Written by 8:05 am Moda a styl

Hodinky – jaké si koupit, jak je nosit

Právě dnes jsem si objednal hodinky. Žádná baterka, žádné made in bůh ví kde. Dnes jsem si pořídil unikát s historií.

Hodinky dnes z celospolečenského hlediska zažívají horší časy a hlásí poměrně výrazný ústup ze zájmu. Každý má mobilní telefon, který nám nahrazuje primární funkci hodinek, což je zjištění času. A protože jste již za tento přístroj utratili často velmi významné částky, investice do hodinek se nám už moc nechce. A i přesto, že se dnes tolik na ně nelpí, pokud jej máte, je to určitě velmi významné plus pro vás, jako pro člověka. Hodinky jsou dnes prostě módním doplňkem, který hned na první pohled ukáže, do jaké společenské skupiny patříte.

Jak hodinky nosit, na co si dát pozor

Správná délka řemínku

Hodinky na ruce jsou de facto něco nepřirozeného. Proto bychom měli dbát na to, aby se nám hlavně dobře nosily. Správná délka řemínku je základním požadavkem na pohodlí. Pokud je malý, škrtí. Pokud je dlouhý, plándá a to vůbec není pohodlné ani krásné.

Hodinky nosíme u zápěstí

Ideálním místem je co nejblíže zápěstí, většinou na levé ruce, strojkem nahoru. Vše ostatní je nepřijatelné. Hodinky jsou pro muže šperk a jako takový by měl být vidět.

Velikost a styl košile přizpůsobujeme hodinkám

Pokud pokrčíte ruku, dojde k vyhrnutí rukávu košile a saka, čím dojde ke zviditelnění hodinek, které by se neměly na ruce pohybovat. Velikost manžety košile by se tedy měla hodinkám, jejich robustnosti, plně přizpůsobit, aby nebyla příliš úzká a hodinky tím na ní nevytvářely nevzhlednou bouli.

Řemínek ladíme s páskem

Jak už bylo řečeno, hodinky jsou šperk a módní doplněk, proto bychom je měli ladit s celkovým outfitem. Jestliže máme hnědý opasek v kalhotách, měli bychom mít pokud možno řemínek stejné barvy i materiálu, což je nejlepší variantou. Hovoříme tedy o přirozené linii: obuv, opasek, řemínek.

Pouzdro hodinek se také ladí

Pouzdo hodinek ladíme do stejné barvy se sponou u opasku, s manžetovými knoflíčky a kravatovou sponou.

Materiál

U materiálu je to vcelku jednoduché. Zlato, stříbro, ocel, to jsou přípustné materiály. Co je však naprosto mimo je plast v jakékoli podobě.

Správný typ hodinek

Pokud si obléknete klasický oblek, jsou též klasické, jednoduché a analogové hodinky jasnou variantou. Ideální barevná varianta je zlato, stříbro. Dnes je moderní i mosaz a černý kov. Oboje je přípustné. Pokud volíte smoking, jsou náramkové hodinky doslova povinností. Ideální varianta je analogový ciferník, černý řemínek, stříbrné pouzdro (ladíme ke košili). Půjdeme-li ještě o stupeň výše k fraku, jsou jedinou variantou kapesní hodinky na řetízku, ať už zlaté nebo stříbrné. Digitální hodinky si nechte na sport. Od nich totiž očekáváte mnohem více funkcí – měření tlaku, tepu, vzdálenosti atd..

Moje doporučení

Pokud bych vám měl doporučit ideální variantu cena vs. kvalita a design, zkuste to udělat jako já dnes. Objednal jsem si klasické analogové hodinky s prvotřídním švýcarským strojkem a s kvalitním koženým řemínkem. Chtěl jsem však něco opravdu designového a tak jsem zvolil limitovanou sérii Ascot precision z osmdesátých let. Hodinky jsou kompletně servisované a vypadají jako nové. Z boku na pouzdro jsem si nechal vyrýt diamantem své jméno. Asi nemusím dodávat, že nebudu potřebovat žádnou baterii, protože hodinky jsou mechanické s ručním nátahem.

Za velice příznivou cenu jsem si zakoupil designový unikát prvotřídní kvality. Takové hodinky mi vydrží celý život a budou vždy ozdobou mojí ruky. Takové hodinky podtrhnou vaši osobnost a pohladí vaše ego. Takové hodinky budou navždy krásné.

Závěrem

Nemusíte vždy kupovat předražené hodinky pochybné kvality, materiálů a laciného designu, který vyjde do pěti let z módy. Mojí radou je, podívejte se na starší, poctivé, prvotřídně servisované hodinky.  

MK

Close