Written by 2:31 pm Rady a tipy • 4 Comments

Nový článek: Maotai (baijiu) – umění dívat se jinam

Dostávám opravdu hodně otázek, do jakého alkoholu investovat a proč. Mnoho diskusí na internetu řeší whisky, rumy, gin atd.. Já říkám, že tohle vše je strašně krásné, ale pokud jste opravdový investor, občas se musíte podívat jinam, udělat krok, který nikdo jiný nedělá. A taková je třeba investice do Maotai (baijiu). Že nemáte láhev ve sbírce? Chyba!

Maotai nebo také Moutai (baijiu), je tradiční čínský alkohol z provincie Kuej – čou, který vyrábí společnost Kweichow Moutai Company, kde je hlavní surovinou fermentovaný čirok v různých odrůdách. Od roku 1951 se jedná o národní nápoj Čínské lidové republiky, původ sahá k dynastii Čching, který má ve své domovině až mystickou pozici, již začala budovat již během 2.SV čínská komunistická strana. Dozvídáme se, jak nápoj pomohl ruským a čínským vojákům během bitvy u řeky Chishui, kde začal obrat proti japonským vojskům. Maotai je také oficiálním dárkem čínských velvyslanectví a je přítomen na všech banketech atd., kdy je zaznamenán výrok Henryho Kissingera: „Myslím, že pokud vypijeme dostatek Moutai, můžeme vyřešit cokoli. Maotai má také mnoho mezinárodních ocenění, které se datují např. k roku 1915 v San Franciscu.

Aukční rekord

18. června 2021 slavná Sotheby´s London prodala 24 lahví Kweichow Moutai „Sun Flower“ 1974 za více jak 1 milion liber. To znamená, že při stávajícím kurzu byla jedna láhev oceněna na více jak 1 250 000,-. O láhve mělo zájem 14 uchazečů a ten překonal všechna očekávání, kdy výsledná cena vystavila jasné oznámení whisky, již nejste na empiru sami. Kupříkladu The Macallan The Red Collection 78y se vydražila za cenu cca 2 000 000,- a Bowmore 50 Year Old Number 1 Vaults 1966 ale již za stejnou cenu jako čínská Moutai.

Závěrem

V samotné ČLR se vypije až 90% celkové produkce. Dalo by se tedy říci, že na Moutai doléhá kouzlo Velké čínské zdi, která nedovolí opustit malý čínský národní poklad za hranice této země. To je pro mě ale příležitost. Pokud jste četli články o největších omylech v investování do alkoholu, jasně jsem radil, že musíte poznat svého budoucího kupce. Whisky, cognac, champagne, ceny všech těchto nápojů táhne ČLR. Nyní máme možnost naopak my nakoupit něco z ČLR o co je zpětně v ČLR opravdu obrovský zájem. A já v tom vidím příležitost. Nechci říci, že nyní budu zkupovat Moutai ve velkém, ale pokud se naskytne příležitost k pořízení této láhve, určitě nebudu váhat.

MK  

Close