Written by 7:26 am Rady a tipy • 6 Comments

Yamazaki 12y – DOPORUČUJI – ideální investice 09/16 + zpětný pohled

Kdo nezaváhá, může si koupit opravdovou investiční pecku. Už jsem myslel, že na tento měsíc nedám zajímavý tip. Ale všechno zpět. Tohle je pecka.

Není se třeba moc rozepisovat. Něco o láhvi:

V roce 1923, Shinjiro Torii, zakladatel Suntory, postavil první japonský sladový whisky lihovar v údolí Yamazaki. Poloha lihovaru je na okraji Japonského starobylého hlavního města Kjóto, které nabídlo přístup k dobrému zásobování vodou, rozmanitost klimatu a vysokou vlhkost vzduchu – žádoucí prostředí pro výrobu a zrání whisky. Suntory Yamazaki má největší podíl na trhu pro single malt whisky v Japonsku.

Vůně: Lehká , jemně sladká vůně spolu spojuje med, třešeň a sušenou švestku, tóny vanilky, špetku koření a dokonce i nepatrné množství kokosu nebo medové aroma, sušené ovoce.

Dokončení: je trvale ovocné s dřevitým charakterem.

O této láhvi není třeba více psát. Je to skvost mezi sběratelskými kousky a pořád za velmi slušnou cenu vzhledem k potenciálu této láhve, který je obrovský.

Vůbec se nebojím, když řeknu, že tato láhev bude mít za dvacet let s téměř jistotou cenu něco kolem třiceti tisíc. Podívejte se zvláště na její cenu v sekci investiční alkohol. Whisky Yamazaki jsou prostě jistota.  

MK

Zpětný pohled

Článek zcela evidentně vznikl pod prvním dojem, kdy se objevila na českém trhu další Yamazaki, která se mi hodila do sbírky a tak jsem jí musel mít. Dnes jich mám v držení několik a nelituji. Ze začátku to vypadalo na skvělou láhev, pak dlouho stála na místě, aby se dnes po malých, ale ne zcela zanedbatelných krůčcích probouzela z hibernace a začala růst. Ať je tomu jak chce, oproti mé původní nákupní ceně ztrojnásobila svoji hodnotu, upřímně, a to se počítá. Zisk 300% je zisk 300%.

MK

Close