Written by 8:17 am Zaujalo mě • 2 Comments

Bezlepková vodka: Stoli Gluten Free – dobrý marketingový tah

Novým hitem na americkém trhu je bezlepková vodka. Jak je to sní ale doopravdy?

V současné době opět USA zažívá další mánii co se týče zdravotního stylu a tím je bezlepková dieta. Podle posledních průzkumů až dvacet šest procent Američanů do svého jídelníčku zavedla bezlepkové potraviny a to i navzdory tomu, že bezlepkovou dietu držet nemusí.

Tomuto novému trendu se snaží přizpůsobit i výrobci alkoholu, což je v našem případě lucemburská  společnost SPI Group vlastněná ruským miliardářem Jurijem Šeflerem, která se snaží na trh zavést novinku, bezlepkovou vodku – Stoli Gluten Free, jenž se vyrábí z 88% z kukuřice a z 12% z pohanky.

Destilační paradox

Naprostým paradoxem je, že vlastně každá vodka je bezlepková, protože lepkové proteiny nepřežívají proces destilace. I přesto, že toto je rozbory potvrzený fakt, aby mohla být láhev vodky označená jako bezlepková, musí být vyrobena z bezlepkových surovin. Proto kukuřice a pohanka. Za jakýmkoli nelogickým nařízením hledej prostě úředníka.

Vše je jenom byznys

V USA žijí tři miliony lidí s celiakií a další sta tisíce v rámci zdravého životního stylu bezlepkové potraviny kupují. Celosvětový objem prodaných bezlepkových výrobků stoupl na téměř osmdesát miliard korun. Objem prodeje bezlepkových výrobků stoupl v USA minulý rok o dvacet jedna procent. Vodka v prodeji alkoholických nápojů tvoří v USA celou třetinu a devadesát pět procent Američanů vůbec neví, že každá vodka je vlastně bezlepková.

MK

Close