Written by 8:16 am Rady a tipy

Glendronach 21y Parliament – DOPORUČUJI – ideální investice 01/17 + zpětný pohled

Originální chuť, sympatická cena, ideální stáří. Prostě výborně připravená pro růst.

Glendronach je skotský lihovar, který se nachází nedaleko Forgue v Highland. Palírna byla založena v roce 1826 Jamesem Allardesem. Lihovar během celé své historie změnil několikrát majitele, aby jej až do současnosti držela v rukou společnost Benriach Company.

Ocenění:

Stříbro – Scotch Single Malt – Highland – 2013 International Wine & Spirit Competition

Vůně: Zralé podzimní ovoce, zvláště ostružiny a švestky, sherry Oloroso a kousky kandovaného pomeranče. Vyváženost a rovnováhu dodávají kořeněné ovesné sušenky a stopy opečeného ovsa.

Chuť: Pevná plně tělnatá chuť po sudu sherry Oloroso, hořkého čokoládového krému a švestkových povidel s jemnými kořeněnými odstíny skořice, nového koření a oříškových jader.

Dokončení: Sherry s nádechem síry, čokoláda, šťavnaté ovoce a pepř.

Proč do této láhve investovat?

Přiznám se, že jsem dlouho hledal nějakou ideální kombinaci cena vs. výkon. Glendronach 21y Parliament splnila všechny moje rozumové požadavky.

•             Není to hvězda, ale není to také žádná padavka. Jedná se velmi pěknou i chuťově zajímavou whisky.

•             Stáří 21 let mě prostě vždy osloví. Ani málo, ani hodně. Pro budoucí prodej whisky ideál.

•             Její pořizovací cena je velmi zajímavá. Rozhodně má kam růst a klesat není kam.

•             Má dobré hodnocení a zpětné vazby jak u odborníků, tak u spotřebitelů.

•             Je originální. Její chuťové i ostatní vlastnosti jsou velmi osobité. Trh umí ohodnotit originalitu.

Glendronach 21y Parliament je prostě investice. Je to taková ta láhev, kterou za 20 let dobře prodáte, protože to nebude ani hvězda, o kterou se budou všichni prát a neví, co si za ní od začátku říci, což je velmi často na obtíž, ale ani to není, jak bylo zmíněno, žádná padavka. Její kouzlo je vlastně v tom, že je to zatraceně dobrá šedá myška. Ona je produktem našich studentských let, kdy se všichni kluci rvali o dvě, tři krásné holky a nikdo si nevšiml, že těsně vedle stojí krásná, milá a šikovná osobnost. Když přestanete mít černo před očima, řeknete si, co jsem to vlastně blbnul, jak jsem si nemohl nevšimnout Glendronach 21y Parliament.

Tato láhev má vynikající poměr mezi stářím, cenou a originalitou. Je lepší investovat do něčeho osobitého a originálního, co má potenciál růst a jednou být možná velký, než do něčeho, co je velké, ale neinvestiční. Investice musí být rozum. Investice je růst. Buď ukládáte peníze, nebo je chcete vydělávat. Tahle Glendronach 21y Parliament je výdělek. Váš výdělek. Proto to snad děláte. Zábava, krása a peníze. To snad baví každého muže.

MK

Zpětný pohled

Ještě nežli jsem začal psát zpětný pohled, musel jsem se podívat na pořizovací cenu, kdy na mě z tabulky hledí částka 2 600,-. Dnešní cena je o 1200,- vyšší, což není nijak převratné zhodnocení, ale také to není úplný propadák. Musíme chápat poměr výše investice a zhodnocení. Těchto whisky je na trhu pořád dostatek a lze je koupit za slušnou cenu kolem 3 800,-. Láhev si držím ve sbírce dál již jenom proto, že Glendronachy jdou v popularitě a originalitě nahoru a já prostě chci držet láhev minimálně 20 let. U této whisky zůstávám pořád velmi optimistický, takže jsem skutečně rád, že jsem mohl něco tak zajímavého za tuto cenu pořídit.

MK

Close