Written by 8:14 am Zaujalo mě

Jedna z nejdražších whisky světa byla falešná

Stejně tak, jak se rozjíždí úspěšné investování do whisky, bystří svoji příležitost podvodníci. Jednou z nejdražších whisky světa byla láhev Macallan z roku 1878, kterou jsme mohli ochutnat ve švýcarském horském středisku St. Moritz. Jejím majitelem byl od roku 1992 Claudio Bernasconi, jenž jí zakoupil za několik desítek tisíc švýcarských franků. Jejich Hotel Waldhaus je se svým Bar Devil´s Place uvedený i v Guinessově knize rekordů a to pro svoji velmi unikátní sbírku whisky, která čítá více jak 2500 druhů.  

Jak vše prasklo

Byla to jen otázka času, kdy vejde do baru nějaký bohatý muž, který bude trochu i blázen a řekne: Jednu sklenku prosím. A tak se i stalo, když bar v srpnu navštívil mladý čínský turista Čang Wej, který akceptoval cenu 9 999 švýcarských franků za skleničku, což je přepočteno ve stávajícím kurzu zhruba 237 000,- korun českých.

Po takové události dnes média doslova lační. Láhev ještě nikdo nikdy neochutnal, a proto se otvírala pouze kvůli prvnímu a jedinému zákazníkovi a pouze kvůli jedné jediné skleničce. Tato situace přitáhla pozornost laické, ale především odborné veřejnosti, jež velice krátce po celé události začala tvrdit, že láhev byla falešná. Tyto pochybnosti se řítili jako lavina, kterou již nešlo zastavit.

Odborná analýza ukázala pravdu

Jednu z nejvýznamnějších laboratoří v tomto oboru mají Rare Whisky 101 ve Skotsku, která je v daném oboru považována za důvěryhodného garanta pro exkluzivní investiční whisky, které mají být vydraženy. Jejich analýza potvrdila, že whisky rozhodně není špatná a bezcenná, avšak její doba výroby se pohybuje mezi roky 1970 – 1972, což je téměř o sto roků méně.

Přiznání chyby a omluva

Jakmile stávající majitel hotelu Sandro Bernasconi získal výsledky analýzy, která jej určitě nepotěšila, zachoval se jako velmi čestný muž a gentleman. Neváhal a osobně se vydal do Pekingu, kde vyhledal Čang Weja, aby se mu osobně omluvil a vrátil mu zpět peníze v plné výši, za které si falešnou whisky zakoupil.

Morální zásady na prvním místě

Chybu může udělat každý a tato chyba nebyla rozhodně záměrná. Koneckonců v Číně je běžné, že by člověk měl přiznat své pochybení. S. Benasconi při osobní návštěvě přivezl k seznámení i výsledky analýzy. K jeho potěše byl i přístup jeho zákazníka, který se na druhou stranu vůbec nezlobil a naopak ocenil upřímnost majitele hotelu.

Problém je větší než si mnozí mysleli

K celému problému se mimo jiné také vyjádřil za laboratoř Rare Whisky 101 pan David Robertson, jenž zhodnotil nelichotivou situaci s obchodem falešných whisky. Dále také dodal, že pokud někdo chce ochutnat whisky s datem výroby před rokem 1900, s velkou pravděpodobností se bude jednat o falzifikát.

Závěrem

Co nám tento článek ukazuje? Na whisky se dají vydělat obrovské peníze, avšak přirozené a maximální opatrnosti není nikdy nazbyt. Nedělejme si iluze, že reakce majitele hotelu byla takto velkorysá a dobře mediálně zdokumentovaná jen tak pro nic za nic. Ten průšvih byl zkrátka obrovský.  Nakonec si však myslím, že to S. Benasconi celkem v pohodě ustál.

MK

Close