Written by 7:32 am Rady a tipy • 54 Comments

Nesmyslné způsoby investování do whisky

Nyní dostávám stále více emailů, zda se vyplatí investovat do whisky apod.. No možná nastal čas na to napsat článek, který se bude odlišovat od posměváčků na českou whisky, konkrétně Trebitsch whisky, která má podobnou registraci jako česká whisky. K té bych se chtěl vyjádřit tak, že vůbec nechápu tu vlnu české malosti, která si libuje a přihřívá polívčičku nad existenčními problémy Trebitsch whisky, i přesto, že jejich new make byl velice slibný a oceňovaný. Osobně to chápu jako jistý charakterový problém, protože autoři těch štvavých článků, sám jsem je na svoji soutěž zažil, pořád a ty samé osoby, se vyžívají ve složitých situacích ostatních. Jen posměch, žádná podpora. Radost ze špatného. Já to vidím tak, že Trebitsch whisky udělala mnoho a mnoho chyb, ale na druhou stranu, krach této společnosti whisky komunitě a investování nic nepřinese. Zveličovat tento problém je kontraproduktivní. A co mě nejvíce mrzí, je, že můžeme kritizovat Trebitsch whisky, také někdy českou whisky, ale také bychom měli říci to b), tj. kolik lidí k whisky tato společnost přivedla, kolik dobrého PR udělala. Nechci říci, že ti lidé jsou svatí, vždy se chovali jak podle brožury, ale neříci ani to b), to je směšné. Takže já doufám, že se ti lidé ze svých chyb poučí a třeba se jim povede slušně to vše ustát. Držím vám palce. Držím palce Janu Balogovi.

Co se týče whisky a současného investování, je potřeba si zdůraznit, že tu není a nikdy nebude universální a nikdy neměnný způsob, jak k investování přistupovat. Zatímco do roku 2018 se zdálo dobré investovat do japonských whisky, dnes je to téměř nesmysl. A stejně je na tom současný trh. Mnozí si také mohli povšimnout, že již moc nedávám tipy. Jednak se musím soustředit na soutěž a jednak, což je obsahem tohoto článku, investování do whisky se podle mého názoru nyní změnilo a já odmítám bojovat přesně s těmi škarohlídy, kteří budou šířit jen a jen zlobu, nenávist, aby se za pět let znovu a znovu ukázalo, že mám pravdu. Proto píši i dnešní článek.

Pokud tedy chcete investovat do whisky, zapomeňte na minulost a všechna pravidla, která platila. Trh mi připomíná krásnou zahradu z roku 2014, která se ale deset let nekultivovala a zcela zarostla plevelem. Není to nic neobvyklého ani zvláštního. Vždy, kde se objeví zajímavý byznys, se najednou vyrojí stovky taky odborníků. Máme to jako národ v krvi. Jsme odborníci vždy a na vše. No a zaplevelená zahrada, no to jsou ta kvanta nových palíren, stovky nových lahví, neuvěřitelně přelomový marketing. Jak se dnes smějeme slovu limitovaný. No já tedy z plných plic. A jak bych tedy viděl dnešní svět investování do whisky? Kupujte si to, co se pije a má 18 -21 let. Naprosto se vykašlete, a to doslova, na nové palírny, šílené marketingové akce apod.. Za mnou oblíbených dvacet let se bude prodávat láhev, kterou jste koupili za 2-3tis za částku 15-20tis. Nejlepší investice.

Whisky trh bude jeden velký krach. Do deseti let si doslova za drobné budete moci koupit whisky od nových palíren, které budou krachovat a nebo balancovat nad krachem. Nemá to cenu. Nakonec zvítězí slušné palírny s historií, které vydávají slušné láhve za slušnou cenu. Ano, investičním zlatým grálem je např. Laphroaig. Je jasné, že s mým názorem bude nesouhlasit spousta lidí, ale to je kouzlo demokracie. Já vám také váš názor neberu a jsem s tím v pohodě. Myslím, že si tento luxus za 8 let vedení tohoto blogu mohu dovolit.

Závěrem

Trh zaplaví mnoho a mnoho nových palíren, whisky a dalších nesmyslů. Investujte do toho, co je dobré a garantuje určitou dobu stáří destilátu. Nakonec zvítězí to, co lidé znají, co pili, co si oblíbili a budou chtít znovu vlastnit. Budoucnost jsou whisky 18-21 let v částce cca 2-3tis. Vše dobré.  

MK

Close