Written by 12:01 pm Rady a tipy • 14 Comments

Investice do alkoholu nesmí být póza

Dnes se velmi často setkávám s tím, že lidé začali investovat do alkoholu a po třech letech svoji sbírku ruší. No, co k tomu říci. Jsem velmi smutný a vlastně se s nimi nedokáži vůbec mentálně propojit, protože to jde naprosto proti mému přesvědčení, všemu, v co věřím, co se ve mně odehrává uvnitř. Pokud chcete skutečně seriózně investovat do alkoholu, musíte prostě vydržet dvacet let. Vše ostatní jde mimo mé chápání. Tak jako naši předkové založili zahrady, zasadili stromy atd., dělali to pro sebe? Ani náhodou. Dělali to pro budoucí generace. Nejsem již nejmladší, ale nejstarší také ne, takže vím, že si svoji sbírku mohu pěkně užít, kdybych jí prodal, ale je to můj cíl? Ne, ne, ne. V následujících řádcích si vysvětlíme, proč.

Král Karel III.

Nyní to nebude dogma, ale můžeme vycházet z toho, že vše již bylo vymyšleno, a proto se i dnes vrací 80. léta, kdy se prostě jen recykluje. A jen silný jedinec, do kterých se i já počítám, vydrží. My si to můžeme krásně ukázat právě na již zmíněné módě, kdy dnes hlupáci blázní po Barbie, aby se již za celé toto „šílenctví“ v únoru 2024 styděli.  

Jak sám Karel III, ještě jako princ Charles v roce 2012 říkal: “I come back in fashion every 25 years”. Jednou se jej na recepci zeptali, krásný smoking, to je nový Versace, máte velmi dobrý vkus. A on na to odpověděl, velice děkuji, tento smoking mám již více než třicet let. To jen ukazuje na fakt, že krásná a kvalitní věc se cyklicky dostává do módy nehledě na cokoli jiného.

V roce 2016 tento blog začínal jako fashion blog, všude byl gentleman style, každý řešil, jak sladit barvy, pořádali se kurzy jak si správně čistit obuv a to vydrželo dva roky. A kde jsou nyní ti šampónkové? No dnes mají apky, jak by vypadali jako Ken. Za rok se zase změní, a tak to bude pokračovat do nekonečna, až se bude psát rok 2035 a opět se vrátí gentleman style a vše o čem si dnes píšeme. A najednou zde budou znovu ti stejní zoufalci, kteří budou říkat, proč já tenkrát tu sbírku prodával, ten MK to vydržel a dnes je naprosto vysmátý. Přesně tak. Na úspěch si totiž stačí jen počkat.

Proč dvacet let

Všechno je stejné a zároveň neustále se měnící. Nejdříve byl populární cognac, pak whisky, giny, dnes přichází rumy a růžky vystrkuje bourbon. Každá kvalitní láhev má nějaký svůj cyklus. Je vydána na trh, všichni jsou najednou nejchytřejší, včetně mě, jaká je, co s ní bude, všichni mají nějaký názor. Nic proti tomu. A ve své podstatě je jedno, kolik těch lahví je, protože vždy se něco vypije a něco schová. Co je kvalitní, módní, zajímavé? Ideální případ je, když jsem byl i J.Š. ve svých počátcích kritizován např. za doporučení Famous Grouse 30y, což se mnozí chytali za hlavu a do nekonečna se opakovala mantra Ardbeg nebo Macallan. No nic proti tomu, všichni máme právo na názor, máme právo se mýlit a ve svých postojích se vyvíjet. A někdy je potřeba i štěstí. Dnes se Ardbeg prakticky nehýbe, ale když jsem si pořizoval Famous Grouse 30y v roce 2014, stála mě 4 999,-. A jak jsem psal, klasicky jsem to schytal. Pohoda. Dnes se dívám na tuto láhev, za kolik se prodává, což je cca 15 – 20 000,-. Jasně, v nějaké aukci bude levnější. Nicméně pro lepší počet, její hodnota je cca tří až čtyřnásobná a to po devíti letech. To nejhorší má však za sebou a nyní ten růst bude rychlejší, ale jak jsem minule přidal, nyní uberu, takže bude stejný. Za svých dvacet let se v teoretické rovině mohu dostat na částku za neoblíbenou, nepopulární, kritizovanou whisky na 40 000,-. A upřímně, to si myslím, že není vůbec špatné. Ale abych mohl mít takto krásnou, zajímavou whisky, musel jsem ustát řadu posměchů, komentářů a nemodernosti, když jsem prostě šel vlastní cestou. Otázka bude znít, až opět přijdu znovu do velké módy, např. v roce 2035, bude mi stačit jen některé své láhve fotit a popisovat. Budou to skvosty. Ale na vše jsem si musel a budu muset jen a jen počkat.

Závěrem

Jediná rada, kterou vám mohu dát je: Vydržte! Nedělejte ze sebe nějaké pozéry, když už se pro něco rozhodnete, tak si za tím prosím stůjte. Doba se mění, myšlení se mění, móda se mění, lidé se mění, ale kvalitní věci prostě zůstávají. A je jedno, zda vlastníte whisky, rum, cognac. Ty láhve dříve nebo později prostě z trhu zmizí, nebudou. Proto se ani dnes nehádám, zda je série 4 lahví Zacapa dobrá nebo špatná investice. Já vím, že je skvělá. Jen si prostě na to své vítězství musím počkat. No, vítězství. Žádné vítězství to není, není s kým bojovat. Nemám to ego. Já to tak vidím, koupil jsem si ty láhve a nyní již s pokorou čekám. Moji čtenáři, láhev chleba nejí, vydržte. Prosím, vydržte.

MK

Close