Written by 1:17 pm Rady a tipy • 4 Comments

Šumivá vína – pověry a marketingové nesmysly

I přesto, že knedlík s kečupem může vypadat zajímavě, k jídlu to není. Dnešní článek bude o nejšílenějších pověrách a omylech o sektech a champagne.

Bohemia sekt není „šampaňo“

Bohemia sekt je prostě sekt, tedy šumivé víno, které se vyrábí jakousi „zrychlenou“ metodou. Zatímco sekt můžete vyrobit již za tři měsíce, výroba champagne trvá tři roky. Champagne lze označovat šumivé víno pouze z oblasti Champagne. Vše ostatní se musí jmenovat jinak např. sekt, cremant atd. a to i když jsou vyrobeny champagne metodou (druhotné kvašení).

Šumivé víno není perlivé

Rozdíl je jednoduchý. Zatímco u šumivého vína vzniká perlení přirozenou cestou, perlivé víno je vlastně takový sifon. Tomu odpovídá kvalita i cena. Dnes to často můžete vidět u prosecca. To kvalitní má vždy korkový uzávěr, zatímco nižší kvalita má uzávěr šroubovací.

Champagne a jahody

Jahody jsou nejrozšířenějším marketingovým trikem. Jediné pozitivní, co k tomu mohu říci, hezky vypadá, ale to je tak vše. Champagne je ve své podstatě kyselé a jahody také. Je to tedy stejné, jako kdybyste k Sachrovi přikusovali větrník a rozplývali se, jaká je to dobrá kombinace. Není! K champagne je ideální podávat mořské plody, ústřice, jemně aromatické sýry, drůbež. Osobně bych doporučil vyzkoušet jemně orestovanou mini bagetku s paštikou z kachních prsou, jemně ochucenou švestkami.

Sekt a tančící brusinky

Zde platí to stejné jako u jahod. Jen osobně nechápu, proč by mi v něčem tak ušlechtilém měl plavat „bordel“.

Hrdlo skleničky obalené cukrem

Stejné jako když si dáte kávu a pět cukrů. Je to sladké, ale kávu necítíte. Když někomu nabídnete podobné aranžmá, je mu už vlastně jedno, co pije. Bude cítit už jen cukr.

Lžička do láhve

Myslíte si, že lžička zamezí vyprchávání bublinek? Tak to jste opravdu naletěli. Je třeba si říci, že perlení ustupuje až po šesti hodinách od chvíle, kdy jste láhev otevřeli. Nikdy mi tak dlouho champagne nevydrželo. To vám dříve zteplá. Pokud však šumivé víno opravdu nevypijete, použijte speciální uzávěr, který je schopný uchovat perlení až 3 dny.

Champagne se vyrábí z bílého vína

Pro výrobu champagne jsou povolené hlavní tři odrůdy. Chardonnay (bílé víno), avšak Pinot noir (Rulandské modré) a Meunier (Mlynářka) jsou odrůdy červené. Poměr v láhvi bývá 35% Chardonnay, 53% Pinot noir, 13% Meunier. Takže bohužel vás zklamu, možná udivím, ale champagne je často více z červeného vína než bílého.

Otevírání láhve za korek

Opět vše je naopak. Láhev chamapagne otevíráme dvěma způsoby. Buďto klasickým způsobem, držíme korek, otáčíme láhví, nebo případně metodou sabrage.

Závěrem

Není krásnější rada, nežli moudro Louise Girardota: „Je blízké ženám a ženy jsou pak bližší vám.“ Zkuste to, je to skvělé.

MK

Close