Written by 11:38 am Rady a tipy • 6 Comments

Na starý kolena: Velloso 25y

Dalším mým zajímavým tipem na láhev jak na pití, tak do sbírky, je španělská brandy Velloso 25y, kterou lze na trhu koupit v objemu 0,7l nebo 1l, avšak cena za 1l se těsně přehoupne přes tisíc korun. Za 25y destilát je to za mě výborná koupě.

Pokud se budeme zabývat názvem, ten pochází z legendy o Wilfredu El Velloso, hraběti z Barcelony, Girony a Basalù, spolutvůrce katalánské nezávislosti. Zemřel při obraně své země před muslimskou invazí. Říká se, že katalánská vlajka má své barvy ze zlatého štítu potřísněného krví El Velloso.

Co se týče obsahu, brandy Velloso se vyrábí v Katalánsku v oblasti Penedés, což je oblast, kde se vyrábí pouze 10 % všech španělských brandy a liší se od těch z Jerezu tím, že jsou mnohem více podobné koňakům. Destilace probíhá na destilačních zařízeních typu Charentais a získává se metodou criaderas y soleras, tradičním dynamickým systémem zrání, který spočívá v uspořádání sudů z amerického dubu do překrývajících se řad. Konečný produkt se vždy získává z řady nejblíže k zemi, která obsahuje nejzralejší brandy.

Barva je příjemně jantarová se zlatými odlesky. Ve vůni lze nalézt zajímavé tóny vanilky, ořechů, karamelu, dubu. Chuť je i v rámci věku ovlivněna dřevitými příchutěmi, avšak celkový dojem působí velmi vyváženě. Pokud se budeme zabývat samotnou surovinou, i ta je vcelku unikátní, kdy oblast Penedés kombinuje původní odrůdy vína Xarel-lo, Macebeu a Parellada, doplněné o známější Chardonnay, Ryzlink rýnský, Sauvignon blanc.   

Když se podíváte na tuto láhev a její cenu, nemohu se ubránit, že poměr cena x výkon je skvělý. Baví mě i masivní láhev vč. uzávěru, byť samotná kvalita skla je bídná. Co byste bychom ale za tu cenu mohli chtít. Křišťál asi těžko, takže s pokorou říkám, nemám s tím problém.

Závěrem

Pokud si chcete na svá stará kolena koupit a otevřít opravdu zajímavou brandy, možná je Velloso 25y tím pravým kouskem. Cena kolem tisícikoruny mi dnes přijde doslova směšná. Já jsem si pořídil litrovou láhev, protože kvůli cca dvěma stovkám jsem to příliš neřešil. Láhev lze také na našem trhu pořídit bez větších obtíží, takže pokud jde o mě, výborná volba.

MK

Close