Written by 12:52 pm Rady a tipy

Dictador LIBRETO Port 1996 recenze + výzva k rozhovoru

Dnes tu máme další opravdu zajímavou záležitost, kdy navazujeme na předchozí degustaci té samé řady, pouze s jinou lahví, tj. nyní z roku 1996. Rumy Dictador jsou některými kritizovány, že je jejich výroba tu tajemná, tu nepřehledná a té kritiky je již celkem dost. Takže předem článku dávám vám čtenářům možnost zeptat se Tomáše Chudomela na cokoli okolo této značky. Stačí napsat do soukromých zpráv nebo do diskuse pod článkem, co vás zajímá. Vaše dotazy padnou v našem plánovaném rozhovoru v září a pevně věřím, že na ně Tomáš jasně odpoví. Pokud ne, přistoupím k mučení.

Kdo máte rád rumy Dictador nebo jejich doutníky a rádi byste se i s Tomášem osobně setkali, pokud mu do toho nic nevleze, bude účastníkem jedné větší akce v Praze, kde bude vstup ZDARMA. Trochu do této akce fušuji i já, takže si zapište termín 21. října 2023 Petřínská rozhledna, kde bude celá řada zajímavostí a i rumy Dictador.

Aroma: velmi hustá smetanová vůně až jakoby méně naslazené piňa colady, lehké tóny zeleného čaje, sladký karamel, ořechy, fíky, pečené jablko

Chuť: krásnými tóny dubu, které se objevují v kombinaci kořením, vanilkou, zázvorem, badyánem, kdy vše podtrhují ovocné tóny kandovaného pomeranče.

Dokončení: zajímavě dlouhé, jemné, trochu štiplavé: pepř, zázvor, avšak celkový konec je sladký plný těžších tónů dubu a lehkého tabáku

Hlavní otázkou nyní tedy zůstává, zda je rozdíl mezi Libretem 1999 a 1996? A pokud ano, jak velký? Celkově bych tyto dvě láhve přirovnal k automobilu. 1999 má čtyři airbagy a 1996 jich má šest. 1999 má klimatizaci, ale 1996 má dvouzónovou klimu. Takže ať se zdá, že jsou obě láhve stejné, mají identický název, ty tři roky tam hrají poměrně nezanedbatelný rozdíl. Ten je ale důležitý pro někoho, kdo již má něco napito a je ochoten ty rozdíly hledat. Ono to není zase tak složité, ale láhvi celkově odpovídá i cena a způsob pití. Pokud si chcete Libreto 1996 skutečně vychutnat, je nutné si na to udělat čas, pohodu a nespěchat. Pokud jsem já osobně ochutnával tento ročník 26 letého rumu, musím říci, že i přes nejrůznější hejty, jedná v poměru cena výkon o skvělou láhev. Co mě asi nejvíce bavilo byla zajímavá kombinace těžších tónů dubu a tabáku s hutnými ovocnými vlivy, které doprovázela rozverná, avšak příjemně zakulacená štiplavost. Celkově rum působí velmi uhlazeně a postupně se ve sklenici otevírá. Zajímavostí je si např. po minutě přivonět k prázdné skleničce, která vám nos dokonale připraví na další dolití.  

Čím mě tato láhev překvapila, bylo, že jsem měl chuť jí kombinovat s jídlem a kávou. Hutný čokoládový dort, silná káva, omamná vůně doutníku nebo grilované krevetky. Tím chci říci, že to vlastně celé zapadalo do „chladnějšího včera“ po úmorném, horkém dni, kdy si prostě dopřejete super atmosféru jihoamerické pláže.

I tak ale zůstává stejné s minulou lahví, více dubu a tabáku by určitě neškodilo. Ale to je jen a jen můj názor. Pokud by byla láhev takto dokonalá, kolik by pak stála? Vše má své pro a proti.

Závěrem

Co dodat? Je láhev dobrá? Ne, je výborná. Je láhev investiční? Za mě určitě. Počet vydaných lahví je 306, a když jí ochutnáte, tak za tu cenu, super. Již se těším, až odliji posledních 0,2l a půjde do sbírky na důchod. Každopádně mě to vlastně vrací na začátek článku, kdy i já se zeptám, Tomáši, proč tak málo lahví a proč jsou především v ČR. No, sám se těším na odpověď. Ať tak, či tak, je jich maximálně 305 a mínus z trhu další ke mně do sbírky.

MK

Close