Written by 8:31 am Rady a tipy • 3 Comments

Famous Grouse 30y tip – 02/2016 + zpětný pohled

Archiv

Když tetřev snáší zlatá vejce aneb tetřeve otřes se. Míchaná whisky Famous Grouse vznikla r. 1897 v rodinném podniku obchodníka s whisky Matthewa Gloaga. Z počátku byla známa pouze jako Grouse, až později, když se prosadila na lokálním trhu v okolí Perthu, došlo ke změně jména na Famous Grouse.

Barva: Tmavě červenohnědá.

Vůně: Bohatá. Karamely, sušené slupky sherry, ořechy, koření.

Chuť: Dobrá sladovost, fíky, povidla.  

Dokončení: Ovocné, jemné koření, středně dlouhé.

Proč tedy právě investovat do Famous Grouse 30y? Tak předně musím přiznat, že sehnat tuto láhev nebude možná úplně triviálně jednoduché, protože je na trhu už nějaký ten pátek, avšak pořád se to dá. Specializované obchody tuto láhev ještě stále mají, byť nabídka je velice omezená.

Famous Grouse je na svůj věk, statná třicátnice, zajímavá svojí pořizovací cenou, která se pohybuje kolem pěti tisíc korun. Konkurence stejného stáří se pohybují zhruba o čtyřicet procent výše. Nenechme se zlákat k tomu, že bychom mohli o této láhvi hovořit jako průměrné, jelikož ve své minulosti byla oceněna na International Wine & Spirit Competition v roce 2008 stříbrnou a v roce 2009 dokonce zlatou medailí. Nevím proč, ale tato láhev doposud byla všemi přehlížená, tedy ještě jednou doposud.

V současné době z veřejného trhu mizí závodní rychlostí a tomu odpovídá i její zisk za poslední dva měsíce, jenž činí zhruba sedm set korun. A dá se předpokládat, že si v roce 2016 svoje velmi rychlé investiční tempo udrží.

Na konci roku 2016 očekávám zisk této láhve něco kolem dvou a půl tisíc, což tedy bude zhruba padesát procent. Po dvaceti letech držení by tato láhev neměla být s jistotou prodávaná v ceně pod třicet tisíc.

Famous Grouse 30y přes svůj velmi vlažný vstup na trh velmi rychle zařadila čtyřku a stává se černým koněm v oblasti investic.

MK

Zpětný pohled

Pokud nebyl první tip úplně ideální, tak Famous Grouse 30y byla a je velmi skvělou volbou, byť v místě a čase to byl dlouho velmi kritizovaný článek. Její začátek byl velmi líný, ale pak najednou přišel rok 2019 a cena této láhve začala očekávaně růst. Pokud jsem tehdy doslova napálil cenu třicet tisíc po dvaceti letech od tipu, tak dnes má tento odhad zcela reálný základ a kdo ví, možná tuto hranici s lehkostí překročí. Vše, co získá nad tento cíl, by bylo doslova fantastické, ale rozhodně to není vůbec utopistické.

Jak vidím její budoucnost

Dnes asi nikdo nemůže pochybovat o tom, že Famous Grouse 30y je skvělou láhví, která poroste, poroste a poroste. Kupovat jí dnes v roce 2021 asi není dobrým krokem, protože cena je opravdu vysoká a procentní zisk by již nebyl ideální. Každopádně, kdo před více jak pěti lety tuto láhev zakoupil, dnes si mne ruce.

Závěrem

Jsem potěšen, že jsem již tenkrát šel proti proudu a investoval do této whisky. Pokud se úplně první tip ideálně nepovedl, tak v tomto měsíci jsme veškeré ztráty s lehkostí sobě vlastní smázli a jsme v sakra zajímavém zisku. Růst této láhve již bude trvalý. Perfektní volba.

MK

Close