Written by 6:36 pm Rady a tipy • 2 Comments

Laphroaig 18y – DOPORUČUJI – ideální investice 03/2016 + zpětný pohled

Whisky, kterou si velice oblíbil i princ Charles, je více jak jistou investicí. Máte dvě možnosti. Výnos bude velmi dobrý nebo vynikající.

Palírnu Laphroaig založili v roce 1815 bratři Donald a Alex Johnstonovi. Jméno palírny lze přeložit jako “Krásná kotlina u široké zátoky”. Oficiální provoz s licencí zahájili v roce 1826. Palírna Laphroaig v minulém roce tedy oslavila dvě stě let od svého založení. Velkým příznivcem whisky Laphroaig je např. princ Charles, který v r. 1994 palírnu osobně navštívil a od té doby každá láhev Laphroaigu nese erb waleského prince.

Laphroaig 18y

Aroma: sladce karamelové, lehce kořeněné, stopa fenolů a ovoce. S kapkou vody se do popředí dostane slanost mořských řas, která však nepřehluší vanilku a medovou sladkost se stopou rašeliny a čerstvě pokosené trávy.

Chuť: hřejivý kouř se rozplyne do květinových tónů a dubové ořechovosti, které po sobě zanechávají dlouhotrvající sladkost. S troškou vody ústa zaplní rašelinná hřejivost, která nezastíní sladkou, čokoládovou hebkost. Tyto jsou vyváženy bohatou karamelovou chutí a postupně se rozplývají do jemného náznaku vřesu a rašelinného kouře.

Dokončení: plné, dlouhé, s bohatou olejovitou hladkostí.

Vítěz kategorie na World Whisky Awards 2010.

Osmnáctiletá Laphroaig je takovým spícím medvědem, který se právě probouzí ze spánku. Je třeba si přiznat, že doposud tato láhev nijak významnými zisky neoslňovala. Za posledních dvanáct kalendářních měsíců to bylo oficiálně pouhých tři sta dvacet pět korun. Nicméně nyní nastal ideální čas pro investici do této láhve a to vzhledem k tomu, že z trhu, na kterém se pohybuje již delší dobu, začala vcelku svižným tempem mizet, což se projevilo i na téměř dvojnásobném růstu ceny v maloobchodě.

Předpovědět růst této láhve v následujících letech je velmi složité, nicméně je to taková sázka na jistotu. Laphroaig je ve světě velmi oblíbená a oficiální nabídka volných láhví je již téměř vyčerpána. Mým předpokladem je, že v následujících pěti letech se můžeme spolehnout na její konstantní růst kolem dvaceti procent ročně. Její cena by se měla pohybovat za dvacet let kolem dvaceti tří až pěti tisíc korun. Maximum bych odhadoval na třicet pět tisíc korun. Ale i tak je to vynikající investice.

MK

Zpětný pohled:

Pokud jsem doporučoval tuto láhev, tak jsem se moc nemýlil. V březnu 2016 se její cena pohybovala těsně pod 3000,- i s poštovným. Tenkrát to byl opět velmi kritický tip. Přiznám se, že nyní nechci moc hledat nějaké aukce a podobné ceny. Zašel jsem prostě na heureku, kde vidím cenu 6490,-. Na whiskyexchange 8 250,-. Nejlevněji jsem jí viděl něco přes 5 000,-. Pokud jsem předpovídal 20% ročně, tip se téměř doslova a do písmene splnil. A pořád roste dál a dál.

MK

Close