Written by 11:03 am Rady a tipy

Champagne a hranolky

Život je plný zajímavých událostí, až bych skutečně řekl, že náhody neexistují. No, tento názor zastávám již delší dobu, ale to není obsahem článku. Spousta lidí si myslí, že champagne je znakem luxusu a když si koupí láhev tohoto vína, tak jediné, co se k němu hodí je kaviár z jesetera. Já bych vám chtěl nyní říci, že champagne není luxusní zboží, spíše dobrý marketing, byť mám toto šumivé víno velice, velice rád a kombinace k němu může být jednodušší, nežli si myslíte.

Protiklady se přitahují

Champagne je kyselé. Ne, fakt není sladké nebo cokoli jiného, je prostě kyselé. Proto jsem v minulosti psal články o naprostém nesmyslu, jak někdo muže kyselé víno doplnit kyselou jahodou nebo ještě hůře tančící brusinkou.

Možná to pro vás bude znít neuvěřitelně a mnoho odborníků doporučuje jako ideální kombinaci chamapgne a hranolky. Ano, slyšíte dobře, obyčejné, poctivé hranolky. Prosím ne ty přesolené nic ve fastfoodech. Osobně miluji belgické hranolky na poctivém sádle. Tomu říkám dobrota.

Je pravdou, že tuto debatu rozvířila před nedávnem Marie Christine Osselin, manažerka kvality značky Moët & Chandon, která tvrdí, že jejich slaná chuť se s bublinkami a nakyslou chutí šampaňského vína dokonale doplňuje. Podobný názor má i majitel prestižní restaurace Sylvain v New Orleans Sean McCusker, který již tuto kombinaci nabízí velmi dlouho.

Zde často články a senzace končí. Já bych vám nabídl na tuto situaci svůj osobní pohled.

Co možná o hranolkách nevíte

Pokud se budeme skutečně zabývat objektivně touto kombinací, ten, kdo o jídle něco ví, není překvapený. Možná nyní překvapím něčím já vás. Nedávno můj velmi dobrý přítel přednášel o studii vlivu hranolek na vznik cukrovky a obezity. Obezita ano, protože každý ví, že hranolky jsou prostě tučné, ale proč cukrovky?

Co tedy obsahuje 100 g, tedy jedna malá porce hranolek?

  • Energie: minimálně 810 kj
  • Bílkoviny: 2g
  • Sacharidy: 20 – 35g (jedna kostka cukru váží 5g = 7 kostek cukru)
  • Tuky: minimálně 13g, ale až 20g

Již na první pohled vás musí zaujmout 20 – 35g sacharidů oproti 13 – 20g tuků. Pokud něco víte o systému chutí, zvláště u masa, tak nositelem chuti právě tuk. No, a pokud zde máte silného nositele chuti, kyselé víno a hranolky s podílem 20 – 35g sacharidů, pak je to vlastně naprosto ideální kombinace. Sladké, slané a nositel. Pokud se k této téměř dokonalé kombinaci přidá křupání a bublinky, tedy CO2, který jsou pocitově silně návykové, a že o tom něco Soda stream ví, pak máte skutečně vynikající kombinaci.

Závěrem

Jak vidíte, někdy připravit skutečně dobré pohoštění nemusí být až zase takový problém. Jen se vyvarujte příliš slaným a kořeněným hranolkům.

Na druhou stranu bych tuto kombinaci viděl jako zajímavou, nikoli však běžnou součást našich dní. Hranolky opravdu nejsou nic dobrého pro naše zdraví, ale někdy… proč ne.

MK 

Close