často na pranýři u různých potravinových inspektorů, i přesto, že jí samo lidské tělo přirozeně vyrábí a je důležitá k zajištění normálních životních funkcí.

Podíl čichu na chuti

Předně si je třeba uvědomit, že čich je mnohem citlivější a tím i důležitější nežli jazyk. Na procesu rozpoznání chutí se podílí zhruba 80%, jak již bylo napsáno.

Co negativně ovlivňuje chuť

  • Nemoci – např. při rýmě je díky hlenu zablokovaná cesta k čichovému receptoru, proto je vnímání chuti velmi často velmi omezené.
  • Kouření
  • Chemické poleptání sliznice
  • Úrazy nosu
  • Nezdravý životní styl
  • Nadměrné užívání koření
  • Vysoké, nízké teploty
  • Nedostatek zinku

Trvalé poškození čichu

Pokud dojde k poškození čichového orgánu, neexistuje prakticky žádná možnost nápravy a poškození je trvalé. Postiženému tak zůstanou jen základní vjemy, což znamená, že bude moci vnímat jen sladké, hořké, slané, kyselé a chuť glutamanu sodného.

Pokus mých přátel

Na téma celého článku mě vlastně přivedli moji přátelé, kteří zkoumali, zda je člověk bez pomoci nosu schopný rozeznat chutě a jednotlivé druhy a destilátů. Závěr byl tehdy pro mě ještě poměrně zajímavý. Není. Člověk není schopný rozeznat rum od vodky.

Závěrem

Je dobré vědět, jak funguje lidský organismus a je dobré znát lidské možnosti. Takže až si bude příště vychutnávat svoji skleničku cognacu, whisky atd., dejte ochutnat v prvé řadě svému nosu. Když mám opravdu dobrou skleničku, doslova nasávám před prvním pozřením i několik minut. Postupně tak sleduji, jak se mi ušlechtilý destilát otevírá a plní mé tělo svoji okouzlující složitostí. Život je krásný.

MK

Close