Written by 9:21 am Moda a styl

Proč může být bespoke obuv levná?

Obuv šitá na míru autenticity vaší nohy je nejenom krásná, pohodlná, kvalitní, ale při poměru cena vs. výkon i do jisté míry levná.

Nedávno jsem si psal s kamarádem, že jsem si objednal šest párů bespoke obuvi. Každých půl roku mi můj švec dodá jeden pár. Když došla řeč na cenu, bylo mi sděleno, že jsem se zbláznil. Jenže po půl hodině už nebyl závěr tak jednoznačný. Naopak.

Jak vlastně probíhá taková objednávka bespoke obuvi a co byste měli vědět, než se k tomuto kroku odhodláte. Trocha rad, zkušeností, kladů i záporů. Vše má své.

Výhody

Jednou z hlavních výhod je design. Když si jdete koupit obuv do nějakého obchodu, musíte si vybrat z vystavených produktů. Pokud byste chtěli něco trochu jinak, poupravit, máte smůlu. Musím se přiznat, že jsem tak trochu ješitný muž, ale to je asi každý z nás, pánové, že? Takže pro mě je přímo balzámem na duši, když si mohu sednout ke stolu s odborníkem a minimálně půl hodiny ladit vzhled svojí obuvi. Zde platí zásada otevřenosti a klidu. Není kam spěchat. Máte svoji představu, ale švec má zase svoje zkušenosti. Není žádnou ostudou přijmout jeho doporučení. Mnohdy naopak. Moje první boty jsme vystylovali zhruba po čtyřiceti minutách. A rozhodně to nebyl ztracený čas.

Další výhodou je pohodlí. Už jsem měl na sobě leccos a myslel si, že běžecké boty v pohodlnosti nic nepřekoná. Ouha. Je to jako za minulého režimu. Každý pil whisky Jameson a myslel, že je to vrchol luxusu. Pak vám nalijí Glenfiddich 30y a otevře se vám úplně jiný svět. Měření mých nohou mi ze začátku nebylo vůbec příjemné. Někdo cizí vám sahá na nohu, ponožku rukou a já se cítil tak nějak nesvůj už jen z hygienického důvodu. Jenže měření nějakou dobu trvá a po chvíli si tak nějak zvyknete. Výhodou je, že kvalitní švec přeměří vaše nohy jednou a dost. Následně se ve Zlíně vyrobí vaše dřevěné kopito. Pak už jen stačí kdykoli zavolat, jaké boty chcete. Noha se téměř nemění. Pokud jste zdravý, bez úrazů, tak vám jen časem lehce klesne klenba. To se ale doladí v průběhu.

Bespoke obuv vám při pravidelné údržbě může vydržet i desítky let. Podívejte se na obrázky dole. Jsou na nich boty prince Charlese. Některé páry má i více jak čtyřicet let. U obuvi platí tak trochu jiná pravidla. Čím starší, tím krásnější. Pokud máte obuv desítky let, dáváte svému okolí jasně najevo, že máte úroveň a styl. Podívejte se, zakoupil jsem si tak kvalitní věc, že mi vydrží po celý život. Dále také jasně upozorňujete na fakt, že nejste nějaký rychlo zbohatlík. Jste členem klubu opravdových gentlemanů. Nikdo nemůže říci, že člen britské královské rodiny, nemá na boty. Má. Jen ty lepené italky, nejsou jeho styl. Kvalitní obuv je dražší, ale v časovém kontextu, vyjde mnohem laciněji.

Nevýhody

Můžete jít co CCC a to, co uvidíte, si také můžete po zaplacení ihned odnést. V našem případě to nelze. Dodací lhůta bývá v průměru šest měsíců. Otázkou ale zůstává, není to příjemné čekání?

A jak probíhá časově taková zakázka?

Objednání obuvi

40 minut – design obuvi

20 minut – měření

4-6 měsíců ušití zkušebního páru

14 dní vyzkoušení zkušebního páru

7 dní úprava po zkoušce

předání

Závěrem

Bespoke obuv nosí opravdový gentleman. Takové boty jsou originální, kvalitní, krásné, pohodlné, no prostě vaše. A nezapomeňte si na jejich povrch nechat vyrazit váš monogram, případně dovnitř napsat věnování. Za ty peníze….

MK

Close