Written by 9:26 pm Rady a tipy

Výběr léta 2023 DOPORUČUJI ideální investice srpen 2023

Tento měsíc nevidím nějakou zajímavou pecku, ale některé láhve mě nepochybně zaujaly. Proto bych místo jednoho velkého tipu napsal o některých whisky, které by neměly ujít vaším zrakům a je jedno, zda na pití, sbírky nebo obojí.

Bruichladdich Octomore Edition 13.1 Super heavily Peated

Tak jak jsem v minulosti psal, a je to evidentní, když si budete procházet aktuální nabídku, whisky nám jede hodně do sladka. Hodně se vše točí kolem sudů po sladkých nebo těžkých červených vínech. O mě se však ví, že ok, mám to rád, ale mnohem raději dávám přednost tvrdším whisky, ideálně s pěknou rašelinou. Octomore není klasickým představitelem investiční whisky, promiň, Václave, ale určitě je skvělá. A právě tahle láhev mě zaujala na tolik, že si jí prostě musím vypít a ještě si jí schovat jak do placatky, tak celou neporušenou láhev do sbírky. Jednou, čemuž naprosto věřím, budou právě tyto „syrové“ whisky velmi ceněným zbožím.

Writers tears Cask Strength 2022

Určitě zajímavá irská whisky, která podle mého názoru neřekla své poslední slovo. Dnes může být tipem pro ty, kteří přichází k investování nyní, protože lze koupit i její předchůdkyně a celkově si vytvořit zajímavý základ začínající sbírky. Cena by mohla být nižší, ale tak to v životě bývá. Za mě určitě stojí za ochutnání, a pokud vám chutná, tak by měla být ve sbírce. Mě tedy chutná. A to je nejdůležitější.

Kilkerran heavily peated Batch 8

Další velmi zajímavá whisky s velkým potenciálem. V láhvi se skrývá vše, co ke své radosti potřebuji. Rašelina, bourbon, sherry, dostatečně velký obsah alkoholu 58,4% a v závěru mě hřeje i cena, která osciluje kolem 2 500,-. Pro mě je to typická láhev, které dnes nikdo nevěří, každý ji přehlíží, ale jakmile nastane období krachů whisky palíren, a ten nastane, jsem naprosto přesvědčený, že se mohou stát pouze dvě věci. Kilkerran přežije a stane se sakra oblíbenou whisky, protože samotný destilát je prostě úžasný. Nebo nepřežije a nyní mě nekamenujte, jednou to může být malá Brora. U Kilkerranu sázím na kvalitu a pak na to, že je to pro mě malý Laphroaig. A to mě prostě baví.

Talisker Edice 2022 11y 55,1% GB L.E.

Tak tohle je mě jasná volba. Skvělá whisky, kterou jak mohu, tak kupuji. Mám jich ve sbírce mnoho a Talisker je zajímavý tím, že zajímavé zhodnocení si dnes připisují i 10y vydání. Zde se asi není třeba více rozepisovat, protože by platilo vše stejné jako u ostatních. Jen jedno mě u této láhve trápí a to je její cena. Ta je sakra nyní velký nesmysl, ale je to prostě otázka, kam míří vaše sbírka a srdce. Talisker se nyní u mě postupně stává malým investičním černým koněm, jako tomu bylo od roku 2014 o Laphroaigu.

Whistler El Misterioso 16y

Tato whisky zrála 14 let v sudech po bourbonu, které asi nebyly úplná pecka a pak 2 roky v sudech po Palo Cortado. Já bych si s touto lahví asi více pohrál, hlavně si myslím, že především ve své první fázi svého zrání bych to nakopl trochu více, ale od toho tu nejsem. Každopádně výsledný efekt není vůbec špatný, velmi zajímavé, efektní balení a její pořízení zcela jistě nebude žádným průšvihem.

Závěrem

Jak jsem psal v úvodu, nyní nevidím nějakou zajímavou láhev, ale v principu, všechny zmiňované whisky stojí za to min. ochutnat. Není mým stylem sem dávat jako super tip něco, čemu úplně nevěřím, ale za těmito láhvemi si prostě stojím. Proč, bylo napsáno. Takže doufám, že jsem vás nezklamal a zase někdy na viděnou.

MK

Close