Written by 12:31 pm Rady a tipy

Jak oživit setkání? Domácím burčákem!

Abychom pochopili můj článek hned na začátku a nebyl jsem kamenován, vím, znám definici burčáku, především tu pasáž o hroznech z ČR. Pro obsah tohoto článku je mi vlastně primárně jedno, jak se produkt bude nazývat, zda burčák, nebo lehce prokvašený mošt. Ale abych někoho neurazil, dále jen LPM.

Je to již asi cca deset let, kdy jsem dostal od kamaráda T.K. keř vína, který jsem si zasadil. Čím větší sedlák, tím větší brambory. Víno se mi pěkně rozrostlo a bohatě mi plodí, jenže klidně se přiznám, jsem ten typ strávníka, který vybírá pecky u melounu, ale i zrníčka u vína. Takže pro mě hodně nevhodné plody. Co s nimi? Něco šlo do džemu a pak jsem zkusil domácí, venkovský burčák.

Neřešte zákony

Nic neprodáváte, nic špatného neděláte. Jen si prostě chcete vyrobit své LPM. Tím vám může být jedno, zda jsou hrozny české nebo je leden. Jak asi jistě každý ví, nelze to opomenout, 11. 11. mají Martinové svátek a letos jsem moc nechtěl pít svatomartinské víno. Nic proti němu, ale ve své podstatě, nic moc. A tak mě napadlo, protože se s přáteli pravidelně scházíme, jíme husy a bohatě slavíme, že by nebylo špatné udělat malou soutěž. Každý přinese dva litry vlastnoručně vyrobeného LPM, vše s vážným výrazem posoudíme a vyhlásíme vítěze. Kdo vyhraje, má u mě láhev dobré ovocné pálenky jako první cenu.

A proč i o tom píši? Není komunismus, naše obchody doslova přetékají ovocem ze všech koutů světa, takže tři až čtyři kilogramy vína koupíte vždy. Proč se nechat omezovat teritorialitou nebo měsícem v roce. Tuto krásnou a zajímavou soutěž si můžete uspořádat 24/7/365. Nevíte, jak oživit večírek, udělejte si vlastní LPM a soutěžte. Tvrdí se, takový LPM má v rozumném množství na celý cévní systém, srdeční činnost, správnou funkci sliznic, trávícího ústrojí a nervové soustavy, dále pak i na kvalitu kůže, vlasů a nehtů. Konzumace většího množství však může mít projímavé účinky.

A jak jej vyrobit

Nyní vám dám dvě možnosti. Jednu pracnou a jednu tzv. „na prasáka“. Obě jsem vyzkoušel a není to nic složitého.

Klasická výroba – přepis

Burčák je možné vyrobit z bílých nebo modrých hroznů vinné révy všech odrůd. Výroba burčáku z bílých hroznů je náročnější, bobule červeného vína mají vyšší cukernatost. První fází výroby je šetrné oddělení stopky od bobulí (odzrnění), kdy nesmí dojít k poškození peciček (mají hořkou chuť). Mírně rozmačkané bobule hroznů se nechávají den odležet. Hrozny pustí vlastní šťávu (vinný mošt), po té následuje samotné lisování. Postupy výroby bílých, růžových a červených vín jsou dále rozdílné.

Rmut z bílých odrůd (bílá vína) se lisuje ihned po odzrnění. Rmut z modrých odrůd (červená vína) se nechává prokvasit spolu se slupkami a po té se lisuje. (Červenou barvu získává červené víno ze slupek). Pro výrobu růžových vín se rmut nechá jen trochu „naležet“ a poté, co se červená barviva ze slupek částečně uvolní, se dále zpracovává jako víno bílé.

Poté se oddělí slupka od moštu (objem moštu je 50-75%). Vylisovaný mošt se dále odkalí a poté přichází na řadu samotné kvašení. Jelikož se bílá vína po odzrnění ihned lisují, kvasí až mošt. Červená vína kvasí již spolu se slupkami ve fázi rmutu. A právě kvasící mošt se nazývá „burčák“ v našem případě LPM. Dále je možné upravit cukernatost přidáním cukru a promícháním. Vinný mošt by měl mít 21° cukru. Burčák necháváme kvasit při teplotě 15° až 25° C v neuzařených nádobách 7 – 15 dnů. Při procesu kvašení se rozkládá cukr na alkohol. Při 4-5 objemových procentech alkoholu začíná fáze bouřlivého kvašení.

Na „prasáka“

Když nemáte toto všechno, no tý jo, nyní mě budou kamenovat, pak zkuste jednoduché. Vzít tyčový mixér, kterým rozumně pomixujete bobule, má to hodně šťávy, takže pecky to nevezme, přes sítko přecedíte a pak dle vkusu můžete přidat 50g cukru na 1 litr. Jak říkám nic složitého.

Závěrem

Nenechte se svázat nějakým předpisy, které mi dávají i nedávají smysl. LPM si můžete udělat kdykoli, není to nic složitého a pokud budete chtít, kdykoli na něj dostanete chuť. Netřeba bláznit jen na podzim. Pokud máte nějaký svůj postup, budu rád, když mi napíšete a sdělíte ostatním čtenářům. Snad nyní nebudu kamenován. Jde o radost, možnost experimentovat, užít si společných chvil. Třeba i v lednu nebo únoru a klidně i květnu. Tak, nyní jsem vstoupil na extra tenký led, tak očekávám, že to schytám.

MK

Close