Written by 8:06 am Diskuse

Co nás čeká v roce 2023 – vyhodnocení predikce

Predikovat události v roce 2023 je pro mnohé velmi zajímavé, ale je to skutečně velmi často opravdu jen hádání. Po prvním roce bych se pokusil odhadnout následující rok. A rovnou říkám, pokud se mi splní cca 50%, budu spokojený. I když…, uvidíme.

Whisky a investice

Ani v roce 2023 nevidím nějaký výraznější prostor pro minulý růst cen whisky a cognaců. Ano, investice je to fajn, ale i sami společnosti budou muset přehodnotit své plány. Pokud se dnes dívám na trh s alkoholem, v tuto chvíli mi vychází, že bych se měl čistě investičně, začít trochu více soustředit na bourbon. Zde vidím zajímavý potenciál, poměrně slušné zastoupení velmi chutných lahví a to mě láká.

A skutečně letošní rok 2023 nebyl žádná hitparáda. Krize dolehla na všechny, nové zdanění vlastně jako jediné uměle žene ceny nahoru. Takže v tomto případě bych řekl, splněno.

Elektromobilita

Tento čistě politický experiment se začne velmi rychle hroutit, což již píši pět let, ale nyní přichází čas na zasazení velké rány pro elektromobilitu jako takovou. A proč? Budou vám lhát, budou vás podvádět, budou vrtět psem jako o závod, ale pravým důvodem je úspěch ČLR. Jediným a pravým důvodem, proč se bude ustupovat od elektromobility je úspěch ČLR na tomto poli. Faktem je, že Evropa i svět, v případě pokračování tohoto dobrodružství, by byly na ČLR závislý jak surovinově, tak technologicky. ČLR předběhla svět a Evropa i USA to ví. Jedna závislost na ropě a plynu by vystřídala druhá závislost na ČLR. Jenže to je v dnešní reálné obchodní válce nepřípustné. Proto Evropa čistě pragmaticky přestoupí na vodík. První významné kroky byly započaty již v tomto roce. Konečně se svět dozví, proč reálně vznikl NordStream II. Evropský blahobyt stojí na automobilovém průmyslu a ten může být politicky závislý na USA, ale nikdy na ČLR. Proto elektromobilita dostane první červené karty. Pá pá Teslo. Otázkou jen zní, kdo ponese odpovědnost za nesmyslně proinvestované biliony dolarů. Kdo? Nikdo. Chudí to zaplatí, spíše již zaplatili.

Elektromobilita skutečně dostala velmi těžké údery. Např. v Německu končí podpora a prodeje klesají až o 90%. Celkové vize a ukončení spalovacích motorů se rozplynuly mráčky v silném větru, ale co je zajímavé, nikdo nenese odpovědnost. Lidé se vůbec nebouří. Takže opět. Splněno.

Elektronické měny

Ano, byla má chyba do nich neinvestovat na začátku a pak rychle neprodat. Ale zase se mi alespoň jedna predikce povedla a platí i pro rok 2023. Je možný předmrtvolný záchvěv, ale půjdou dolů. A na konci, za 3-4 roky, se bude bitcoin pohybovat na hranici stovek dolarů, max nižších jednotek tisíců.

A skutečně se stalo očekávané. V globálu šlo vše dolů. Nyní se změnou v Argentině a pokusem o vstupy na burzu atd. dochází k záchvěvu, jak říkám předmrtvolnému. Jakmile i Argentinský pokus padne, bude rozhodnuto. A to potrvá ty 3-4 roky. Za mě splněno.

Nemovitosti

I když se vám snaží říkat různé nesmysly, bude to stejné jako v roce 2022. Cena pozemků bude stagnovat nebo mírně růst, záleží na lokalitě, zatímco ceny bytů budou klesat napříč trhem. Pokles očekávám v některých lokalitách až 20%, průměrně ale cca 8-12%. Pokles bude často maskován za nejrůznější akce, zvýhodněné nebo bezúročné půjčky apod.. Nejlepší čas na stavbu domu bude 1. polovina 2024, takže sjednání smlouvy a dohody září / říjen 2023.

Zde je to jednoduché. Trefil jsme se na 100% a opět splněno.

Nezaměstnanost

Její výše bude uměle udržována přes nejrůznější sociální dávky a podpory v rozmezí 2,8 – 4,2%.

