Written by 7:46 am Lifestyle • One Comment

Malíček nahoru nebo dolů?

Je zdvižený malíček při pití kávy znak dobrého vychování nebo naopak? Se zdviženým malíčkem jsem se poprvé setkal na základní škole, kdy nám žákům bylo sděleno, že právě tento zvyk ukazuje na velmi dobré a konzervativní vychování člověka. Nějak mi to utkvělo v hlavě a tak jsem se s postupem času i já naučil mít při pití kávy malíček nahoru. O to, zda je to správně či nikoli, jsem se začal zajímat až nedávno.

Co na to říká neverbální komunikace?

Budu stručný. Kdo drží šálek v pravé ruce se zdviženým malíčkem, říká svému okolí: Jsem autoritativní osoba pohrdající okolím.

Jak vznikl zvyk zdviženého malíčku?

Původ nalézáme Anglii, kde se pil čaj z hrnečků, které neměli ouška. Proto zdvižený malíček.

A jak to má být tedy správně?

Držení šálku kávy nebo čaje se zdviženým malíčkem se v současné době považuje za velmi afektované a do společnosti se příliš nehodí.

Jakou budoucnost tohoto zvyku můžeme očekávat, je podle mého názoru vcelku jisté. Společnost se zjednodušuje, dobré vychování je přežitkem, na internetu najdete spousty psychologických rozborů, že jste blázen a psychopat atd.. Tento zvyk je podle mého názoru odsouzen k zapomnění.

A jaký je můj osobní pohled? Já jsem se takto učil pít kávu, když to bylo ještě znakem dobrého vychování, několik let. Mám tento zvyk silně zarytý. Ne, že bych se ho během krátké chvíle nedokázal zbavit, ale nechci. Prdím na vás vy psychologové a další šarlatáni. Já opět půjdu proti proudu a s plným vědomím, co jsem zde napsal, odmítám měnit staré, tradiční, konzervativní. Hotovo, fait accompli.  

MK

Close