Written by 3:23 pm Diskuse

Czech National Spirits Competition plní své plány

Když jsem v roce 2021 říkal svým přátelům, že bych rád vytvořil silnou, prestižní a mezinárodní soutěž destilátů v ČR, netvářili se nadšeně. Věděli, kolik je za tím práce, a že to budou muset odpracovat se mnou. Ideálně zadarmo, ještě spíše něco přispět. Nakonec jsem je do toho hodil jako spící do ledové řeky a jasně „zvolal“, jdeme plavat. Ve třetím ročníku je plán opět splněn. Již to není jenom Česká republika, ale také Slovensko, Maďarsko a Bulharsko.

Kde probíhá degustace?

Celá degustace probíhá v Excaliburu v Hatích. Toto místo je pro nás strategické. Jednak dostáváme od Excaliburu špičkové zázemí a jednak je to místo na půl cesty jak pro českou, tak zahraniční porotu. Pro každého porotce je zabezpečeno ubytování na úrovni pokoje 4*, kompletní strava a veškerý servis k degustaci. Zkrátka vše, jak má být.

Prostory k degustaci

Letos jsme bohužel nebyli v kinosále muzea jukeboxů, což mnozí téměř „oplakali“, avšak do té doby, než zjistili, že pro nás byla uzavřena a připravená celá, samostatná restaurace. Vše bylo připraveno na velmi vysoké úrovni.

Porota

V naší soutěži sázíme raději na menší, ale vysoce zkušený tým prověřených degustátorů. Předsedou poroty je Michal Šedík, který má neomezené právo si porotu poskládat přesně podle sebe. Nikdo mu do toho nezasahuje a není omezen ani počtem porotců. Tady je to jasné. Pokud se něco nepovede, Michale!!! Pokud se něco povede, Michalééééé. A jak to je? Michale, pro rok 2024 nemáš konkurenci!!!

Příprava poroty

I když degustace začíná v sobotu, příprava probíhá již v pátek večer. Nejdříve jdeme na večeři ala carte a poté přicházíme se vzorky ve třech kategoriích: špičkové, velmi dobré a vadné. I vadné je důležité mít s sebou, protože je třeba stanovit systém hodnocení, držení společné úrovně, tj. určit tzv. střední vzorek, od kterého se bude hodnotit nad, nebo pod. Toto sladění letos ve vášnivé diskusi trvalo cca 4 hodiny. Mimořádným přínosem byly autorské vzorky samotných členů poroty. Vyjma třech členů všichni sami vyrábí a jsou také v jiných soutěžích úspěšní. A to je pro mě záruka kvality. Pokud někdo pravidelně vyhrává pálenkové košty se svým produktem, pak jsem naprosto klidný v tom, že soutěžní vzorky jsou v těch nejlepších rukou. A i já jsem v pátek ochutnal nejlepší jahodovici v životě. Úžasné.

Jak dlouho se hodnotí?

Začínám cca v 10h dopoledne a končíme cca ve 20h.

Co je potřeba pro porotce?

Je toho opravdu hodně. Ještě před degustací se musí všechny skleničky umýt v obyčejné vodě a utřít papírovým ubrouskem. Musí mít pokojovou teplotu. Nikdo z poroty nesmí použít parfém a musí mít dostatek místa. Naší normou je cca 3m kruh na jednoho porotce. Místnost musí být dostatečně vyvětraná bez vnějších vlivů. Místo pro přípravu soutěžních vzorků musí být zcela mimo dosah a zrak poroty. Musíte mít dostatek personálu na roznášení, odnášení skleniček, umývání, nalévání, přípravu jídla, v místnosti nesmí být hluk. Každý druh vzorku má jiný požadavek na odvětrání, zapíjení a teplotu nápoje. Pokud jde o whisky používáme výhradně Pilsner Urquell vychlazený na 7-8 stupňů. Na ovocné pálenky jsou použity tři druhy vod, pečivo, sýr atd.. Výrobce nám sám někdy říká, jak správně degustovat jeho plánku. Takže např. otevřít láhev, 10 minut nechat odvětrat, nalít, pak např. 2 minuty nechat nadechnout a pak až dát porotě. A my? Do písmene vše dodržujeme.

Jaké bylo letos největší překvapení?

Celá soutěž je jedno velké překvapení. Minulý rok přišel ze Slovenska jeden vzorek. Letos třicet. Měli jsme vzorky z Maďarska i Bulharska. Pokud to půjde stejným tempem, je i možné, že příští rok bude stejně zahraničních vzorků jako českých. A rovnou mohu říci, české vzorky rozhodně nehráli druhé housle a to i navzdory tomu, že např. slovenský Marsen přihlásil 8 vzorků své nejvyšší řady odrůdových destilátů, takže kdo vyhrál, musel být fakt borec.

Jak bude probíhat vyhodnocení?

Slavnostní večer začne welcome drinkem, poté bude následovat privátní prohlídka Strahovského kláštera, privátní koncert barokní hudby, vyhodnocení a nakonec raut a volná zábava.

Je nějaká speciální cena?

Speciální cena jako taková není, ale CNSC vydala unikátní láhev, která nikdy nebyla vyrobena a nyní jich je pouze 10 ks. Tři tyto láhve budou směřovat do USA k výročí 105 let československé samostatnosti, kdy jedna bude darována na české velvyslanectví, druhá do Českému domu v New Yorku a třetí krajanům v Texasu, protože hlavní složkou je národní květina Texasu.

Kdo letos připravuje raut?

Letos byl objednán provozovatel restaurace „Na Pekle“. Po celou dobu akce bude přítomen profesionální kuchař, který bude dohlížet na servis a sám bude připravovat přímo na místě před zraky účastníků některé z jídel. Standardem bude i možnost ochutnat všechny soutěžní destiláty, dát si kafe, luxusní čokoládové pralinky. Hlavní cenu by měl předávat osobně ministr zemědělství a několik dalších zajímavých hostů bude přítomno. Možná i náš nejslavnější kuchař, který by měl vybírat destiláty pro své restaurace. Uvidíme. Dnes potvrdil, že přijde, ale víte, jak to je.

Kam soutěž míří?

Chceme nabízet opravdovou kvalitu. Tak snad ve stylu, doufám, že vše vyjde, našeho pozvaného hosta: “Vždycky je lepší lžička medu než kýbl hoven.” Budujeme mezinárodní, prestižní soutěž a již nyní víme, že příští rok nám min. jedna velmi netypická kategorie přibude. A pokud se dohodneme, bude mít. min 50 vzorků.

MK

Close