Written by 8:56 am Moda a styl

Long life fashion – Jak nakupovat šperky

Jedním ze nezpochybnitelných znamení luxusu a vyššího stylu života jsou šperky. Mají řadu výhod. Esteticky doplňují vaši image, ale také jsou uchovateli jisté finanční hodnoty, která se při vhodné volbě může stát i zajímavou investicí. Jak ale nakupovat šperky s rozumem?

Hlavně ne klasiku

Pokud se podíváte na nějaký zajímavý šperk, který se vám líbí, neměl by být hlavně tuctový. Zde více jak kde jinde platí, že pokud si koupíte naprostý standard, vždy bude mít váš šperk hodnotu jen toho kovu. Levné věci kupují chudí lidé, krásné věci bohatí. A po čase zjistíte, že mezi těmito dvěma možnosti není zase tak veliký cenový rozdíl.

Důležitý je motiv

Já jsem si třeba nechal k Vánocům udělat manžetové knoflíčky. Opět. Když půjdete do klasiky, je to špatně. Chudý člověk nemá na zlaté manžetové knoflíčky peníze a bohatý chce nějaký zajímavý design. Také zde platí, že náboženské motivy jsou jistým hendikepem. Spíše se v krizi prodá přívěšek ve tvaru srdce nebo květiny namísto křížku. Je to paradox, že třeba i zlatý růženec, který je pracnější se ve stejné gramáži zlata prodá mnohem levněji nežli např. tuctový prsten. Čím tedy budete originálnější, tím vyšší hodnotu váš šperk i do budoucna bude mít. A jaké motivy jsou žádoucí? Klasikou jsou, jak se dnes říká, florální motivy, tedy nejrůznější květiny nebo přírodní inspirace, a pak to jsou decentní a vkusné erotické motivy. Umět vytvořit decentní erotické šperky, to je za mě nejvyšší řada. A to při případném prodeji šroubuje cenu hodně nahoru.

Barva zlata

Toto to také důležitý aspekt a budou zde dva nesmiřitelné tábory. Bílé nebo žluté zlato? Posledních cca dvacet let bylo v módě to bílé. Já nic v bílém zlatě nemám a udělal jsem dobře. Něco jiného je pro ženu náhrdelník doplněný brilianty a něco jiného jsou např. zmiňované manžetové knoflíčky pro muže. Proč? Je to jednoduché. Kvalitním šperkem také mj. dáváte najevo své společenské postavení. A u bílého zlata není jasné, zda je to ocel, stříbro nebo bílé zlato? Co to je? U žlutého zlata je to jasné. A toto je důvod, proč se dnes stále více a více lidí vrací ke žluté klasice.

Vše je na internetu

Prvním krokem by měla být inspirace, kterou najdete online. Vůbec se nemá smysl bavit o tom, zda je šperk zlatý nebo ne. Prostě by měl být. To také platí o tom, zda je kámen přírodní nebo syntetický. Kamarád kupoval prsten se zirkonem, že prý i zirkony jdou v ceně nahoru. No, ponechám to mimo komentář. Každopádně internet je skvělou inspirací. Podíváte se a můžete si vybrat přesně daný šperk nebo si v hlavě můžete nakombinovat svůj vlastní.

Nic online a málo co v obchodě

No a nyní se dostáváme k podstatě věci. Pokud budete nakupovat šperky online nebo v obchodu, můžete si být téměř jistí, že dostanete klasiku nebo šperk průměrné kategorie i kvality a designu. Jsou některé obchody, které nabízí opravdu kvalitu, ale je jich zatraceně málo. Proto vám stejně jako u oblečení, kde si najděte svého krejčího, doporučuji najít svého zlatníka. Taková spolupráce má mnohé výhody. Jednak si můžete nechat vytvořit originální šperk dle vašich představ. Také naproti sobě máte skutečného odborníka, protože když ty šperky vyrábí, musí jim rozumět. Není to prostě nějaká rychloprodavačka odněkud. Také vám takový zlatník může poradit a společně přijdete na ještě lepší variantu. A v neposlední řadě je to cena a celý proces, zážitek, nechat si vyrobit šperk. Myslíte si, že šperk od zlatníka je dražší. Olala, ani náhodou. Naopak mám zkušenost, že ušetříte min. 25%. A to se prostě ve vaší investici počítá.

Závěrem

Dříve, když jste chtěli originální šperk, musela se složitě dělat vosková forma, což vše prodražovalo. Dnes opravdu dobrý  a moderní zlatník má 3D tiskárnu, což vám nabízí nepřeberné množství designových variací za velmi akceptovatelnou cenu. Je jen tedy na vás, zda dostanete odvahu zajít do zlatnické dílny, kde pořídíte krásný, kvalitní a originální šperk, nebo budete kupovat předražené nesmysly. Neříkám, že v obchodech se pořídit zajímavá koupě nedá, to samozřejmě není pravda, ale pokud chcete skutečně něco originálního, nebojte se, cena za takový šperk vás určitě nezruinuje. A je to trvalá hodnota.

MK

Close