Written by 1:04 pm Lifestyle

Instantní káva – co to je a jak se vyrábí

Ve svém původním článku jsme napsal velmi tvrdá slova, že instantní káva je odporná břečka. Pít tento nápoj je otázka naprostého sebemrskačství. Nikdo mě nedonutí pít dobrovolně instantní kávu. Je to otázka principu. To raději pít mořskou vodu a riskovat tak blouzení a smrt. To bylo trochu přehnané, byť princip zůstává stejný.

Proti přírodě

Co dnes společnost očekává? Čerstvé ovoce, zelenina, méně slazených limonád, minimum chemie, bio maso atd.. Zkrátka hledáme přírodu a k ní se s oblibou vracíme. Tak proč pít instantní kávu?

Historie

První pokusy o výrobu instantní kávy nalézáme již na konci devatenáctého století, avšak pod prvním oficiálním patentem je na začátku dvacátého století podepsán George Constant Washington, jehož společnost dodávala instantní kávu na trh a především vojákům v první světové válce.

V roce 1938 následovalo další vylepšení výrobního procesu společností Nestlé, která zase nabízela svojí kávu americkým vojákům v druhé světové válce.

V současné době se výroba instantní kávy neustále zdokonaluje. Slyšíte dobře, zdokonaluje. Je to stejné, jako by výrobce říkal, neprodáme vám jablko, prodáme vám granulované jablko. Je totiž lepší.

Z čeho se instantní káva vyrábí

Instantní káva se vyrábí z „odpadové“ kávy. Na její výrobu se používají podřadné a nekvalitní kávy, zbytky kávy, které se pro výrobku kvalitní již nehodí a často i nezralá zrna. Ono se totiž do té granule schová vše. Je to stejné jako s masem. Když není maso úplně ok, vyrobí se karbanátek. Místo kvalitní šunky granulku.

Jak se vyrábí instantní káva

Granule instantní kávy není nic jiného, než dvakrát prolitý lógr. Ano, představte si, že jste v restauraci a partner si dá klasického „turka“. Přijde vrchní a na účet připíše čtyřicet korun. Vy se rozhodnete, že si toho „turka“ dáte také. Číšník počká, až váš partner dopije svoji kávu, vezme horkou vodu, použitý lógr opět zalije a znovu vám napočítá čtyřicet korun. To je instantní káva. A jak se tedy vyrábí?

Základem je kávový extrakt (koncentrát)? Co to je? De facto silný „turek“, pro znalejší řekněme ristretto. No prostě výluh, zalitá káva oddělená od lógru. Co se již s jednou použitou kávou děje dále?

Sušení sprayováním (Spray drying)

Původním a nejstarším způsobem je sušení, kdy se kávový extrakt rozprašuje na stěny zahřátých bubnů. Takto se oddělí voda a dolů padá již nám známý prášek. Postup je jednoduchý a ekonomický. Co na tom, že devadesát procent přirozené chuti a vůně je pryč.

Sušení mražením (Freeze drying)

Kávový koncentrát se zmrazí na mínus čtyřicet stupňů, což promění vodu v krystalky, které se ve speciální komoře pod tlakem odstraní, čímž vznikají granulky.

Co je ještě dobré vědět

Protože instantní káva během výroby ztratila na vůni i chuti, velmi často je potřeba to do ní vrátit zpět. Jak jinak, než „umělým“ aromatizováním. A jako by toho nebylo ještě dost, v obchodě si můžete velmi často zakoupit instantní kávu obohacenu o obilniny nebo fíkový prášek.

Závěrem

Nekupujte si instantní kávu. Jděte do čtyřkové hospody, tam si nechte sesypat veškerý lógr do skleničky a doma si můžete udělat originální instantní kávu. A zadarmo. Můžete jí nazvat třeba De Luxe Ládi Hrušky. Jste to vy. Máte právo na opravdu kvalitní výrobek, který si užijete. Ať je život krásný. Přeci nebudeme pít kávu ze zákopů.

MK

Close