I přes příchod UA uprchlíků je nezaměstnanost 3,5%. Splněno.

Cena energií

Ceny energií budou klesat, ale jen pro některé, protože energetické společnosti si velmi dobře pojistili své klienty a tučné zisky pro roky 2023 -2025. Ekonomika se pomalu rozjede, ale domácnosti nic nepořídí. Jedinou možností je nové zastropování cen v návaznosti na budoucí nízké ceny plynu i elektřiny, což ale tato vláda neudělá, a pokud udělá, tak zase pozdě nebo symbolicky. Ceny pohonných hmot budou v druhé polovině oscilovat mezi 33 – 37,- Kč.

A jaký je stav? Ceny energií klesají, Fiala si lže o tom, jak se nikomu nic nezdraží, ale pak přijde pravda, že kdo má fix má velký problém. Ceny benzínu se pohybují např. u stanice Benzina v Neratovicích 33,50 a v Praze 37,50, ano někde i 39,50. Za mě splněno.

Válka na Ukrajině

I přesto, že se zdá, že je situace patová, nedomnívám se. Jedna věc je propaganda a druhá věc je tvrdá analytika. Zahrajeme si takovou hru. Jmenuje se mezi řádky. V následujícím roce lze hned od počátku očekávat tvrdou protiofenzivu z řad RF, která vyústí v mírové rozhovory, kde bude naplněno kompromisních požadavků. Prezident UA půjde a již jde, stejnou cestou jako Sung Mej-ling, což jsem psal již mnohokrát dříve. Pusťte si záběry návštěvy Sung Mej-ling ve Washingtonu. Ale obě prosím. Predikovat délku této války je složité, nicméně pokud nebude v roce 2023 ukončena, zcela jistě budou zahájeny regulérní mírové rozhovory. Výsledek bude jednoduchý. Pánem v domu není ten, kdo vlastní klíče a je veden na katastrálním úřadu, ale ten, na koho je psaná pohledávka, vlastní vybavení domu, vodovod, plynovod, hodiny měřící spotřebu atd.. Můžete jezdit v drahém automobilu, ale pokud má samolepku od exekutora, zcela jistě to neznamená, že vůz vlastníte. Jen jste pořídili fotku z jiného úhlu a před lidmi zakryli označení třeba šálou.

Když se díváte na druhý příjezd Sung Mei-ling do Washingtonu a příjezd prezidenta UA, je to jako přes kopírák. Kdo to tvrdil již v roce 2022? Aha, já. Jedná se o míru? Ano. Co vlastní Ukrajinci na Ukrajině? Skoro nic. Kdo postupuje a převzal iniciativu? No myslím si, že říkat tyto názory v prosinci 2022 byla těžká rebelie a splnilo se? Ano!

Válka v Evropě

Již v srpnu 2022 jsem předpovídal další válku v Evropě, konkrétně na Balkáně. Dnes to můžeme tvrdit téměř s naprostou jistotou. Svět bude opět překvapený. Ne, je to lež. Dnes jí můžeme reálně zabránit. Máme na to čas a prostředky. Ale nikdo to neudělá. Protože je výhodné pro vlivové skupiny opět vyrobit slovanský, křesťanský národ podporovaný Putinem a chudáky islamisty na druhé straně. Již nyní nechápu, proč západ opouští Balkán, aby jej vlivem daroval RF. Můžeme tam vyhrát mírovou cestou, ale my to zase vojensky poděláme.

Zde jsem to asi ne ideálně napsal. Kdo sledoval volby v Srbsku a vidí posilování armády a problémy na hranicích, je mu jasné, že se vše plní do písmene. Výsledek nechám na vás.

Výplaty a mzdy

Pro rok 2023 lze očekávat plošné, průměrné navýšení mzdy o 5%, výjimečně v některých profesích o 10%.

Splněno? Ano, do písmene.

