Když chcete investovat do whisky, cognacu, rumu, ginu nebo jiného alkoholu, měli byste si uvědomit, co se vlastně s tímto alkoholem děje, kde se prodává, jaké jsou trendy. Mj. na základě těchto informací si můžete udělat obrázek, co a kde nakupovat.
Specifika cognacu
Když bych vám řekl, v rámci naší alkoholové kultury, co vás napadne jako první při slovu Francie, tak by to asi u mě bylo champagne, cognac, červené víno. A je právě více jak paradoxní, že cognac se ve Francii vlastně téměř vůbec nepije. Ano, je to trochu nadsázka, ale ne úplně zase tak velká. Byť se slavné domy honosí svými rekordy v produkci cognacu, pravdou zůstává, že prodej táhne zahraničí, zatímco na domácím poli tento tradiční francouzský alkohol zcela vyklízí pole. Za poslední dekády se produkce zdvojnásobila téměř na 210 000 000 láhví, kdy, a nyní to bude zajímavé, nejvíce se spotřebuje např. v USA, tj. téměř 87 000 000 lahví, což je cca 42% produkce. Čína a Singapur doveze 26 000 000 lahví. Největším evropským trhem je Velká Británie se spotřebou 11 000 000 lahví, následováno Německem 5 000 000 lahví.
To vše jsou opravdu obrovská čísla na to, abychom se ptali, kolik cognacu se vypije zcela reálně ve Francii. Pro mnohé to bude překvapení, protože v zemi galského kohouta je spotřeba pouhá 2% cognacu, což je 420 000 lahví, což je 0,44 litru na osobu a rok, avšak ještě k tomu všemu se 75% tohoto obsahu vypije ve formě koktejlů, což je přesně vyjádřeno, klasickou sklenici cognacu v napoleonské sklenici si průměrný Francouz užije v objemu 0,11 litru, což jsou zhruba 3 panáky za rok.
Whisky ve Francii
Příběh whisky ve Francii se začal psát během druhé světové války, tj. v roce 1944, když si spojenecká vojska s sebou přivezla při osvobozování také svůj alkohol tedy whisky, která se během velmi krátké doby stala módní záležitostí a začala zcela vytlačovat původní alkohol. V dnešní Francii získala whisky 40% podíl na trhu, kdy za posledních 30 let vzniklo ve Francii na 45 nových lihovarů produkujících právě whisky.
Komikou dějin bylo rozšíření cognacu do USA, kdy si jej oblíbili především černošští vojáci, kteří se vraceli domů a popíjení francouzského nápoje cítili jako jakousi revoltu proti dominantním bělochům. Dalším skokem v prodeji bylo, když se značky cognacu dostávali do názvů i textu populárních amerických písní. Posun kvality cognacu zažíváme právě nyní, kdy se klasickým označením XO začal nazývat cognac stařený ne 6 let, ale již po novu 10.
Nicméně zpět k whisky. Francouzská whisky zatím není ve světě moc známa, protože se téměř celá produkce vypije právě v domácím prostředí, což je v konkrétních číslech zhruba 2 000 000 kusů. Pokud se dnes bavíme o budoucnosti whisky ve Francii, pak sami místní sami říkají, že jejich whisky bude jednou z nejlepších na světě, protože málo kdo má tak široké zkušenosti se stařením alkoholu jako oni.
Závěrem
Pokud se dnes rozhodujeme o investicích do různých druhů alkoholu, musíme zkusit predikovat budoucnost, trendy, možnosti, omezení. Ať hájíme jakoukoli stranu, nezbývá, než si přiznat, že whisky jede na plný kotel a v současnosti i blízké budoucnosti bude jednou z nejlepších investic do alkoholu.
MK
Dobrý den
Jsem rád, že na tohle téma došlo protože francouzské whisky začínám přicházet na chuť. Chtěl bych znát váš názor na tyto lahve (Armorik 10Y Édition 2018 a Armorik 10Y Édition 2019). Několik lahví od obou mám ve sbírce, 2018 jsem už i zkoušel a za mě nejlepší francouzská whisky co jsem kdy pil. Obě jsou v limitované edici 2000Ks, podle mě dost slušné kusy, myslím, že mají i nějaké ocenění, nyní je nikdo za investici nepovažuje, ale pokud francouzská whisky poroste tak by tyto lahve, první slušné kusy od jedné z nejznámějších a podle mě nejlepších palíren ve Francii měly podstatně stoupnout na ceně, třeba za 10 let, 20 let. Co myslíte, má smysl je držet ?
Dobrý den, píšete to přesně. Nové éra, francouzské whisky jsou jiné a nejsou vůbec špatné. Pokud se člověk soustředí na těch několik zajímavých investičních lahví, tak to může být správná trefa. MK