Written by 8:56 am Moda a styl

Oxford (Balmoral)

Moje nejoblíbenější obuv, kterou lze nosit téměř ke všemu. Jak už jsme si řekli v minulém článku, „oxfordky“ poznáte na první pohled podle uzavřeného šněrování. Máte-li je šité na míru od ševce, pak se můžete těšit na dokonale přiléhající šněrování, které vás bude zdobit a reprezentovat. Základní variantou je černá bota, wholecut (z jedné kůže) bez zdobení. Pro mě osobně se jedná o nejkrásnější a nejdokonalejší variantu, kterou můžete nosit jak k obleku, tak v případě dokonalého vyčištění a lesku i ke smokingu. Jedná se tedy o nejformálnější a nejspolečenštější obuv, které zároveň patří k nejuniverzálnějším pánským společenským botám.

Historie

Začátek vzniku bot typu Oxford datujeme do počátku devatenáctého století do Anglie, přičemž k jejich výraznému prosazení u mužů dochází v jeho poslední čtvrtině. Na začátku dvacátého století hovoříme o plně etablované obuvi v šatnících gentlemanů. Největší rozšíření dodnes je díky jejich původu v anglicky hovořících zemích. V pevninské části Evropy hrají o nějaký ten kousek výraznější roli boty derby. O důvodech a příčinách příště.

Vzhled

Boty Oxford vynikají uzavřeným šněrování, tzn. vázání, svrchní kůže jsou přišité tak, že k sobě těsně přiléhají, což způsobuje, že pod ním není vidět jazyk boty. Jakékoli nepřiléhání šněrování k sobě, tj. mírné rozevření do trojúhelníků jsou významnou vadou, tzn. jako majitel máte vyšší nárt. Standardní počet dírek je pět, avšak minimum, které jsem viděl, jsou dvě a maximum šest.

Pokud máte obuv šitou bespoke metodou, nemělo by se vám stát ani za 20 let (pokud je vám zhruba jako mě), že by šněrování již nedoléhalo, protože noha se věkem nemění. Komplikace mohou nastat pouze v případě nemoci – natékání nohou, případně věkem lehce klesne klenba. 

Varianty a zdobení

•             Wholecut – Z jednoho kusu kůže, bez jakéhokoli zdobení. Jednoduchá elegantní obuv. Naprostý základ pro společenský život.

•             Toecap – Na špičce boty je výrazným jednoduchým nebo dvojitým švem přišitý samostatný díl, který může být dále také zdobený.

Oxford boty se poměrně velice často zdobí tzv. dírkováním – brogue. Tomu bych ale věnoval samostatný článek. Každopádně čím více zdobení, tím méně formálnosti, tedy více casual.

Barvy

Klasická barva je černá a hnědá. Dnes si však můžete vybrat z široké palety téměř bez hranic. Nicméně bych chtěl upozornit na matnou burgundy. Tyto boty mi snad můj švec dodá v červnu a velice na ně těším. Tato barva je také velice oblíbenou u ex papeže Benedikta. A opět. Čím více nestandardní barva, tím více casual.

Boty Oxford jsou absolutním základním typem a jsou tím prvním, co by si měl gentleman koupit. Až je budete mít, neváhejte a v dalších experimentujte.

MK

Close