Nedávno mě na internetu pobavil jeden zajímavý článek, kde se píše, že vídeňský řízek vymyslel jistý Josef Václav Hradecký. Že ho neznáte? Já také ne. A neznám ani toho jeho předchůdce Jan Žišku. Ale tak už to dnes bývá. No nic. Vzhledem k tomu, že jsme na blogu již dlouho neměli nic kolem jídla, tak bych vám nyní napsal něco o historii vídeňského řízku.
Radecký není z Hradce
Byť se občas můžete dozvědět, že existoval nějaký slavný vojevůdce Josef Václav Hradecký, nenechte se zmýlit, jedná o tutéž osobu, o které dnes bude řeč, jenže správným jménem je to Josef Václav Radecký z Radče. Malý rozdíl, ale tak dejme tomu.
Kotleta neznamená automaticky vepřové
Ano, když jel skutečně slavný vojevůdce J. V. Radecký hájit císařský zájem do Itálie, a to ve velmi pokročilém věku 82 let, byla mu v benátském hotelu Danieli servírovaná „Cotoletta alla Milanese“, tedy po česku: Milánská kotleta.
Pak již následuje humorná část věnovaná císaři: „Ani kotleta mu nepřipadala zřejmě dost vybraná pro císařský jazýček, a tak jí vyměnil za plátek telecího masa.“
Pravdou však je, že „Cotoletta alla Milanese“ se odjakživa připravovala z telecí kotlety, o níž nemá autor ani tušení. Za mě je to komické, že si autor alespoň nevyhledal recept. Asi málo času.
Zbytek je už jednoduchý
Když slavný vojevůdce tuto specialitu ochutná, již v příští depeši císaři posílá zároveň recept a doručení k degustaci. Tím je však postavený do nezáviděníhodné role kuchař, který má telecí, mouku, vajíčka, strouhanku, avšak parmazán nikde. Rozhodne se tedy tuto poslední surovinu vynechat a servírovat přímo na stůl. K jeho úlevě, císař je spokojený i přes malou úpravu, tedy nedostatek. Takto vzniká tak proslulý vídeňský řízek, který je vlastně „babicovým“ receptem na Cotolettu alla Milanese. Ano, i takto vznikají legendy.
Přídavek
První řízek
Pokud by se tedy někdo domníval, že je řízek italským jídlem, tak v jisté podobě a podle mého názoru při velmi vysoké nadsázce, se jedná o řecký pokrm. Pokud je totiž řízek obalované maso, pak jeho původ můžeme vystopovat již v 9. století, kdy se v kolébce civilizace servírovalo maso obalené do jemných plátků zlata a až v 16. století jej nahradila směs zvaná strouhanka.
Cordon blue
Tato variace na řízek je de facto novinkou. Francouzům připadal vídeňský řízek takový suchý, fádní, a tak k němu roku 1949 přidali šunku a sýr.
Holandský řízek
Je to docela legrace, ale holandský řízek je čistě česká záležitost, která má s touto zemí společné akorát sýry Eidam a Gouda a to tím, že se přidávaly do mletého vepřového bůčku spolu s vejci a petrželkou, kdy vznikl tento zajímavý název.
Závěrem
Mám rád tyto informace. Dvacet let vám jsou k ničemu, ale pak je v pravou chvíli vypátráte v hlavě a přítomná společnost se nepřestává divit, jaké máte všeobecné znalosti. Drobná znalost, velké výsledky.
MK