Written by 11:42 am Rady a tipy

Tequila – šílené mýty

Neznám alkohol opředený více mýty. Tak proč se podle nich řídit?

Tequila se vyrábí z kaktusu.

Tequila se vyrábí z agáve. Kaktus je kaktus a agáve je agáve, tedy sukulent. Ty sklízí tzv. jimandor (druhu mexického zemědělce) a to ručně pomocí jakéhosi kopí. Taková agáve roste dvanáct let a může vážit i osmdesát kilogramů. K výrobě destilátu se používá tzv. „pino“, což je označení pro střed – srdce rostliny. To se dále zpracovává v hliněných pecích, kde se působením tepla uvolňují cukry, což má vliv na obsah alkoholu v tequile. Agáve se drtí, kvasí a nakonec dvakrát destiluje. Zajímavostí je, že se z jedné rostliny vyrobí cca deset láhví.  

Gold je lepší než blanco?

Blanco je čistá tequila, zatímco reposado a añejo zraje v sudech. A pak tu máme tak populární Gold. Takový destilát velmi často vůbec nepochází z Mexika. Do Evropy se prostě doveze nekvalitní tequila, tu smícháme s bramborovým lihem a dobarvíme např. karamelem. Wau, právě se zrodilo to lahodné, zlaté. Ne dělám si legraci, takto se zrodil ranní bolehlav.

 Jak poznat pravou tequilu?

Jednoduše. Kupte si destilát od konkrétního výrobce a na etiketě naleznete jasný nápis: 100% agáve. Zbytek je šunt.

Jak se pije tequila?

Když vám chce někdo prodat již zmíněný šunt, prodá vám k tomu i pohádku o soli a citronu nebo skořici a pomeranči. Pravda je ale taková, že vše, co potřebuje takový doprovod, je jen zastření nevalné chuti a tudíž podřadného destilátu. Dalším trikem zůstává i doporučení vysokého podchlazení nápoje. Toto jsou dva nejčastější indikátory toho, že něco není v pořádku. Mexičané pijí totiž tequilu samotnou a k tomu popíjí větší množství vody. Ale také je dobré říci, že se výborně hodí i do míchaných nápojů.

Závěrem

Tequila je můj velmi oblíbený nápoj. Zrovna minulý týden jsem nechal ochutnat opravdu excelentní destilát svému kamarádovi, který byl doslova a do písmene více jak příjemně překvapen. U tequili je zajímavé, že jde jaksi proti systému oproti ostatním destilátům. Zatímco např. u whisky nebo cognacu se krátce pěstuje surovina a destilát leží dlouho v sudu, zde je to opačně. Vstupní surovina se pěstuje dlouhá léta a destilát se staří nejčastěji půl roku.

MK

Close