Written by 7:45 am Diskuse

Korespondenční volba s humorem a nadhledem

Dnes hýbe ČR zda přijmout korespondenční volbu a zapojit naše krajiny žijící v zahraničí do voleb. Korespondenční volbu já osobně chápu jako facebook. Mnoho falešných účtů, mnoho podvodů, téměř nulový dohled. Jak zabezpečím, to, že celá široká rodina např. 15 osob, dá vnukovi 15 obálek s hlasy k poslání a on je vůbec pošle, nebo je tajně neotevře, nevymění hlasy a nepošle. Děti berou svým rodičům důchody, natož něco tak banálního jako je hlas. Je to stejné, jako by vám někdo zaplatil za dluh směnkou, kterou vám pošle poštu. To hodně štěstí.

Druhým pohledem je volba krajanů žijících dlouhodobě v zahraničí. Z dlouhodobých statistik je jasné, že tito lidé většinově volí strany jako TOP 09, ODS atd.. A  v čem mi to vadí? Zkušenosti Hynka Kmoníčka, když byl velvyslancem v USA.

Případ „královská rodina“

Při oslavách 100 let výročí české samostatnosti náš velvyslanec objížděl naše české krajany a diskutoval s nimi. Na jednom setkání byla starší paní, oblečená do kroje, prostě jako z pohádky. Když se přihlásila, dal jí náš velvyslanec slovo k dotazu, který zněl: A jak se má vaše excelence, naše královská rodina, jsou všichni zdraví, daří se jim dobře? Na to se p. Kmoníček lehce pousmál a řekl, že právě tento rok slavíme 100 let republiky, tudíž již 100 let nemáme ani krále, ani císaře. Proto jsme se tu dnes sešli.

Případ „hatmatilka“

Druhou historkou je, jména si již bohužel nepamatuji, že v americkém městě XY žili lidé, kterým nikdo nerozuměl vyjma lidí, kteří žili ve sto mil vzdáleném městě, kde hovořili stejnou hatmatilkou. A tak se stalo, že si John z toho jednoho města vzal Marry z toho druhého. Přišla 2.SV a John musel narukovat a sloužil u jistého generála George Smith Pattona. Prošel s ním mnoho bitev, až se s ním dostal do Plzně, kde posílá své Marry dopis: Drahá Marry, nebudeš tomu věřit, ale uprostřed Evropy jsem našel malou zemi, kde všichni hovoří jako my.

Závěrem

Korespondenční volba nemá daleko k podvodu faktickému, ale má jistotu podvodu morálního. Je otázka, proč jí chce někdo zavádět, kdy chce dát právo volit i někomu, kdo v roce 2018 neví, že nemáme krále. Vše dobré.

MK

Close