Written by 10:25 am Zaujalo mě • 2 Comments

Zánik dnešních cognaců a whisky? Ano, sběratelé jsou doslova nepostradatelní

Dnešním článkem bych chtěl mj. ukázat, jak důležití jsou dnešní sběratelé pro budoucí generace. A je úplně jedno, zda si schováte někde ve skříni levnější nebo dražší láhev. Ať to bude, jak to bude, každá taková láhev destilátu, vína, případně jiného alkoholického nápoje bude úžasnou investicí, ukázkou let minulých. Děkuji každému, kdo dnes tyto láhve sbírá. A je jedno, zda za účelem zisku, nebo i pro budoucí konzumaci, kdy podobné láhve budou extrémně drahé.

Respektujte přírodu a nepanikařte

Globální oteplování, tání ledovců, stoupající hladiny moří, vlny veder, extrémní povětrnostní jevy a nejrůznější „katastrofy“. To vše nás nějakým způsobem čeká, byť není třeba „grétit“, je to normální. Tak jako se na poušti nachází zkamenělé stromy, tak i mělnické zámecké vinařství má dochované záznamy, klííííd, klima a počasí je dnes na Mělnicku stejné jako v době zakládání vinic Karlem IV.

Ale ještě před tím, nežli naše země zešílí, je třeba si jasně přiznat, nic již nebude jako dřív. Za našeho života určitě ne. Vše od piva, vína, destilátů, kávy bude jiné, tj. bude chutnat zcela odlišně. Stanou se z nás staří, nerudní páprdové, kteří budou říkat, a budou mít pravdu, za našich mladých let to bylo jiné, chutnalo to jinak. A nic na tom nezměníte. Již dnes je téměř jisté, že mnoho odrůd vína prostě defacto přestane existovat. Budou uchovány někde v několika exemplářích pro budoucí možné rozšíření, návrat, ale fakticky budou pryč.

Změna klimatu již zasahuje vinice, produkci chmele i obilí. Rostoucí teploty a rostoucí nedostatek vody by mohl ztížit výrobu všech vašich oblíbených nápojů. Např. vše, z čeho se dnes vyrábí pivo, všechny hlavní ingredience budou ovlivněny změnou klimatu. Americké pivovary již bijí na poplach dnes. Přes 200 z nich se již spojilo a jasně definovalo veškerá rizika budoucnosti. Ale není to jen pivo, kdo je ohrožen změnou klimatu. Tequila, skvělý nápoj a životně důležitá složka mnoha nápojů, by mohla zmizet kvůli ztrátě biologické rozmanitosti. Rostlina agáve používaná k výrobě tequily je opylována dříve ohroženým netopýrem s dlouhým nosem, který také šíří semena rostliny. Naštěstí byli netopýři v roce 2018 vyřazeni z amerického seznamu ohrožených druhů, což dává určitou naději na budoucnost, avšak rozhodně není vyhráno.

Chuť vína závisí na různých faktorech ovlivňujících hrozny, jako je půda, teplota, nadmořská výška a změna klimatu mnoho z nich mění. Víno asi úplně nezmizí, protože hrozny mohou být pěstovány v nejrůznějších teplotách, ale šance, že vaše oblíbené francouzské víno bude za deset let chutnavat přesně tak, jak je tomu dnes, klesá, či spíše je podle mého názoru již dnes naprosto nemožná. Klasickým příkladem je kultovní oblast Chateauneuf du pape, kde jsem před deseti lety kupoval vína o obsahu alkoholu 13%. A dnes? 16 až 16,5%. To jsme ale v úplně jiné váhové kategorii. Evropští producenti vína již pociťují dopady změny klimatu a museli změnit způsob, jakým víno vyrábějí. Curyšský Köb říká: “Doba sklizně bílých a červených vín se v minulých letech několikrát posunula. Velmi suchá léta snižují objem sklizně hroznů a pokud hrozny dostávají více slunce a více tepla, začnou být sladší. Více cukru v bobulích znamená vyšší obsah alkoholu a méně kyselin, což vede k těžším vínům a mění se tak i zavedená chuť.”

Nedotčena nezůstane ani káva. Do roku 2050 se sníží počet vhodných míst pro pěstování až o 50 %. Mnoho pěstitelů již dnes přechází na novou plodinu, jímž je avokádo. Každý z vás si tak může všimnout, že jeho cena klesá a časem se může ocitnout ve stejné cenové úrovni jako kiwi.

Není to jen o teplotě

S rostoucím počtem obyvatel se nyní zvyšuje i riziko spojené s využíváním vody samotné. Nedostatek vody je podle Köba jednou z největších hrozeb pro to, co v současné době pijeme. Nárůst extrémních povětrnostních jevů, jako jsou záplavy nebo sucha, také zasáhl zásoby vody. Můžeme si myslet, že pití alkoholu je důležité, ale když se voda stane vzácnou, opravdu použijeme posledních pár kapek k výrobě alkoholu?

Závěrem

Ač se může zdát, že zvyšující se teplota je hlavním problém u samotného pěstování a výroby, stává se problémem i při samotné konzumaci. Úplně jiné víno pijete v zimě a úplně jiné v létě. Pokud žijete v ČR, jste schopni konzumovat alkoholu více, naopak ve velmi teplých oblastech méně. Tedy můžete stejně, ale pak toho moc neuděláte, nevyrobíte. Zvyšující se teplota má samozřejmě vliv i na tu naši pověstnou „opičku“. I tak se v budoucnosti může projevit skladba vyráběných destilátů, kdy nebude potřeba až tak kvalitních, naopak půjdou na odbyt méně kvalitní např. do koktejlů.

Pokud dnes sbíráme alkohol, děláme velmi záslužnou činnosti pro budoucí generace. Víno bude a je již jiné, chmel bude jiný, obilí bude jiné, vody bude málo. My jsme tak vlastně poslední záchranou přístích generací, alkohol bankou pro naše potomky.

MK

Close