Written by 5:46 pm Rady a tipy • 2 Comments

Otázky a omyly v investování do destilátů 4. díl

Dnešním tématem bude likvidita whisky a vůbec investičního alkoholu. Pokud chce někdo investovat do alkoholu, musí si uvědomit, že se jedná o globální produkt, který je sice výdělečný, zajímavý, s minimálními riziky, ale na druhou stranu, co se týče prodeje, není rychle likvidní.

Čím více lahví, tím větší „problém“

Pokud se budete sbíráním alkoholu zabývat delší čas a vaše sbírka bude čítat stovky, u někoho více jak tisíc lahví. Tudíž budete muset akceptovat fakt, že vaše láhve si musí počkat na speciálního kupce, který, což je vaše výhoda, pokud bude sbírka kvalitní, se vždy najde. Větší počet lahví se většinou prodává jako celek, tudíž je ideální variantou aukce, která má ale svoji zásadní nevýhodu, kdy oslovuje speciální typ zákazníka a to chvíli trvá.

Někdo jde opačnou cestou, kdy místo padesáti lahví po 5000,- zakoupí jednu za čtvrt milionu. Pak tedy prodává jednotlivé kusy, což dobu prodeje samozřejmě zkracuje, avšak i zde se může, pokud nemáte dobré kontakty, jednat o prodej na měsíc až tři. Pokud jste součástí komunity investorů, nebo se pohybujete ve společnosti velmi úspěšných lidí, velmi často stačí jeden telefonát a máte prodáno.

Nicméně prosím, nespoléhejte na whisky i jiné destiláty jako na vysokoobrátkové a rychle likvidní zboží. Vše má svá pravidla a průběh. Samozřejmě, je tu ještě jedna varianta. Nasbíráte si třeba 200 lahví a podle potřeby je po kusech pouštíte. Je vám třeba 65 let a chcete na dovolenou, tak dáte do e aukce, dražby jednu pěknou láhev, dostanete 20 – 30 000,- a jedete. I to je možnost.

Měnová reforma má své obrysy

Když mi někdo říká, že není dobré investovat do whisky a dalších destilátů, nechávám jej při jeho naivním názoru. Přesvědčovat slepé a hluché nemá cenu. Whisky bude za 20 let jednou z top 5 nejlepších investic, které dnes můžete udělat. Když jsem psal v minulosti článek o tom, že jsme v naší historii prodělali za posledních 100 let tři měnové reformy, kdy byli běžní obyvatelé doslova obráni o veškeré své úspory, mohu dnes s pravděpodobností rovnající se téměř jistotě říci, že nová měnová reforma nás čeká a bude se jmenovat bezhotovostní platební styk, kdy se světový bankéři a různé oficiální i tajné společnosti snaží o zrušení hotovosti jako takové a její převedení do digitálního světa. Následkem této činnosti dojde ke krokům, které si dnes běžní lidé ani nedokáží představit. Již dnes můžeme s naprostou jistotou říci, co bude následovat, pokud se tento scénář naplní. Já jej do určité míry očekávám, a tak již dnes vím, že existují 3 komodity, které když budete vlastnit, bude to nový, ale reálný „bitcoin“.  Lidé často nevidí metr před sebe, ale kdo má alespoň nějaké analytické myšlení, musí vědět a vidět, co bude následovat. V Rakousku to již pochopili.

Závěrem

Tento článek není dlouhý, ale má to hlavní. Měl by vás donutit přemýšlet. Co se stane, když… Investice do whisky není svatý grál, ale je to sakra dobrý prostředek pro uchování aktiv, na kterém lze více nežli slušně vydělat. Je však nutné brát tento produkt jako dlouhodobou záležitost a to jak, co se týče sbírání, skladování, tak i prodeje. Jediné, co bych vám dnes chtěl říci, je, myslete jinak. Měnová reforma přijde a je třeba diverzifikovat.

MK

Close