Written by 12:23 pm Rady a tipy

Červené víno – pokojová teplota

Jak vlastně vznikl „mýtus“ o pokojové teplotě červeného vína? Dnes bych se chtěl zabývat jednou z tradičních pověr, kterou je nesmysl, že červené víno se podává při pokojové teplotě, proto jej mohu mít doma v obýváku nebo v kuchyni, mohu jej kdykoli otevřít a ihned konzumovat. To je nesmysl.

Nyní si budu tak trochu protiřečit, ale nakonec z toho vyjde jednoduché moudro. Pověra o „pokojové teplotě“ je pravda. Víno totiž lidstvo konzumuje již po mnoho staletí (dalo by se říci tisíciletí), ale nikdy nebylo tak rozmazlené, jako jsme my dnes. Dejme tomu před tři sta, čtyři sta lety nebylo víno v žádném případě výsadou chudiny, ale pouze bohatšího obyvatelstva a i ti měli na svých hradech, zámcích, domech docela chladno. Dnes máme přetopené byty a domy na nějakých dvacet pět až dvacet sedm stupňů, ale to v době, kdy vznikalo pravidlo pokojové teploty, nebylo. Dříve prostě byla běžná pokojová teplota kolem devatenácti stupňů celsia. A to i u šlechty na zámcích. Konec konců to trvá i dodnes. Majitel hradu, zámku v zimně vytápí na dnešní standard např. pouze sedm místností a zbytek zůstává chladných.

No a tímto se dostáváme k jádru pudla. Pravidlo o pokojové teplotě vzniklo velmi dávno, kdy lidstvo nedosáhlo takového pohodlí a rozmazlení jako dnes. Nicméně lidstvo se stalo nejenom rozmazlené v teplotě pokojové, leč i v myšlení. Pohodlnost přebírání starých pravidel, nově aplikovaných na stávající stav, je prostě pohodlné. Co na tom, že je to nesmysl a již dávno nic takového neplatí.

A jak to tedy dnes je? Při jaké teplotě podáváme červené víno?

•             polosladká, mladá červená vína 13-16°C

•             sladké, starší a těžké při pokojové teplotě 16- 19°C

Velice rád bych upozornil na termín: podáváme! Víno podáváme při již zmíněných teplotách, avšak při nalití do sklenky z láhve se jeho teplota lehce zvýší, čím že připraveno na ideální teplotu a konzumaci. Takže jej konzumujeme o teplotách lehce vyšších. 

Snad jsem vám pomohl odstranit další nešvar z vašich znalostí o vínu. Tak zase někdy tady spolu a zase někdy o nápoji bohů a gentlemanů.

MK

Close