Po několika vážnějších tématech si nyní vybírám poněkud lehčí a to je míchání čaje. Budeme se zabývat tím, jak míchat čaj a zda vůbec míchat čaj. Proč? Je to můj postřeh z kaváren a restaurací v poslední době. S nižšími venkovními teplotami totiž přibilo notorických „cinkalů“. Má ale takové cinkání svůj logický význam?
Důvod míchání
- Chuť – promíchání cukru, citronu, destilátu nebo mléka s čajem (v tomto článku nebudu hodnotit)
- Teplota – míchání za účelem ochlazení čaje
Nás zajímá druhý důvod. A jak to tedy je?
Kinetická energie
Jedna ze zcela logických zásad je, že pokud zamícháme čaj, uvedeme ho do pohybu, dodáme mu tím kinetickou energii, a naopak tímto krokem bychom měli čaj oteplovat, místo ochlazovat, protože pohyb se mění na teplo.
Wau, to jsou věci, co? Klid, dodaná kinetická energie je v tomto případě zanedbatelná, leda byste míchali čaj v mixeru. Takže slepá ulička.
Teplá vs studená část tekutiny
Lidová teorie tvrdí, že prostřednictvím míchání čaje přivádíme vzhůru na hladinu teplejší kapalinu zespodu hrnku, čímž se mísí s horní studenější.
Tato teorie má však své trhliny a to zvláště, co se čaje v šálku týče. Tak předně, teplejší voda je na povrchu a ne dole. Kdo někdy plaval v přírodě, ví, že horních třicet centimetrů je voda teplá a jak porušíte styl a sáhnete níže, už ucítíte chlad. Teplá voda tedy neklesá a své o tom vědí i potápěči.
Šálek čaje je však velmi atypické prostředí. Proč? Logicky. Může za to silnější dno. Pokud nalijete horkou vodu do hrníčku, ten se ihned ohřeje. A protože je dno silnější, usazuje se v něm více tepla, které déle vydrží a položením na podšálek se dále vytváří další izolační vrstva na rozdíl od zbytku hrníčku, který ochlazuje vzduch.
Vzduch
Někdo by řekl, že právě mícháním do obsahu dostáváme studenější vzduch z okolí. Jenže to je tak zanedbatelné množství, že to vlastně vůbec nemá cenu.
Závěrem
Šálek čaje, který mícháte i nemícháte, chladne úplně stejně. Můžete se pousmát, že tento článek byl tak nějak o ničem. Chladne, nechladne, není to vlastně jedno? No, podle mě není. Pokud vím, že míchání vůbec nic neřeší, proč zcela nespolečensky a negentlemansky budu obtěžovat svoje okolí cinkáním do hrníčku. Malé detaily, velké věci. O tom je můj blog. Být o krok napřed. Žádná teorie, spousta praxe. Snad se odlišuji dost.
MK
A co vy na tohle: Odpověď na otázku z titulku je ano, ale ne natolik, aby to stálo za to. Kovová lžička v šálku čaje se chová jako radiátor a odvádí teplo do ovzduší. Pokud jí mícháte, přivádíte teplejší tekutinu ke stěnám šálku, kde se může rychleji ochladit.
Pokusy však ukázaly, že nepřetržité míchání po dobu 10 minut sníží teplotu pouze o 2°C, oproti pouze stojícímu šálku. Nejrychlejším způsobem, jak ochladit čaj, je přidat mléko nebo studenou vodu.
Dobré dopoledne, děkuji za komentář, který v praxi ukazuje a potvrzuje, že pohyb lžičkou slouží k promíchání, nikoli k ochlazování obsahu. Teplota vody při nalévání by měla být většinou kolem 95 stupňů, poté sice dojde k ochlazení díky styku s povrchem keramiky, ale jak píšete, 2 stupně jsou naprosto zanedbatelné. MK
Dobrý den,
nad tímto jsem také často přemýšlel. Vždy jsem si myslel, že k ochlazení dochází především prouděním (tekutina/vzduch) při velmi razantním míchání.
JH
Krásné poledne, právě o tom byl článek. Čaj se zalévá nejčastěji vodou o teplotě 95 – 100 stupňů Celsia. Průměrná teplota vzduch je dejme tomu ve stínu 25 stupňů Celsia. Takže ano, vzduch ochlazuje čaj, ale samotné míchání má pramalý vliv na rychlost tohoto procesu. Slouží tedy promísení nápoje. Neustálé míchání a cinkání lžičkou je tak spíše obtěžující, a tak to nemá cenu dělat. Maličkost, ale více nežli dobré to vědět. MK
Píšete nesmysly.
Naštěstí fyzici vědí.
https://www.novinky.cz/clanek/bydleni-tipy-a-trendy-plechovku-s-oblibenym-pitim-novy-pristroj-zchladi-za-pouhych-45-sekund-208386