Written by 7:04 am Rady a tipy

Glenfarclas 25y – DOPORUČUJI – ideální investice 07/16 + zpětný pohled

Glenfarclas (založeno 1836) je skotská palírna, již vlastní od roku 1865 rodina Grantových a to až dodnes. Palírna se nachází ve vesnici Ballindalloch v hrabství Banffshire a vyrábí skotskou sladovou whisky.

Aroma:  Překvapivě ostré, lze cítit citrusy, med

Chuť: Méně výrazná, ovoce, žádná rašelina nebo kouř, trochu sladkost po stranách úst, citrusy, banány

Dokončení: Relativně ostrá, hroznové víno, med, intenzivnější alkoholový ocas

Glenfarclas 25y je typická divoká investice. Když si přečtete recenze a zkušenosti těch, kdo jí ochutnali, dělí se pouze na dvě skupiny. Jedni ji milují, druzí jí nechtějí více vidět. Tak trochu mi to připomíná recenze hotelů u moře. Někdo říká, nejlepší dovolená v životě, někdo nadává, kudy chodí. Nicméně, my tu nejsme od toho, abychom tu nechali probublávat nějaké city, my jsme tady od toho, abychom investovali a vydělali.

Dnes mi tuto láhev přivezou, již jí mám zakoupenou a řeknu vám proč:

•             V roce 2010 tato láhev vyhrála zlatou medaili na International Wine & Spirit Competition jako „Best in Class“

•             Dvacet pět let stará whisky s mezinárodním oceněním pod tři tisíce je vždy dobrá investice.

•             Za posledního půl roku se pomalu a jistě její cena začíná zvyšovat a neklesá.

•             Mám dobrou zkušenost s Famous Grouse 30y. Tu také nikdo dlouhá léta nechtěl, měla stejné ocenění, prakticky stejný život a pak najednou z ničeho nic, z trhu zcela zmizela. Za minulý měsíc mi vydělala 1175 korun, což je velmi pěkné měsíční zhodnocení při pořizovací ceně kolem pěti tisíc.

Tato láhev bych řekl, nebude zrovna tím rychlíkem, na kterém vyděláte ihned velké peníze. Nicméně za takových patnáct let se může stát příjemnou ozdobičkou vaší sbírky, která bude vydělávat, vydělávat a zase vydělávat.

MK 

Zpětný pohled

Jak jsem v původním článku popisoval, bude hop nebo trop. Zatím se tato láhev nejeví, jako nějaká zvláště dobrá investice, naopak je to spíše ležák. Na druhou stranu, pokud se podíváme na aukce starých Glenfarclasů svoje si odpracují. Určitě to nebyla špatná volba, byť jsem očekával více. Od roku 2016 vydělala nějakých 25% a to je prostě na mě sakra málo. Platí však klasické pravidlo. Neprodám, chleba to nejí. Tak ať ve sbírce spinká dál.

MK

Close