Inflace a úrokové sazby

Mám docela příjemný dojem, že jsem inflaci oproti všem rádoby ekonomům docela trefil. A tak si mohu pro rok 2023 dovolit odhadnout 9 – 13%. Záleží na účetních kouzlech, ale reálně to vidím 11-12%. Chudnutí obyvatel bude pokračovat, ale lidé si již tak nějak zvykli. Ekonomika i nadále bude mířit k recesi, kdy ale důležitým faktorem bude léto. Pokud si Češi dovolí byť levnější dovolenou, revoluce nebude. Úrokové sazby by tak měli klesat, odhaduji 4,5 – 5% ze stávajících 7%. Velký boom v oblasti realit však nečekejte. Za dva roky systém sebral 30% úspor. Otázkou je stav války na Ukrajině a síle naší diplomacie prosadit české zájmy. Zatím to vypadá na neuvěřitelný propadák, což jsem opravdu nečekal. Nenechme si nic nalhat. Území, která nám byla přidělena k obnově mají dva problémy. První je, že jsou více nežli sporná, a druhá, kdyby je UA dostalo zpět, zda má na takto velkou „zakázku“ vůbec ČR kapacitu. Obojí se mi zdá nepravděpodobné.

Pamatujete: Podle viceguvernérky Evy Zamrazilové bude za rok „začínat trojkou“. A já jsem říkal absolutní nesmysl. Jaká je inflace? A za kolik nabízí některé banky úroky? Navzdory ČNB splněno.

Kriminalita

Kriminalita zůstane na stávající úrovni. Její zvýšení lze očekávat až s koncem války na Ukrajině.

Tady velice jednoduše, splněno.

Politický a ekonomický krach RF

V žádném případě bych neočekával ani jedno. Naopak lze očekávat prohloubení bipolárního světa, kdy dojde ještě k většímu ekonomicko- politickému propojení RF a ČLR, což bude mít za následek udržení růstu obou ekonomik. V rámci ekonomik v tzv BRICS zaznamená RF určitou ztrátu vlivu a to právě na úkor ČLR a paradoxně pro nezasvěcené Velké Británie. To bude i nadále zvyšovat napětí v teritoriu, které si ČLR nárokuje. ČLR si v žádném případě nemůže dovolit neúspěch RF ve stávajícím konfliktu, protože rozpad RF a odklon od stávající politiky návratem k Jelcinovskému Rusku, by pro ní znamenal potencionálního ekonomického i vojenského nepřítele na hranicích.

RF nekrachuje, naopak prosperuje, Evropa nakupuje z RF znovu, objem se navyšuje, UA ve válce padá. To je prostě realita, ať se nám líbí, nebo ne. Opět jsem šel v názoru proti všem a opět jsem měl pravdu. Splněno.

Migrace

Další migrační vlnu lze očekávat po ukončení války na Ukrajině, kdy se další velká část zbraní objeví na africkém kontinentu, kde propuknou další a další lokální konflikty, protože ani jedna ze stran USA, RF a ČLR nebudou mít zájem o opak. Zájem o suroviny zvítězí nad vším ostatním. To již dnes vidíme i v rámci působení „soukromých“ armád. Neklid je zvláště výhodný pro RF a ČLR, kde dalším příjemným vedlejším bonusem bude zvýšená migrace do Evropy.

Zájem o suroviny zvítězí nad vším ostatním. Dokonale napsáno! Splněno na 100%.

Nálada ve společnosti

V roce 2023 dojde ke stabilizaci a větší demonstrace nelze tak očekávat, vyjma období vyjednávání odborů o platy. Tyto demonstrace však nebudou fatální. To nelze přivozovat k úspěchům vlády, ale k faktu vyhoření a smíření, že hůře snad již nebude.

Když jsem to psal odbory vyhrožovaly vším možným. Co se stalo? Velké nic. Přesně jak jsem predikoval. Splněno.  

Volba prezidenta republiky

Do druhého kola postoupí Andrej Babiš a Danuše Nerudová. Sám se velmi pragmaticky domnívám, že vyhraje Andrej Babiš. Proč? Protože si myslím, že hlavní roli bude hrát umění donutit přijít lidi k volbám. A zde má ANO a SPD svoji sílu a výhodu. Prezidentské volby jsou vždy jiné a velmi reálně se zde mohu mýlit, ale osobně si myslím, že vyhraje disciplinovanost voličů. Při průzkumu do Poslanecké sněmovny má ANO a SPD 45%. Volba již není o tom, koho volit, ale kdo donutí voliče k účasti. Karty byly již rozdány.

A sakra. Tak tady jsem se seknul. A to pořádně. To se stává.

Covid – 19

Pokud jsem tvrdil, že Covid je mrtvý, je to prostě holý fakt, byť se pro rok 2023 trochu poopravím. Toto téma bude opět rezonovat v září – listopadu 2023 a to s nárůstem turismu.

Ale tady jsem se zase trefil téměř na den. Splněno.

Euro

Pravicová vláda a lobbingové agentury opět znovuobnoví téma zavedení eura, jemuž se ČNB bude chtít bránit. Koruna bude úmyslně dehonestována a naopak euro glorifikováno. Po mé poslední analýze evropského rozpočtu, bankovních triků zvláště v Itálii a chování vatikánské banky musím říci, držme korunu, co to dá.

A co se nyní děje? Přesně do písmene a přesně na den, co jsem popisoval. Splněno.

Předčasné volby

V hlavních ekonomikách, vedoucích státech a ČR nevidím prostor pro takovýto krok. USA, UK, Německo, Francie, Itálie, RF, ČLR atd., zde vidím politickou stabilitu. Jen v 2. polovině 2023 očekávám nějaký průměrně intenzivní skandál v souvislosti s pí. prezidentkou Čaputovou. 

A i tady jsem se zcela trefil. Také na 100% splněno.

CNSC 2023

Tato soutěž tu opět bude. A bude větší, silnější, zajímavější. Navzdory všem stalkerům, hejtrům a uplakánkům.

Letošní ročník? Naprostý úspěch. Splněno na 101%. 😊

www.rajpalenek.cz

Začínáme, jsme malí, víme o tom, ale máme vizi a touhu být jedničkou na trhu. Po malých krocích, trpělivou prací a pokorou k úspěchu.

Přesně tak. Svého podílu jsem se zbavil, ale tržby jdou nahoru. Splněno.

Závěrem

Provázanost současného světa je extrémní a v následujících pěti letech dojde ke značnému přerozdělení majetku ve společnosti. Prohrají běžní lidé, střadatelé, naivní investoři, kteří legální cestou o své úspory přijdou, což bude klást zvýšené nároky na důchodový systém. Výhrou v dnešní době je něco vlastnit, co nepodléhá nepřiměřenému zdanění, tj. zlato, nemovitosti, alkohol, starožitnosti atd., nelze však paušalizovat a dále pak udržet alespoň nějak fungující podnik. V následujících letech tak lze očekávat zvýšenou míru krachů investičních fondů a problémy důchodových fondů, které přestanou plnit očekávané. To, co mě v ČR nejvíce děsí je zamýšlená privatizace zdravotnictví, která je ještě posledním pilířem bránícím značným sociálním nepokojům.

Jak si vedou investiční fondy a důchodové fondy? Splněno.

Před čím bych chtěl velmi varovat, je pohled na dnešní situaci, na Rusko – Ukrajinskou válku, pohledem vítězství vs. prohra. Není vítězství. I kdyby dnes UA „vyhrálo“, je třeba se podívat do historie vzniku Československa a všech problémů, včetně s příslušníky ČS legií, které tato země měla. Bude tu kontaminovaná země, zničená logistika, obrovský tlak na zdravotnictví: ranění, invalidita, psychické problémy, zničený průmysl, nulová věda, obrovský počet zbraní a to vše zabaleno do nulového množství vlastních finančních prostředků. Těžko se bude vysvětlovat Rašínovské „za službu vlasti se neplatí“. Stejně tak Rašína nenáviděli ČS legie. Také je po vzoru Polska a jejich „Solidarity“ si nutné uvědomit, že existují manažeři a lídři váleční a míroví. Ten největší úkol náš teprve čeká. Začíná protézou pro válečné veterány a vdavekchtivou ženou konče. Ona tady totiž zmizí jedna velká generace. Vzdělaná, v produktivním věku. Ukrajina není Německo, kterému jsme pomohli vysídlením etnických Němců. Svět bude UA spíše brát. Prodlužování války neprospívá především Ukrajině.

I přesto všechno mě neopouští dobrá nálada a neutuchající víra v ČR. Je to skvělá země plná skvělých lidí. Kdyby mě někdo nabídl možnost se znovu narodit, nic bych neměnil. Pokud byste s mojí předpovědí nesouhlasili, super, budu se těšit na komentáře jak veřejné, tak soukromé.

Tak jsem v roce 2022 se svými predikcemi hoooodně riskoval. Ale jsem v pohodě. Proč ne. Šel jsem proti všem. A úspěšnost? Až na volby prezidenta 100%. Takže si dám klidně 90%. Marťo, Marťo, dej si pašáka. Tak zase někdy.

MK

Close